Λεκάνη ηρεμίας και Βουραϊκός. Δύο βόμβες έτοιμες να εκραγούν! (...άρθρο του Β. Αποστολόπουλου)

Βόλο, Πήλιο, Καρδίτσα, Μαραθέα, Λάρισα...

Το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, αλλά και θανάτους στις παραπάνω περιοχές με τα τεράστια προβλήματα να παραμένουν, όπως και ο κίνδυνος να αφανιστούν από το χάρτη ολόκληρες εκτάσεις. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Αιτία; 

Η κα Φαίη Τζανετουλάκου κάτοικος Βόλου σημείωσε: «Δεν μπορεί να έχεις ένα βουνό πίσω από την πόλη που όταν βρέχει είναι σίγουρο ότι θα κατεβάσει νερό τη στιγμή που η κοίτη του χειμάρρου είναι πολύ μικρή λόγω του στενέματος που έχει υποστεί εδώ και χρόνια».

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο KNet, για δύο σημεία στα Καλάβρυτα που εγκυμονούν άμεσο κίνδυνο και σε περίπτωση που η περιοχή μας βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, όπως έγινε με τις παραπάνω περιοχές, (πράγμα διόλου απίθανο και ας χτυπήσω ξύλο) κινδυνεύουμε να αφανιστούμε κι εμείς από το χάρτη.

Το πρώτο σημείο είναι  η λεκάνη ηρεμίας που βρίσκεται στο βόρειο ανατολικό τμήμα της πόλης και υποδέχεται τον όγκο των ομβρίων υδάτων πριν αυτά εισέλθουν στον αγωγό που με υπόγεια διαδρομή κάτω από τον άξονα της πόλης οδηγούνται στον Βουραϊκό ποταμό. Την γνωστή σε όλους μας "βαρέλα". Εδώ και χρόνια ο πυθμένας της λεκάνης έχει ανέβει κατά πολύ από χώματα ,ξύλα, φύλλα κ.α. Στην διάρκεια του καλοκαιριού, όπως βλέπουμε στην πρώτη φωτογραφία που ακολουθεί το άρθρο, τα φυτά βρίσκουν γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν μια μικρή ζούγκλα. Στην διάρκεια του χειμώνα όμως είναι άγνωστο το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα βουλώσουν τα πάντα και τότε το νερό θα βρει την διέξοδο μόνο του και ανεξέλεγκτο προς το κέντρο της πόλης των Καλαβρύτων.

Το δεύτερο σημείο, είναι εκεί που οδηγούνται τα όμβρια ύδατα μέσω της βαρέλας, δηλαδή ο Βουραϊκός ποταμός. (δεύτερη φωτογραφία που ακολουθεί το άρθρο). Το ποτάμι κλειστό από βούρλα, καλαμιές, ιτιές, σκουπίδια, μπάζα. Έχει χρόνια να καθαριστεί η κοίτη του και πέρα από εστία μόλυνσης, σε περίπτωση έντονης νεροποντής, σαν αυτή που έζησαν τις τελευταίες ημέρες οι περιοχές της Θεσσαλίας, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να πλημμυρίσει όχι μόνο ο "βάλτος" αλλά ολόκληρη η περιοχή της πόλης των Καλαβρύτων από τον σιδηροδρομικό σταθμό και κάτω, για να μην πω από την κεντρική πλατεία και κάτω.

Τι και αν χρόνια τώρα έχουμε επισημάνει τον κίνδυνο; Ουδείς από την δημοτική αρχή ή την περιφέρεια ενδιαφέρεται... Αδιαφορία; Ανικανότητα; Ή και τα δύο μαζί;

Είναι σίγουρο ότι αν ο μη γένοιτο συμβεί αυτό που όλοι απεχθανόμαστε και θρηνήσουμε θύματα και απώλειες περιουσιών, θα τρέχουμε και θα μιλάμε για ευθύνες της δημοτικής αρχής, της περιφέρειας, της πολιτικής προστασίας, του κράτους, του κακού μας του καιρού, θα ζητάμε αποζημιώσεις.

Πριν όμως φθάσουμε σε αυτό το σημείο και καλούμε τον εισαγγελέα να αποδώσει ευθύνες, μήπως πρέπει πρώτα εμείς να αποδώσουμε ευθύνες, σε όλους αυτούς για την αδιαφορία τους και την ανικανότητά τους;

Ας το σκεφτούμε...

Άλλωστε οι εκλογές της 8ης Οκτωβρίου είναι πάρα πολύ κοντά.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ - Εκπαιδευτικός - Μηχανικός Πληροφορικής

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

ΛΕΚΑΝΗ ΗΡΕΜΙΑΣ
Λεκάνη ηρεμίας. τα φυτά βρίσκουν γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν μια μικρή ζούγκλα. Στην διάρκεια του χειμώνα όμως είναι άγνωστο το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα βουλώσουν τα πάντα και τότε το νερό θα βρει την διέξοδο μόνο του και ανεξέλεγκτο προς το κέντρο της πόλης των Καλαβρύτων.

 

α
Κοίτη Βουραϊκού. Έχει χρόνια να καθαριστεί και πέρα από εστία μόλυνσης, σε περίπτωση έντονης νεροποντής υπάρχει άμεσος κίνδυνος να πλημμυρίσει όχι μόνο ο "βάλτος" αλλά ολόκληρη η περιοχή της πόλης των Καλαβρύτων από τον σιδηροδρομικό σταθμό και κάτω, για να μην πω από την κεντρική πλατεία και κάτω.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
9 + 11 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com