Καταγγελία στην εισαγγελία Καλαβρύτων για τον μη καθαρισμό των υπόγειων ρεμάτων, των ανοικτών ρεμάτων, της κοίτης του Βουραϊκού και την εκβάθυνση του σε καίρια σημεία

Σε επώνυμη καταγγελία προς την Εισαγγελία Καλαβρύτων, για τον μη καθαρισμό των υπόγειων ρεμάτων, των ανοικτών ρεμάτων, της κοίτης του ποταμού  Βουραϊκού και την εκβάθυνση του σε καίρια σημεία, προέβει ο συμπατριώτης μας Σπυρόπουλος Γεώργιος του Ιωάννη, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης και εν ενεργεία αστυνομικός.

Στην καταγγελία του ο κ. Σπυρόπουλος, επισημαίνει τους κινδύνους που διατρέχει ολόκληρη η περιοχή σε περίπτωση νεροποντής, ζητά να μάθει αν  ο Δήμος Καλαβρύτων και η τοπική Κοινότητα Καλαβρύτων έχουν λάβει ποτέ κονδύλια για εργασίες καθαρισμού, αν έχουν γίνει οι κατάλληλες ως προς τα κονδύλια εργασίες και αν όχι σε περίπτωση που έχουν δοθεί κονδύλια που πήγαν αυτά τα χρήματα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η καταγγελία του κου Σπυρόπουλου είναι ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας, αφού ο ίδιος είναι αιρετός Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης.

Ακολουθεί ολόκληρη η καταγγελία του κου Σπυρόπουλου:

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

 

Σας καταγγέλω προς διερεύνηση τα εξής :

Κατάγομαι από τα Καλάβρυτα Αχαΐας, όπου και έζησα από μικρό παιδί, πήγα σχολείο διακεκομμένα τόσο στο Δημοτικό, όσο στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

 Το σπίτι της οικογένειας μου βρίσκεται ,επί της οδού Ε. Βενιζελου 13, και επισκέπτομαι τα Καλάβρυτα πολύ συχνά !

Τα παλαιά χρόνια όλοι γνωρίζαμε ότι τα Καλάβρυτα τα διατρέχουν ρέματα, τα οποία και μεγάλα είναι και κατεβάζουν μεγάλες ποσότητες νερού!

Στα τέλη της δεκαετίας του 70 και αρχές του 80, το μεγάλο ρέμα που διατρέχει την οδό Εθνικής Αντιστάσεως και κατεβαίνει από το όρος Βελιάς, περνώντας από το "Κεραμυδάκι", μπαζώθηκε και από ένα πλατύ ρέμα όπου υπήρχαν και γέφυρες, κατέληξε να είναι ένας εκ των κεντρικών δρόμων των Καλαβρύτων, όπου υπάρχει η τράπεζα Πειραιώς και δύο μεγάλα ξενοδοχεία!

Το συγκεκριμένο ρέμα εκβάλλει στον Βουραϊκό ποταμό ελάχιστα μέτρα από το Νέο Δημοτικό σχολείο Καλαβρύτων, όπου όπως καταλαβαίνετε εάν υπάρχει ένα φυσικό φαινόμενο έστω στην μισή ένταση της κακοκαιρίας "Ντάνιελ", είναι ικανό να πνίξει κυριολεκτικά τα Καλάβρυτα και στην απόληξη -εκβολή του πλησίον του Δημοτικού σχολείου να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και να θρηνήσουμε ακόμα και θύματα!

Το ίδιο έχει συμβεί και με το υπόγειο  πλέον ρέμα, που κατεβαίνει από το κάστρο της Ωριάς, διαπερνά ανατολικά τα όρια του τόπου θυσίας, κατεβαίνει παράλληλα με την οδό Καραολή, δίπλα στην Εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου και χάνεται κάτω από την οικία του Ιατρού Χάμψα.

Το συγκεκριμένο ρέμα στο ύψος του Αγίου Νεκταρίου υπάρχει σχάρα που φαίνεται και η ροή του νερού !

Πλην όμως είναι φανερό ότι σε πολλά σημεία είναι φραγμένο με φερτά υλικά, όπως πέτρες χώματα κλαδιά κι έχει συμβεί αρκετές φορές εντός του περιβόλου του Αγίου Νεκταρίου, να "σκάει" το νερό και δημιουργώντας έναν μικρό πίδακα να πλημμυρίζει τον περίβολο του Ιερού Ναού!

Άγνωστο εδώ εάν έχει γίνει ποτέ συντήρηση του υπόγειου αγωγού και κατά πόσο η διάμετρος του αγωγού είναι ελεύθερη η μπλοκαρισμένη από τα φερτά υλικά !

Επίσης ο κάμπος των Καλαβρύτων, η βάλτος, όπου τον τέμνει ο Βουραϊκός ποταμός, είναι ένα ακόμα επικίνδυνο σημείο, το οποίο σε μια ισχυρή κακοκαιρία, μπορεί να καταστρέψει καλλιέργειες, περιουσίες, ποιμνιοστάσια, βουστάσια και στο τέλος λόγω σφοδρότητας φαινομένου να πλημμυρίσει την περιοχή των Καλαβρύτων με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι άγνωστο αν και κατά πόσο έχει καθαριστεί η κοίτη του ποταμού από φερτά υλικά, κλαδιά, μπάζα, σκουπίδια.

Επίσης με τα χρόνια η κοίτη του ποταμού έχει στενέψει σε μεγάλο βαθμό κυρίως με καλαμιές, πιθανό να μην έχει γίνει ποτέ εκβάθυνση και σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω να υπάρχει ένα πολύ επικίνδυνο αποτέλεσμα, όπου θα πλήξει ολόκληρη την περιοχή των Καλαβρύτων!

Η καταγγελία μου λοιπόν έχει ως εξής :

Ο Δήμος Καλαβρύτων και η τοπική Κοινότητα Καλαβρύτων, έχει λάβει ποτέ κονδύλια για τον καθαρισμό των υπόγειων ρεμάτων, των ανοικτών ρεμάτων, της κοίτης του ποταμού  Βουραϊκού και την εκβάθυνση του σε καίρια σημεία;

Και αν ναι, έχουν γίνει οι κατάλληλες ως προς τα κονδύλια εργασίες;

Και αν όχι σε περίπτωση που έχουν δοθεί κονδύλια, αυτά τα χρήματα που πήγαν;

Εάν δεν έχουν ζητηθεί κονδύλια, φέρει ευθύνη η δημοτική αρχή για την εγκατάλειψη που υφίστανται οι παραπάνω υπόγειες, υπέργειες κατασκευές και η κοίτη του Βουραϊκού σε επικίνδυνα σημεία;

Με εκτίμηση 

Σπυρόπουλος Γιώργος 

 

a
Φρεάτιο του ρέματος από το κάστρο της Ωριάς, το οποίο βρίσκεται στον πεζόδρομο έξω από την οικία Χάμψα και το οποίο όπως φαίνεται έχει να καθαριστεί αρκετό καιρό.  
α
Αυλάκι ομβρίων υδάτων στην πόλη των Καλαβρύτων
a
Η "γνωστή" πλέον φωτογραφία της κοίτης του βουραϊκού, η οποία έχει χρόνια να καθαριστεί και πέρα από εστία μόλυνσης, σε περίπτωση έντονης νεροποντής υπάρχει άμεσος κίνδυνος να πλημμυρίσει όχι μόνο ο "βάλτος" αλλά ολόκληρη η περιοχή της πόλης των Καλαβρύτων από τον σιδηροδρομικό σταθμό και κάτω, για να μην πω από την κεντρική πλατεία και κάτω

 

α
Ο πλημμυρισμένος βάλτος των Καλαβρύτων, απόρροια της νεροποντής 11, 12 Δεκεμβρίου 2021

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
12 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com