Τα Ηρωϊκά Καλάβρυτα- Με τα Ιερά Μνημεία: Χθές και έως το Διηνεκές…

Η Πατρίς Εταπείνωσεν τους Καλαβρυτινούς ! ! !

Την 25ην Μαρτίου 2021, Διότι είμεθα Αδούλωτοι, από αιώνας πρίν, εως τους αιώνας των αιώνων…

Γράφει, ο Κωνσταντίνος Αλ. Κατσιάρης, 

μακρινός Απόγονος του Αρματολού και Κλέφτη, Ιωάννη Βύρα, το 1821, από τα Κρινόφυτα Καλαβρύτων, με την υποσημείωσιν Ο,ΤΙ:

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ. 

Είμαι ένας αιώνιος μαθητής στα θρανία της ζωής, διαβάζοντας και μελετώντας συνεχώς, την Ιστορίαν μας, ως Έθνος Ελληνικόν και πολλών άλλων θεμάτων της Πνευματικής και Κοινωνικής Μας Ζωής.

ΔΗΛΩΝΩ Ο,ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΜΟΝΟΝ ΓΡΑΦΗΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΙΝ.

Γιατί !!! 

Α) «…ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ μου έδωσαν Ελληνική,

το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…».

Άξιον Εστί –Τα πάθη-Β- Οδ. Ελύτη. Και:

Β) Γιατί, Δυστυχώς η αληθινή, γνήσια, αυθεντική ιστορία, αυτή πού έχει τόσο βάναυσα και βάρβαρα βιαστεί σε τούτο τον τόπο από παρωπιδοφόρους, λιβανιστές των παρασκηνίων προσωπολάτρες, όργανα ξένων προπαγάνδων και μυστικών υπηρεσιών, με συνέπεια να υποβαθμίζουν τους Ήρωες, ν’ αμαυρώνουν τους Γενναίους, να διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα και να διαμορφώνουν σκοπίμως τις συνειδήσεις των νέων γενεών με το δηλητήριο της ψευδούς γνώσεως και της διαστρεβλώσεως, με τίμημα την ΔΙΧΟΝΟΙΑΝ.

Είναι οι καταστροφείς και ολετήρες του Ελληνισμού… 

Το προς Ανάλυσιν Θέμα μου:

 • Ο Σταυραετός Παλαιών Πατρών Γερμανός ο Τρίτος -1771-1826-
 • Το Πολύβουον, Το Ιερόν Χριστιανικόν Ορθόδοξον Λάβαρον Όρκου Επανάστασις, Πολεμικόν Σύμβολον, της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, το έτος -1821-
 • Η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, ό,τι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΣ.  

Τα περί -μύθου ΑγιαΛαύρας- εφεύραν πληρωμένοι κονδηλοφόροι Μισέλληνες, με προσχηματικές αντιλήψεις (το άσπρο, μαύρο) και η υποβάθμισις, για τα –Ηρωϊκά Καλάβρυτα- (δόξα, υπερηφάνεια, γενναιότητα, θυσίες και αδούλωτη ψυχή).

Είναι το Μοναστήρι της Επισήμου Κηρύξεως της Επαναστάσεως των Ελλήνων      στις 17 Μαρτίου 1821 κατά των Τούρκων Οθωμανών κατακτητών.

Ναι ! ! ! στο Μαρτυρικόν αυτό Μοναστήρι…

Ως Προοίμιον, Αναγκαίες Επισημάνσεις:

Το Λάβαρον του Έθνους:

Σταυρός Όρκου Επανάστασις, Λάβαρον Θεϊκόν Σταυρωμένων, της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, είναι Ιερόν Χριστιανικόν Ορθόδοξον Λάβαρον Όρκου Επαναστάσεως των Καλαβρυτινών, στις 17 Μαρτίου 1821. Πολεμικόν Σύμβολον του 1821, της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, Μαρτυρικού Μαναστηρίου.

Ο Σκοπός του Ιερού Λαβάρου, Σύμβολον του Ελληνικού Έθνους, είναι να διδάσκει στις επερχόμενες Ελληνικές Γενιές, την Φιλοπατρίαν και την Αρετήν της Αυτοθυσίας, Υπέρ Πατρίδος, ως Ηθικές Δυνάμεις, Ελευθερίας και Αιωνιότητος του Ελληνικού Έθνους.

Και Τιμής Ένεκεν, στο διηνεκές προηγείτε όλων των Αλλων Εθνικών Συμβόλων εις τους εκάστοτε Εορτασμούς της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, καθώς και σε άλλες σχετικές Επετείους. Αναλυτικότερα κάτωθεν.

Όμως του Κάκου!!! 

Η Πατρίς Εταπείνωσεν τους Καλαβρυτινούς ! ! !

Την 25ην Μαρτίου 2021, Διότι είμεθα Αδούλωτοι, από αιώνας πρίν, εως τους αιώνας των αιώνων…

-1838-2021=183- χρόνους πολλούς…  

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ (183) ΕΚΑΤΟΝ ΚΑΙ ΟΓΔΟΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ -1838-2021- –ΕΤΣΑΛΑΚΩΣΑΝ- ΤΟ ΛΑΒΑΡΟΝ ΤΩΝ ΣΤΥΡΩΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΛΑΥΡΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΟΡΚΙΣΜΕΝΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ, εις τον Εορτασμόν, της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 2021, καθώς και των διακοσίων χρόνων -1821-2021- Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας, Ημών των Ελλήνων και του Ελληνικού Έθνους.

Το έβαλλαν στις γραμμές της στρατιωτικής Διμοιρίας παρελάσεως των Συμβόλων, πίσω-πίσω-πίσω, γιατί έτσι ήθελαν οι Αξιωματούχοι…

Δεν ευρέθη ένας Αξιωματικός Καλαβρυτινός, ν’ αντιδράσει και να το πάρει να ηγηθή πρώτος??? Ενώπιος Ενωπίω??? Όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός το 1821.

ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΜΕΘΑ– ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΜΕΘΑ… 

«…Και θα λάβουνε τα Όνειρα εκδίκηση και

θα σπείρουνε γενεές στον αιώνα των αιώνων…». 

Άξιον Εστί, Οδ. Ελύτη… 

Ο Θυμός μας είναι Διαρκής…  Και:

Έχουμε δραματική μοίρα σε αυτή την μοναδική γωνιά του κόσμου που γεννηθήκαμε και κατοικούμε. 

Δεν θα ξεφύγουμε ποτέ από αυτήν…

-Τα Ηρωϊκά Καλάβρυτα- Τα Αντικατροπτίζουν οι στίχοι από τους Αργοναύτες του 

Νομπελίστα Ποιητού Γιώργου Σεφέρη: 

«…Ο τόπος μας είναι κλειστός, όλο βουνά

πού έχουν σκεπή το χαμηλό ουρανό μέρα και νύχτα…

Όταν εμείς ορθοί στα πόδια μας πεθαίνουμε

μέσα στην πέτρα αδερφωμένοι

ενωμένοι με τη σκληρότητα και την αδυναμία…

Λίγο ακόμα, και θα σηκωθούμε λίγο ψηλότερα…».

Μην ξεχνάτε τον Μάρτιον του 1821 εμείς οι Καλαβρυτινοί ΔΕΝ ΥΠΑΚΟΥΣΑΜΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ. 

Αυτοί που υπάκουσαν Πρόκριτοι και Ιεράρχες τους έσφαξαν…  

Ο Δικός Μας Σταυραετός Παλαιών Πατρών Γερμανός, ΑΡΝΗΘΗΚΕ και ήταν Θεία Φώτισης να Κηρύξει στις 17 Μαρτίου το 1821, ΕΠΙΣΗΜΩΣ, την Ελληνική Επανάστασιν των Ελλήνων στην ΑγιαΛαύρα Καλαβρύτων, κατά των Τούρκων Οθωμανών Κατακτητών, μετά από -400- χρόνια σκλαβιάς…

Η Χριστιανική Ορθόδοξης Πίστις, Η ΑγιαΛαύρα Καλαβρύτων, Το Χριστιανικόν Λάβαρον, ο Σταυραετός Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Σεβασμός και η Αγάπη των απλών ανθρώπων σε όλα αυτά είναι η Παρρησία μας με Παλληκαριά στους πληρωμένους Αρνησιπάτριδες. 

Αυτά πασχίζουν να σβήσουν οι Μισέλληνες, από την Ελληνική Ιστορία μας, με νύχια και με δόντια… 

Ματαιοπονούν:

Γιατί εμείς οι Καλαβρυτινοί, ακολουθούμε την κραυγή των Παιδιών της Αρχαίας Σπάρτης: 

«Άμμες δε γ΄ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες. 

Ήτοι: Εμείς όμως θα γίνουμε καλύτεροι. 

Το χορικό αυτό λόγο με τους αντιλόγους, εύλογα ο Πλούταρχος τους χαρακτηρίζει μεγαλαυχίαν προς αρετήν πρέπουσαν ταις ηλικίαις. 

Ήτοι υπερήφανη καύχηση αρετής κατά ηλικίαν».

ΌΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ (1821-1943=122) ΕΚΑΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟ 1943 ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ…

Και μας Ερήμωσαν και Εκτέλεσαν… 

Αλλά εμείς που γλυτώσαμε από τον χαλασμό των αιώνων, συνεχίσαμε και συνεχίζουμε την ζωήν μας με Γενναιότητα…  

Και:

Οι επερχόμενοι Ελάβαμε την σκυτάλην της Υπερηφάνειας και τα Διδάγματα των Πατέρων μας, ως θεϊκό φυλακτό, υπερασπιζόμενοι τα Ιερά και τα Όσια της Πατρίδος και της Φυλής μας. 

«… οι νεκροί (Μας) άνθη της αύριον…». Άξιον Εστί, Οδ. Ελύτη.

Τα περί ΜΥΘΟΥ για την ΑγιαΛαύρα και όλα τα συμπαρομαρτούντα περί αυτών, είναι Εθνομηδενισμός των Ιερών και των Οσίων και Εθνοαναθεωρισμός των Λαμπερών Σελίδων της Ελληνικής Ιστορίας Μας…

Από Αρνησιπάτριδες Μισέλληνες με τίτλους, πληρωμένους με πολλά χρήματα, αξιώματα και θέσεις, εντός και εκτός των πυλών της Πατρίδος της  Ελλάδος…

Τα Ιερά μνημεία μας στα –Ηρωϊκά Καλάβρυτα- έχουν Θεϊκή θεμελίωση ΕΙΝΑΙ ΚΤΙΣΜΕΝΑ ΣΤΕΡΕΑ και ήσαν, είναι και θα είναι ανά τους ΑΙΩΝΑΣ οι Μαντατοφόροι των Ιερών Μας και των αναλλοίωτων Ιστορικών και Ηρωϊκών Μας Γεγονότων. 

Ως, «… Οι Σημάντορες Άνεμοι πού ιερουργούνε

που σηκώνουν το πέλαγος σα Θεοτόκο…». Άξιον Εστί, Οδ. Ελύτη.

Οι Καλαβρυτινοί όπου γης, δεν ξεχνούν και δεν θα ξεχάσουν, ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ στον Εορτασμόν της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 2021.

Η Πατρίς Εταπείνωσεν τους Καλαβρυτινούς!!! Διότι είμεθα Αδούλωτοι.

Όμως η Πίστις μας στην Παναγία και στο Χριστό, η Υπερηφάνεια μας, το Θάρρος, ο Ηρωϊσμός, η Γενναιότητα μας και τα Ποταμιά Αίματος που έρρευσαν, Υ π ε ρ                        Π α τ ρ ί δ ο ς, σε όλες τις περιόδους της Ελληνικής της Ιστορίας, είναι Λαμπερώτατα και Αδιαπραγμάτευτα!!!

Τότε το 1821 στην κρίσιμη Ωρα -ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΩΡΑ- (αυτό προσπαθείτε να σβήσετε) της Επίσημης Κήρυξης της Επανασταστάσεως ΔΕΝ Υπακούσαμε ΔΕΝ Λιγοψυχήσαμε δεν Υπολογίσαμε την Ζωήν μας, ΟΥΤΕ σε Τούρκους ΟΥΤΕ σε Φοβισμένους Οπλαρχηγούς ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΓΕΝΝΑΙΟΝ -ΠΑΠΠΑ ΜΑΣ- τον Σταυραετό Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό τον Τρίτο -1771-1826- Επαναστατήσαμε, με στυλιάρια, κασμάδες, ξινάρια, λίγους γκράδες, φορώντας γουρνοτσάρουχα και με την Ευλογία του        –Παππά μας- Ορκιστήκαμε 17 Μαρίου 1821, Εορτή του Αγίου Αλεξίου, Φύλακας Άγιος του Μαρτυρικού Μαναστηρίου, στο Ιερόν Λάβαρον το Ευλογημένον της ΑγιαΛαύρας Καλαβρύτων φωνάζοντας -ΤΩΡΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ- ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΥΓΗ –ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ- . 

Και όντως η Επανάστασις Εκυρήχθη Επισήμως εως τα Πέρατα της Ελλάδος.

Αμέσως επήραμε-απελευθερώσαμε την πόλιν των Καλαβρύτων στις 21 Μαρτίου 1821 Πρώτη Πόλις Απελευθερωθείσα Στρατιωτικώς (ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΣΒΗΣΕΤΕ).

Και να γνωρίζετε, πριν την επίσημη κήρυξιν της Επαναστάσεως, 17 Μαρτίου 1821, με την ορκωμοσία στην ΑγιαΛαύρα, είχαν προηγηθεί τα Προεπαναστατικά γεγονότα στην ευρύτερη Επαρχία Καλαβρύτων, από τον Ιανουάριον του 1821 εως την απελευθέρωσιν της πόλεως Καλαβρύτων 21 Μαρτίου 1821: Ήτοι:

  Στα χωριά μας Εκτελέσθησαν οι πρώτοι Τούρκοι: 

Αγρίδι, έξι Τούρκους, Χελονωσπηλιά Λυκουρίας, Γεφύρι Αμπίμπαγα Άρμπουνα, Πλατανιά Τουρλάδας, τέσσαρις Τούρκους, Λειβάρτζι …? , Αρφαρά Χασίων επτά Τούρκους, Βερσοβά δεκαπέντε Τούρκους, Σοποτό τρείς και Μοστίτσι και Καστέλι τρείς Τούρκους.  

  Ο Θυμός μας είναι Διαρκής…  

Έχουμε δραματική μοίρα σε αυτή την μοναδική γωνιά του κόσμου που γεννηθήκαμε και κατοικούμε. 

Δεν θα ξεφύγουμε ποτέ από αυτήν…

ΑΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥ ΟΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ:

ΟΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΙ, ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΟΥΛΩΤΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΣ ΑΠΑΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ.

Παγκοσμίως είναι Καταγεγραμμένα στις Καρδιές Όλων των Ανθρώπων, Ελλήνων και Αλλοεθνών:

-Τα Ηρωϊκά Καλάβρυτα- Με τα Ιερά Μνημεία:

Τα επαναλαμβάνω τα γεγονότα για εμπέδωσιν κι’ απάντησιν στους Αρνηπάτριδες … 

  Είναι η δική τους δοκιμασμένη μέθοδος και συνταγή, λέγε-λέγε γράψε-γράψε και θα σβήσουν… Άμ Δέ !!!!

Και εγώ είμαι προσεκτικός ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΔΑΧΗΝ ΤΩΝ…

 • Τα Ύδατα της Στυγός στο Χελμό, στο Βουνό των Αθανάτων. Εκεί Εμβάπτισεν τον Ημίθεον Αχιλλέα, Υιόν της, η Μάννα Νηρηΐδα Θέτις, κρατώντας από την πτέρνα του όπου έγινεν άτρωτος και έμεινεν το μοναδικόν τρωτό σημείον στο σώμα του και έμελλεν να λαβωθεί θανάσιμα από προδοσία… Και στην συνέχεια οι Καλαβρυτινοί λαβώνονται από ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ. ΟΜΩΣ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΥΨΗΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΟΥΛΩΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΕΝΑΩΣ…
 • Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, Ο Σταυραετός, στην ΑγιαΛαύρα, 
 • Το Ιερόν Λάβαρον Όρκου Επανάστασις των Ελλήνων, Πολεμικόν Σύμβολον Σταυρός Όρκου Επανάστασις, Λάβαρον Θεϊκόν Σταυρωμένων, της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων,
 • Ο Ιστορικός Πλάτανος Συνάξεως Οπλαρχηγών, στην είσοδο της Αγίας Λαύρας,
 • Η Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων,
 • Το Μέγα Σπήλαιον, το Θαυματουργόν, Καλαβρύτων,
 • Το Ηρώον Αγωνιστών του 1821,  πλησίον στην Αγία Λαύρα Καλαβρύτων,
 • Τα Μνημεία – Μαντατοφόροι- Πολεμικών Γεγονότων και Πεσσόντων Αγωνιστών, στα Χωριά της Επαρχίας Καλαβρύτων, όπου στην Θέα των σε καταλαμβάνει σύγκρυο (βεβαίως για τους αγαπώντες την Πατρίδα μας, την Ελλάδα. Για τους Αρνησιπάτριδες μίσος και φθόνος, γι’ αυτό και τα Λερώνουν).
 • Το Μαυσωλείον του Ολοκαυτώματος των -1200- Νεκρών Καλαβρυτινών Ανδρών, Αμάχων, Από 14ρων ετών και άνω, Εκτελεσθέντων, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, από τον Τακτικόν Γερμανικόν Στρατόν Κατοχής της Ελλάδος -Η Βέρμαχτ- , εις την Στρατιωτικήν Εκκαθαριστικήν Επιχείρησιν -Καλάβρυτα- της 117ης  Μεραρχίας Καταδρομών, τον -Β- Παγκόσμιον Πόλεμον -1939-1945-
 • Το Μουσείον του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, «…για να θυμόμαστε πως έγινε τούτο το φονικό…», όπως διαλαλεί ο Γ. Σεφέρης. 
 • Το Σταματημένο Ρολόϊ, από τις 13 Δεκεμβρίου 1943 και ώρα 16:40, ημέρα Τρίτη έως το διηνεκές, στην Πύλη του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, όπου δείχνει την έναρξιν της Εκτελέσεως δια των όπλων των  Καλαβρυτινών, από τους Γερμανούς Στρατιώτες, στο χωράφι του Καπή…

«…Κύριε, Βόηθα να θυμόμαστε πως έγινε τούτο το φονικό- την αρπαγή το δόλο την ιδιοτέλεια, το στέγνωμα της αγάπης- Κύριε, βόηθα να τα ξεριζώσουμε…» Γ. Σεφέρης.

 • Το Νεκροταφείον των Καλαβρύτων, με τους ΟΜΑΔΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ των εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών, στις 13 Δεκεμβρίου 1943.
 • Οι Εκκλησίες και τα πολλά Εξωκκλήσια των Χωριών,
 • Ο Αγέρωχος Χελμός, με τις επάλληλες κορυφές του και τα διάσελα του,
 • Και όλα τα Πολιτιστικά Αξιοθέατα σε όλη την Επαρχία Καλαβρύτων. 

Όλα αυτά και όλα τα άλλα της Καλαβρυτινής Γής Μας, είναι η Ψυχή Μας, είναι οι Χρυσές σελίδες της Καλαβρυτινής Ιστορίας και του Ελληνικού Έθνους και οι Σταυροί στις Πλάτες μας…

Δεν ξεχνούμε και δεν τα απεμπολούμε…

ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΣΒΗΣΕΤΕ ΜΕ Ο,ΤΙ ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΣΚΕΠΤΕΣΘΕ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΑΤΕ… 

Συνοπτικό Ιστορικόν:

Σύμφωνα με πρωτογενείς ιστορικές πηγές, επραγματοποιήθη Τελετουργική Θρησκευτική Επίσημη Κήρυξις της Ελληνικής Επαναστάσεως, το 1821, κατά των Τούρκων Οθωμανών Κατακτητών, μετά από τετρακόσια χρόνια δουλείας, σκοτωμών και εξευτελισμών.

Όπου ο Σταυραετός Γενναίος Ιεράρχης Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός    ο Τρίτος -1771-1826- Ύψωσεν το Ιερόν Λάβαρον Όρκου Επανάστασις, Πολεμικόν Σύμβολον, της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, στο Εκκλησάκι της Επαναστάσεως του Μαρτυρικού Μαναστηρίου της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, στις           17 Μαρτίου 1821, ημέρα εορτασμού του Αγίου Αλεξίου, του Ανθρώπου του Θεού, Τιμωμένου Αγίου της Αγίας Λαύρας και Πολιούχου της Μαρτυρικής Πόλεως των Καλαβρύτων. 

Ύψωσεν το Πολύβουον Λάβαρον και Ώρκισεν τα επαναστατημένα συγκεντρωθέντα Καλαβρυτινά Παλληκάρια, Οπλαρχηγούς, Προκρίτους και Αρχιερείς, με την Πολεμικήν Ιαχήν «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».

Οι Επαναστατημένοι Καλαβρυτινοί στις 21 Μαρτίου 1821 κατέλαβον και απελευθέρωσαν στρατιωτικώς τα Καλάβρυτα, από τους Τούρκους Οθωμανούς Κατακτητές Δυνάστες, μετά από τετρακόσια χρόνια δουλείας. 

Τα Καλάβρυτα είναι η πρώτη Ελλαδική πόλις Απελευθερωθείσα 17 Μαρτίου 1821, Στρατιωτικώς. Επανάληψις για εμπέδωσιν…  

Και η πολυπόθητη Ελευθερία και Ανεξαρτησία των Ελλήνων και του Ελληνικού Έθνους, απεκτήθη μέ ποτάμια αίματος και η Ελλάς ανεκυρήχθη ανεξάρτητον Έθνος με το Πρωτόκολλον του Λονδίνου το 1830.

Εις τον Αδούλωτον Σταυραετόν Ιεράρχην Παλαιών Πατρών Γερμανό τον Τρίτο -1771-1826- Οφείλουμε Ευγνωμοσύνην Αιωνία, δια το υπέροχον έργον του, υπέρ Πατρίδος, υπέρ της Ελλάδος.

Γιατί ! ! 

–Τα αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με την Νομικήν Επιστήμην και ειδικώς των Δικαστηρίων, μετά την Δημοσίαν Ακροαματικήν Διαδικασίαν Δίκης, λέγεται και γράφεται η φράσις: 

«…υπάρχουν ή ΔΕΝ υπάρχουν τα Υποκειμενικά και Αντικειμενικά στοιχεία και ο Κατηγορούμενος να κυρηχθή Ένοχος ή Αθώος. Και οι Δικαστές Αποφασίζουν αναλόγως, με την λέξιν κλειδί, ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ, Απεδείχθη ’η  ΔΕΝ Απεδείχθη… και εκδίδουν την Απόφασιν…».

Είναι η Μαθηματική Αξιωματική Απόδειξις– .

Σύμφωνα με αυτήν την Παγίαν Αρχήν, ως Αξίωμα=Αυταπόδεικτον, Ερχόμεθα, εις το  Πολύβουον Λάβαρον της ΑγιαΛαύρας Καλαβρύτων, των Παλαιών Πατρών Γερμανόν τον Τρίτο και Τα Καλάβρυτα– .

Ἵστορες δε τούτων, μεταξύ πολλών άλλων, είναι, ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:

 • Το Προεπαναστατικό Δημοτικό τραγούδι, του -1821- όπου ετραγουδούσαν οί Ραγιάδες, από το πλήθος άλλων:

«Σάν πάς πουλί μου στό Μωριά, σάν πάς στήν Άγια Λαύρα

  Χαιρέτα μας τήν κλεφτουριά καί τούς καπεταναίους.

Πές τους νά κάτσουν φρόνιμα, πολύ ταπεινωμένα,

Δέν είναι ό περσινός καιρός, ό φετινός ό χρόνος…». 

Φεβρουάριος 1821.

 • Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης -1824-1879- , διακεκριμένος Επτανήσιος, διδάκτωρ Δικαίου, Επικός μεγάλος Ποιητής, Πολιτικός, εκλεγείς δύο φορές το 1865 και το 1868 βουλευτής με το κόμμα του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, ένθερμως αγωνιστής με τα Ηρωϊκά Ποιήματά του, γιά την πραγματοποίησιν της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, στο ποιήμα του «Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄», Έγραψε για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό τον Τρίτο -1771-1826- :

 

«…Στου Γερμανού το μέτωπο κρυφά γλυκοχαράζει του Γένους

το ξημέρωμα πάσα ματιά του σφάζει…». Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

 

Και την 25ην Μαρτίου 1872, στην Αθήνα, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Προσκληθείς υπό του πρυτάνεως του Εθνικού Πανεπιστημίου Ελλάδος Κυρίου Καστόρχη, εις  τα Αποκαλυπτήρια του Ανδριάντος  του Γρηγορίου του –Ε- μαζί με το Ποιήμα του «…Πώς μας θωρείς ακίνητος…», εξεφώνησεν Συγκινητικόν λόγον και μεταξύ άλλων είπεν: 

«…Το Ελληνικόν Έθνος, κατά την απέραντον και ζοφεράν νύκτα της δουλείας, ου μόνον διετήρησεν ακμαίαν την περί αναγεννήσεως και πλήρους αυτού αποκαταστάσεως πίστιν του, αλλά διέσωσεν αλώβητον και την ιδέαν της ενότητός του…

Η Ορθόδοξος Ανατολική Εκκλησία υπήρξε προπάντων η ιερά κιβωτός, ένθα προσέφυγε και θαυμασίως διεσώθη από της πλημμύρας των αλλοφύλων το αίσθημα της Εθνότητος. Επειδή δε ορατή κεφαλή της Εκκλησίας ταύτης υπήρχεν ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, επόμενον ήτο να θεωρήται ούτος ως πατήρ και ως ηγέτης της φυλής απάσης…».

Αυτά: 

Για τους Μισέλληνες πληρωμένους και τους Αντίχριστους, θα υπάρχουν πάντα Βαλαωρήτες, Κάλβοι, Παλαμάδες, Ελύτιδες, Αρβελέρ, Κατερίνες Σακελλαροπούλου  και τραγούδια, ως Ακρίτες, για Πνευματικές Θερμοπύλες και της Πατρίδος την δόξαν και Φύλακες της Ιερής Μάννας Γής Μας, της Ελλάδος Μας…

 • Το Πατριωτικό Τραγούδι, στό Έπος τού -1940- για εκείνους τους ήρωες, με την Σοφία Βέμπο: 

«…Γειά καί χαρά σας Μωραΐτες αδελφοί, 

Πού ή μάν’ άν δέν σάς εγέννα,

ούτ’  Άγια Λαύρα θά  ’χαμε  ούτε  Εικοσιένα! …». 

Μετά από -119- χρόνια (1821-1940= 119)… 

Εφιάλτες και Πήλιοι Γούσηδες…

 • Το Βαθυστόχαστον Ποιήμα, Αφιέρωμα, της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, Ελληνίδας Βυζαντινολόγου Ιστορικού, εις τον εορτασμόν των Ελλήνων και του Ελληνικού Έθνους, για τα διακόσια Χρόνια Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας -1821-2021- την Εθνικήν Επέτειον την 25ην Μαρτίου 2021.

Δημοσιευμένον, εις την Ελληνική Ημερήσια Εφημερίδα «Καθημερινή», την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021. 

Μετά από -200- χρόνια Μισέλληνες (1821-2021=200).

Ήτοι:

Έγραψεν η Εξαίρετη Ελληνίδα Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ:

«ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 

Γόνος του Ρήγα ο κύριος μου, γεννήθηκε στις Φέρες

στο Σούλι η μάνα μου είδε το φώς, στου Αλί Πασά τι μέρες.

Κι’ εγώ Υδραίος και Σπετσιώτης, θαλασσινός και στεριανός,

το βράδυ είμαι αποσπερίτης και το πρωί αυγερινός,

κι’ είναι ο Θούριος για μένα ύμνος εωθινός.

Κλέφτης κι’ αρματολός στον Μπότσαρη και στη Γραβιά Ανδρούτσος 

ναύτης ήμουνα στον Κανάρη και στον Μιαούλη μούτσος.

Με τον Καραϊσκάκη, φρουρός της θείας ήμουν πίστης

και με τον Υψηλάντη της Φιλικής μύστης. 

Είπα τη Μαντώ αρχόντισσα, την Μπουμπουλίνα λεβεντιά,

δώρο τους έφερα στολίδια από την Βενετιά.

Τιμώ τον Γέρο  του Μωριά και αγαπώ τον Μακρυγιάννη

ο λόγος του αστραφτερός, φτερά μου δίνει και με κάνει

στη Λαύρα το λάβαρο να υψώνω, που εχθρός κανείς δεν φτάνει

αυτό ευλόγησε ο Πατρών κι’ είχε την άνοιξη σημάνει.

Το είπαν με τον τρόπο τους, Σέλλεϋ, Ουγκώ, Ντελακρουά

κι’ ο Σολωμός το τραγουδά: Χαίρε ω! χαίρε ελευθεριά.

Ας μην ξεχνάμε όμως το Χαλεπά και τα θλιβερά

Του Διάκου το μαρτύριο, του Ζαλόγγου τα οδυνηρά.

Θρήνησε η λευτεριά τον Μπάιρον, η δόξα τα Ψαρά,

Τα γυναικόπαιδα της Χίου έκλαψε ο κόσμος όλος.

Του Φαναριού η πύλη  χτίστηκε και σείστηκε ο θόλος. 

Πέσαν στην έξοδο οι ντάπιες, το Μεσολόγγι όμως ζει

Έζησε τον Απρίλη εκείνο, πόθη κι’ Ανάσταση μαζί.

Χρόνια και χρόνια κράτησε η άνιση πάλη αυτή

παρά τις έριδες, τους διχασμούς και τα εμφύλια μίση,

που παρολίγο τον αγώνα θα είχαν αφανίσει,

νίκησε τέλος ο σταυρός (του Κάλβου η τόλμη κι’ αρετή)

Νίκη που Γάλλοι, Ρώσοι κι Άγγλοι δική τους έκαναν γιορτή,

όταν κατατροπώσαν τον Ιμπραήμ στο Ναυαρίνο

και οι Έλληνες Ανάσταση ζήσαν τον χρόνο εκείνο.

Έτσι από τότε στο σχολείο μαθαίνουν τα παιδιά

τη Λευτεριά να τραγουδάνε σαν άλλη Παναγιά.

Κι’ εμείς για του εικοσιένα τον απολογισμό,

μετράμε Πάσχα, Άνοιξη και Ευαγγελισμό.

Ελένη Αρβελέρ».

Για μνήμες άσβεστες, από Κ. Κατσιάρη, Καλαβρυτινόν Τσολιά… 

 • Τα Φλογερά και Θερμά Λόγια, της Αυτού Εξοχοτάτης Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρίας Κατερίνας Ν. Σακελλαροπούλου, αναφερομένη στα Καλάβρυτα στις 21 Μαρτίου 2021, (κάτωθεν το κείμενο χαιρετισμού της), εις τον Εορτασμό των διακοσίων χρόνων -1821-2021- Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας, Ημών, των Ελλήνων και του Ελληνικού Έθνους.

Εξέφρασεν με απόλυτον τρόπον, την Αντικειμενικότητα στα Πραγματικά Ιστορικά Γεγονότα, διαδραματιζόμενα το -1821- στα –Ηρωϊκά Καλάβρυτα- . 

–Επισήμανσις ιδιαίτερη:

Η Εξοχοτάτη Πρόεδρος Μας, είναι Θρακιώτισσα, ΔΕΝ είναι Πελοποννήσια.

Οι Πελοποννήσιοι Αξιωματούχοι και Τιτλούχοι, Γράφουν και Ξεγράφουν, Λένε και Ξελένε… 

Δεν το είπα εγώ το έγραψε άλλος. Δεν το κατάλαβα. Τώρα το εξήγησαν… κ.α.

Και σκοπίμως παραποιούν… 

Διαβάζουμε τα δημοσιευμένα κείμενα των και διαπιστώνουμε την ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΙΝ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΟΥΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΜΑΣ, από τους προσκυνημένους, ωφελουμένους με τα αργύρια της σύγχρονης υποταγής Πνευματικώς και Υλικώς.   

Λές και εμφανισθήκαμε εμείς, Νεοφερμένοι από τον Πλανήτη –Κρόνο- .

Ουαί-Ουαί !! 

Πήλιοι Γούσηδες… —

Η Δημοσίευσις του χαιρετισμού της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυριακή      21 Μαρτίου 2021, στην Ελληνική Ημερήσια Εφημερίδα «Ναυτεμπορική» στην Αθήνα: 

«Η πόλη των Καλαβρύτων αποτελεί την έμπρακτη επιβεβαίωση της διαχρονικής προσήλωσης των Ελλήνων στο υπέρτατο ιδανικό της ελευθερίας, την οποία καλούμαστε όλοι μας να προασπιζόμαστε».

Τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό της για την επέτειο Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων. 

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος:

«Ηρωικά και μαρτυρικά, δοξασμένα και υπερήφανα, τα Καλάβρυτα είναι συνδεδεμένα με μεγαλειώδεις στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. 

Εδώ, συνέχισε, στις 21 Μαρτίου του 1821, εξακόσιοι περίπου αγωνιστές, με αρχηγούς τον Φωτήλα, τον Χαραλάμπη, τον Θεοχαρόπουλο, τον Σολιώτη, τον Παπαδόπουλο και τους Πετιμεζαίους, ύψωσαν, μέσα στη μυσταγωγική ατμόσφαιρα της Αγίας Λαύρας, το ιερό λάβαρο της μονής, τη χρυσοκέντητη εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και επιτέθηκαν εναντίον των τούρκων κατακτητών ελευθερώνοντας την πόλη, στην πρώτη πολεμική επιχείρηση της Επανάστασης». 

Τόνισε επίσης, ότι «Σύντομα, η επαναστατική τους φλόγα απλώθηκε και σε άλλες περιοχές της υπόδουλης Ελλάδας κι έγινε η πυρκαγιά που πυρπόλησε τις ψυχές και τα σώματα του αδούλωτου γένους μας. Ο πόθος για την ελευθερία ξεσήκωσε πόλεις και χωριά, έγινε εξέγερση, μαρτύριο, ηρωισμός και θυσία, συγκίνησε ανθρώπους και λαούς στα πέρατα της οικουμένης· έφτασε μέχρι το μακρινό Χαΐτιον, την Αϊτή, την πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την Επανάσταση και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση και στέλνει στον τόπο μας, παρά τη φτώχεια της, βοήθεια και εθελοντές».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό της η κυρία Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι:

«Τα Καλάβρυτα, η ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας, η ορκωμοσία των πολεμιστών, η δοξολογία, οι εμβληματικές μορφές του κλήρου, όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, είναι συνυφασμένα με την εθνική μας παλιγγενεσία. Με τον αγώνα που είναι έτοιμοι να δώσουν οι Έλληνες κάθε εποχή, ενάντια σε κάθε βάρβαρο κατακτητή.

Και τότε, στις απαρχές της Επανάστασης· και εκατόν είκοσι χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1943, όταν η αντίσταση στις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής πνίγηκε στο αίμα, σε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου· και πάντα. 

Η πόλη των Καλαβρύτων αποτελεί την έμπρακτη επιβεβαίωση της διαχρονικής προσήλωσης των Ελλήνων στο υπέρτατο ιδανικό της ελευθερίας, την οποία καλούμαστε όλοι μας να προασπιζόμαστε».

Αυτά είναι αποδεικτικά στοιχεία για, την ΑγιαΛαύρα Καλαβρύτων, των Παλαιών Πατρών Γερμανό, Το Ιερόν Λάβαρον της Επίσημης Κήρυξης της Επαναστάσεως του 1821 και η Απελευθέρωσις της πόλεως Καλαβρύτων 21 Μαρτίου 1821. 

Άσβεστα και βροντερά, εις τους αιώνας της Ελληνικής Ιστορίας και στην Παλληκαριά των Καλαβρυτινών…

Παλαιών Πατρών Γερμανός ο Τρίτος,

Ο Σταυραετός -1771-1826-

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ο Τρίτος -1771-1826- Εγεννήθη 25 Μαρτίου 1771 (σημαδιακή γέννησις με την 25ην Μαρτίου 1821), εις την Δημητσάνα Αρκαδίας.

Εξελέγη Μητροπολίτης το έτος -1806- και ενεθρονίσθη τον Μάϊον του 1806, επί Πατριαρχίας του Γρηγορίου του -Ε- . 

Εμυήθη στην Φιλική Εταιρεία το έτος -1811-

Είναι εκείνος ο Θρυλικός Μητροπολίτης, όπου στις 17 Μαρτίου 1821, Ύψωσεν και Ώρκισεν τα Επαναστατημένα Καλαβρυτινά Παλληκάρια εις το Ιερόν Πολεμικόν Λάβαρον του Ελληνικού Έθνους, στο Εκκλησάκι της Επαναστάσεως του Μαρτυρικού Μαναστηρίου της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων. Περισσότερα στο Λάβαρο. 

Και Απέθανεν, Μαρτυρικώς και Βασανιστικώς, ξυπόλυτος, νηστικός, δερώμενος και αποκαμωμένος. Δυστυχώς από Ρασοφόρους Ιερωμένους, Στρατιωτικούς και Πολιτικούς, Εμφυλίως αλληλοσυγκρουομένων το 1824, της Εποχής της Επαναστάσεως όλων των Ελλήνων το -1821- κατά των Τούρκων Οθωμανών κατακτητών. 

Ο Ιωάννης Γκούρας έβαψεν για δεύτερη φορά τα χέρια του με το αίμα του Γερμανού, η πρώτη ήταν με την δολοφονία του Αγνού Οπλαρχηγού Οδυσσέα Ανδρούτσου -5- Ιουνίου 1825, με απάνθρωπο τρόπο, στην Ακρόπολη Αθηνών. 

Το έργον του Γενναίου Ιεράρχη είναι μεγάλο και πολυσχιδές, υπέρ Πατρίδος και υπέρ της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως…

Τελικώς Απέθανεν, Προδομένος 30 Μαΐου 1826, εις το Ναύπλιον.

Και η Ελλάς έλαμψεν και λάμπει και θα λάμπει ανά τους αιώνας, ως Ευλογημένον Γένος και Έθνος, γιατί έχει το μεγαλείον των αξιών όπου συνθέτει την ανθρώπινη ύπαρξιν, στην Γήϊνην και Μεταφυσικήν και Επουράνιαν ζωήν. 

Στον Εορτασμόν της Επετείου της 25ης Μαρτίου 2021 και των διακοσίων χρόνων         -1821-2021- Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας των Ελλήνων και του Ελληνικού Έθνους, Τιμούμε, μαζί με τους άλλους Ήρωες του 1821, τον Επιφανή Άνδρα Γερμανό και ιστάμεθα με Ευγνωμοσύνην Αιωνίαν, δια το υπέροχον έργον του, υπέρ του Ελληνικού Έθνους, υπέρ της Ελλάδος. 

Ως Προσκυνητής Καλαβρυτινός, Κλείνω το γόνυ ταπεινά καί δακρύζω από το Ρίγος… 

Αθάνατε  Πρόγονε Ιεράρχη Γερμανέ, Ζείς και θα Ζείς με Αιωνία Μνήμη…

Αθήναι 25η Μαρτίου 2021. 

Κωνσταντίνος Αλ. Κατσιάρης, Καλαβρυτινός Τσολιάς, 

 

ΤΟ ΛΑΒΑΡΟΝ:

ΣΤΑΥΡΟΣ ΟΡΚΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ, ΛΑΒΑΡΟΝ ΘΕΪΚΟΝ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΩΝ,

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

 

Είναι, Το Ιερόν Χριστιανικόν Ορθόδοξον Λάβαρον Όρκου Επαναστάσεως των Ελλήνων, Πολεμικόν Σύμβολον του 1821, της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων.

Είναι το Λάβαρον Όρκου των Επαναστατημένων Καλαβρυτινών Παλληκαριών, στις 17 Μαρτίου 1821, κατά των Τούρκων Οθωμανών κατακτητών. 

Ήταν το Θρησκευτικόν και Πολεμικόν Λάβαρον του 1821 και είναι το ίδιο έως τους Αιώνας των Αιώνων… 

Φυλάσσεται εις την Ιεράν Μονήν της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων.

Είναι ροδόχρουν, κεντημένον με χρυσή και ασημένια κλωστή και στολισμένον με μαργαρίτες. 

Ολόγυρα έχει χρυσά κρόσσια και στο μέσον της επιφανείας του είναι κεντημένη η εικόνα της Κοιμήσεως της Παναγίας της Θεοτόκου.

 

Ήταν Παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης, στο Εκκλησάκι της Επαναστάσεως της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, στο Μαρτυρικό Μοναστήρι.

Σε αυτό το Πολεμικόν Λάβαρον της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ο Τρίτος -1771-1826- στις 17 Μαρτίου 1821, ημέρα εορτασμού του Αγίου Αλεξίου, του Ανθρώπου του Θεού, Τιμωμένου Αγίου της Αγίας Λαύρας και Πολιούχου της Μαρτυρικής Πόλεως των Καλαβρύτων, Ύψωσεν και Ώρκισεν τα επαναστατημένα συγκεντρωθέντα Καλαβρυτινά Παλληκάρια, Οπλαρχηγούς, Προκρίτους και Αρχιερείς, με την Πολεμικήν Ιαχήν «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».

Κηρύσσοντας Επίσημα την Έναρξιν της Επαναστάσεως των Ελλήνων Υποδούλων, κατά των Τούρκων Οθωμανών Κατακτητών, για την αποτίναξιν του Τουρκικού Ζυγού. Και με την Πίστιν, Ελληνες να μην Υπάρχουν Σκλάβοι…

Αφού Ωρκίσθησαν (έγινε το στεφάνωμα) λέγοντας μεταξύ των άλλων και τα εξής: 

«…Καί ό Θεός τό θέλει, νά μή μείνει Τούρκος στό Μωριά, μηδέ στόν κόσμο όλο…».

 

Οι Ορκισθέντες, Επαναστατημένοι Καλαβρυτινοί στις 21 Μαρτίου 1821 κατέλαβον και απελευθέρωσαν τα Καλάβρυτα.  

Τα Καλάβρυτα είναι η πρώτη Ελλαδική πόλις Απελευθερωθείσα 21 Μαρτίου 1821 Στρατιωτικώς. 

Και η πολυπόθητη Ελευθερία και Ανεξαρτησία των Ελλήνων και του Ελληνικού Έθνους, απεκτήθη μέ ποτάμια αίματος και η Ελλάς ανεκυρήχθη ανεξάρτητον Έθνος με το Πρωτόκολλον του Λονδίνου το έτος 1830.

 

Ο Προσδιορισμός της 25ης Μαρτίου, ως ΕΠΙΣΗΜΟΥ ημέρας Εορτής της Εθνικής Επετείου των Ελλήνων και του Ελληνικού Έθνους, εγένετο το έτος 1838 δια Διατάγματος του Βασιλέως Όθωνος, το οποίον διαλαμβάνει τα εξής:  

 

Να σταματήσετε αυτήν την υποκρισία και την Διαστρέβλωσιν, με τις λέξιν «Μύθος», για την επίσημη κήρυξιν της Επαναστάσεως στις 17 Μαρτίου 1821, με τον Όρκον των Καλαβρυτινών στο Λάβαρον από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και με τον προσδιορισμόν της 25ης Μαρτίου ως ΕΠΙΣΗΜΟΥ ημέρας Εορτής της Εθνικής Επετείου των Ελλήνων και του Ελληνικού Έθνους. 

ΆΛΛΟ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΑΛΛΟ.

Δεν είμεθα τόσο αφελείς και ανεπίδεκτοι μαθήσεως… 

 

Και τότε:

«Θεωρήσαντες ότι η ημέρα της 25ης Μαρτίου, λαμπρά καθ’ εαυτήν εις πάντα Έλληνα δια την εν αυτή τελουμένην εορτήν του Ευαγγελισμού της υπεραγίας Θεοτόκου, είναι προσέτι λαμπρά και χαρμόσυνος δια την κατ’ αυτήν την ημέραν έναρξιν του περί της ανεξαρτησίας αγώνος του Ελληνικού Έθνους, καθιερούμεν την ημέραν ταύτην εις το διηνεκές ως ημέραν Εθνικής Εορτής. Βασιλεύ Όθων».

Και από τότε, το έτος -1838- και έως τους αιώνας των αιώνων, Το Ιερόν Λάβαρον Όρκου της Επαναστάσεως των Ελλήνων, Πολεμικόν Σύμβολον του 1821, της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, το Λάβαρον Όρκου των Επαναστατημένων και Ορκισθέντων Καλαβρυτινών Παλληκαριών, στις 17 Μαρτίου 1821, ήταν και είναι ο θεμέλιος λίθος της Επαναστάσεως του 1821.

Και Τιμής Ένεκεν, στο διηνεκές προηγείτε όλων των Αλλων Εθνικών Συμβόλων εις τους εκάστοτε Εορτασμούς της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, καθώς και σε άλλες σχετικές Επετείους.

Όμως Στον εορτασμόν της 25ης Μαρτίου 2021 και των διακοσίων χρόνων -1821-2021- Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας των Ελλήνων και του Ελληνικού Έθνους, Το Λάβαρον της ΑγιαΛαύρας Καλαβρύτων Υπεβαθμίσθη, από τους Ταγούς της Ελληνικής Πολιτείας, Ταπεινώνοντας τους Καλαβρυτινούς.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ (183) ΕΚΑΤΟΝ ΚΑΙ ΟΓΔΟΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ    -1838-2021- –ΤΟ ΕΤΣΑΛΑΚΩΣΑΝ- . 

«… Διαμερίζονται τα ιμάτια αυτού, βάλλοντες κλήρον τίς τί Άρη…». 

Και στην Στρατιωτικήν Παρέλασιν στο Σύνταγμα Αθηνών την 25ην Μαρτίου 2021, το έβαλλαν πίσω-πίσω-πίσω, από τις γραμμές…

  Εμείς οι Καλαβρυτινοί, Δεν το Δεχόμεθα–Δεν το Δεχόμεθα…

Το Ιερόν Λάβαρον αυτό, Πολεμικόν Σύμβολον του Ελληνικού Έθνους, ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΕΛΛΕΤΑΙ, γιατί είναι στις καρδιές των Ελλήνων και στις χρυσές σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας, ως το σύμβολον της Επισήμου Ενάρξεως της Κήρυξης της Επαναστάσεως των Ελλήνων του 1821 κατά των Τούρκων Οθωμανών Κατακτητών, στην ΑγιαΛαύρα Καλαβρύτων –τα Ηρωϊκά Καλάβρυτα- , όπου Ελευθερώθησαν την 21ην Μαρτίου 1821, στρατιωτικώς, ως η πρώτη πόλις, με την ευλογία του Αδούλωτου Ιεράρχου Μητροπολίτου Παλαιών Πατρών Γερμανού, δηλαδή της εκκλησίας μας… 

Θα είναι και θα παραμένει φωτεινώτατον και κορυφαίον Ιερόν Χριστιανικόν και Εθνικόν Σύμβολον, Ασπίδα στους Καταστροφείς και Ολετήρες του Ελληνικού Πολιτισμού.

Επίσης ένα Σημαντικώτατον Ιστορικόν και Ιερόν Στοιχείον σχετικόν με το Λάβαρον της ΑγιαΛαύρας Καλαβρύτων και τον Παλαιών Πατρών Γερμανόν τον Τρίτον, είναι και το γεγονός ό,τι στο Μνημείον του Αγνώστου Στρατιώτου στην Πλατεία Συντάγματος των Αθηνών, Καίει η Ακοίμητος Κανδήλα εις το διηνεκές. Το Φώς της οποίας μετεφέρθη από την Ιεράν Μονήν Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, την ημέραν των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου, όπου έγιναν στις 25 Μαρτίου 1932 από τον τότε Πρωθυπουργόν Ανδρέα Μιχαλακόπουλον με μεγάλη επισημότητα και συμμετοχή πολλών ξένων αντιπροσωπειών, ακόμη και Τούρκων. Και στην συνέχεια ηκολούθησεν στρατιωτική παρέλασις.  

Επαναλαμβάνω για τους Εθνομηδενιστές και Εθνοαναθεωρητές:

 

Τότε μεταφέρθηκε και φως από το Ιστορικόν και Μαρτυρικόν Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, για την αφή της ακοίμητης καντήλας που ευρίσκεται εις το μέσον του Κενοταφίου, του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου και θα καίει και θα φωτίζει εις τους Αιώνας των Αιώνων… 

Διά την Αιωνίαν Μνήμην και Τιμήν των Πεσσόντων Υπέρ Πατρίδος, Υπέρ της Ελλάδος…

 

Το πρόβλημα τους είναι η Εκκλησία και η Χριστιανική Ορθόδοξις Πίστις, ΓΙΑΤΙ ΚΡΑΤΑ ΑΚΛΟΝΗΤΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ…

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΟΥΝ, ΜΗΔΕΝΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΟΥΝ ΣΑΝ ΤΟ ΣΑΡΑΚΙΑ… 

Η Διαρκής ΠΝΕΥΜΑΤΚΗ λάμψις αυτού του καντηλιού ήταν, είναι και θα είναι, Λαμπερώτατη ανά τους αιώνας, «…για του Χριστού την Πίστιν την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερίαν…». 

ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΥΦΛΩΤΙΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΛΑΜΨΙΣ, ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΑΝΑΘΕΩΡΗΤΕΣ. 

Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων 

– Το Μαρτυρικό Μοναστήρι-

από το έτος 961 μ.χ. έως το Διηνεκές…

Το Μαρτυρικό Μοναστήρι της ΑγιαΛαύρας, όπου επραγματοποιήθη Τελετουργική Θρησκευτική Επίσημη κήρυξις της Ελληνικής Επαναστάσεως, το 1821, κατά των Τούρκων Οθωμανών Κατακτητών, μετά από τετρακόσια χρόνια δουλείας. 

Όπου ο Σταυραετός Γενναίος Ιεράρχης Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ο Τρίτος -1771-1826- Ύψωσεν το Πολύβουον Ιερόν Λάβαρον Όρκου Επανάστασης, Πολεμικόν Σύμβολον, της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, στις 17 Μαρτίου 1821, ημέρα Εορτασμού του Αγίου Αλεξίου και Ώρκισεν τα Επαναστατημένα Συγκεντρωθέντα Καλαβρυτινά Παλληκάρια, Οπλαρχηγούς, Προκρίτους και Αρχιερείς, με την Πολεμικήν Ιαχήν «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ». 

Οι Επαναστατημένοι Καλαβρυτινοί στις 21 Μαρτίου 1821 κατέλαβον και απελευθέρωσαν στρατιωτικώς τα Καλάβρυτα, από τους Τούρκους Οθωμανούς Κατακτητές Δυνάστες. 

Τα Καλάβρυτα είναι η πρώτη Ελλαδική πόλις Απελευθερωθείσα 17 Μαρτίου 1821, Στρατιωτικώς. Και η πολυπόθητη Ελευθερία και Ανεξαρτησία των Ελλήνων και του Ελληνικού Έθνους, απεκτήθη μέ ποτάμια αίματος και η Ελλάς ανεκυρήχθη ανεξάρτητον Έθνος με το Πρωτόκολλον του Λονδίνου το 1830.

Είναι επίσης το Ιστορικόν Καθολικόν της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων. 

Το Εκκλησάκι της κήρυξης της Ελληνικής Επαναστάσεως το 1821 κατά των Τούρκων Οθωμανών  κατακτητών.

Εδώ ώρκισεν ο Π. Π. Γερμανός τα Καλαβρυτινά Παλληκάρια στις 17 Μαρτίου 1821, στο Ιερόν Λάβαρον του Ελληνικού Έθνους με την Ιαχήν «Ελευθερία ή Θάνατος» των Ελλήνων, από τους Οθωμανούς-Τούρκους κατακτητές Δυνάστες.  

Και η Ελευθερία επετεύχθη με ποτάμια αίματος. Σημείωσις, 25-3-2021 από τον Κατσιάρη Κων-νον, Καλαβρυτινόν Τσολιά, δια μνήμες άσβεστες…

Για την αιωνίαν μνήμην των πεσσόντων αγωνιστών ανηγέρθη το Πανελλήνιον Ηρώον, πλησίον στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων.

Αποτελείται από σύνθεσιν τριών Ανδριάντων όπου Συμβολίζουν, την συμμετοχή της Εκκλησίας και του Ιερού Κλήρου της, των Αγωνιστών στην Επανάστασιν του 1821, καθώς και την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους.  

Η Πατρίς Ευγνωμονούσα Ανέθηκεν -1904-1971-.

Οι Έλληνες και το Ελληνικόν Έθνος, Εόρτασαν τα -200- Χρόνια Ελευθερίας των -1821-2021- την 25ην Μαρτίου 2021, Αποτίοντες Φόρον Τιμής και Ευγνωμοσύνης, σε όλους τους Ήρωας Αγωνιστάς της Ελευθερίας του 1821:

Το Μαυσωλείον Ολοκαυτώματος των Καλαβρυτινών:

Στα Καλάβρυτα, Στο Χωράφι του Καπή είναι, Το Μαυσωλείον του Ολοκαυτώματος των -1200- Νεκρών Καλαβρυτινών Ανδρών, Αμάχων, από 14ρων ετών και άνω, Εκτελεσθέντων στις 13 Δεκεμβρίου 1943, από τον Τακτικόν Γερμανικόν Στρατόν Κατοχής της Ελλάδος -Η Βέρμαχτ- εις την Στρατιωτικήν Εκκαθαριστικήν Επιχείρησιν –Καλάβρυτα– της 117ης  Μεραρχίας Καταδρομών, τον -Β- Παγκόσμιον Πόλεμον -1939-1945-

Αιωνία, η Τιμή και η Μνήμη των…

Όλα αυτά τα Ιστορικά Κείμενα και τα Μνημεία είναι -Τα Ηρωϊκά Καλάβρυτα- είναι η Δόξα Μας, είναι οι χρυσές άσβεστες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας, είναι η  διαρκής Υπερηφάνεια των Καλαβρυτινών και όχι μόνον, από γεννιά σε γεννιά, είναι ο Πατρογονικός μας Τόπος, ποτισμένος με το αίμα και τον ιδρώτα Μας…

-ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ- 

ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΣΒΗΣΕΤΕ.

Δεν θα αφήσουμε να αλλοιωθεί ούτε μία λέξη ούτε ένα γράμμα…  

  ΟΤΙ ΣΑΤΑΝΙΚΟΝ ΣΚΕΠΤΕΣΘΕ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΑΤΕ ΘΑ ΚΟΡΝΙΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, ΩΣ ΔΟΛΙΟΝ ΨΕΥΔΟΣ… 

Οι Προφήτες των Κακών που έρχονται και έρχονται εξολοθρεύονται, μόνον όταν έχομεν Μνήμη, Γνώσιν και Διδαχήν από το Ιστορικόν Παρελθόν μας.

Εις τον εορτασμόν της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 2021, καθώς και τον εορτασμόν των διακοσίων χρόνων -1821-2021- Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας των Ελλήνων και του Ελληνικού Έθνους, Αποτίομεν Φόρον Τιμής, Ευγνωμοσύνης, Υπερτάτου Χρέους και άσβεστην Μνημοσύνην, στους Νεκρούς Ήρωας Επαναστάτας του -1821- πού έπεσεν Υπέρ Βωμών και Εστιών, σε όλους τους τόπους της Πατρίδος Μας…

Τέλος ας έχουμε πάντοτε  στον νούν και την ψυχήν μας ό,τι, οι Ήρωες Ζούν και η Θυσία των Δικαιώνεται όταν υπάρχουν Σεβασμοί και Μνήμη…

Δημοσιεύω και ενδεικτικές φωτογραφίες, Ηρώων του 1821, σχολιασμένες, για την διαρκήν Γνώσιν και Μνήμην των…

Νέα Σμύρνη Αττικής την 25ην Μαρτίου 2021

Ο Γράφων και Επιμεληθείς, με Καλαβρυτινήν

Υπερηφάνειαν, Υπογράφων,

Κατσιάρης Κων-νος,

Καλαβρυτινός Τσολιάς.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
 • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
 • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
4 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.