ΓΗΠΕΔΟ ΣΚΕΠΑΣΤΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΚΕΠΑΣΤΟΥ. Ένας διαρκής ανολοκλήρωτος αγώνας 3 δεκαετιών

άρθρο του Κώστα Δημητρίου

Η απόφαση της κατασκευής του γηπέδου Σκεπαστού πάρθηκε από την κοινοτική αρχή το 1982 και παραδόθηκε για χρήση στην νεοσύστατη ομάδα του χωριού μας τότε, το 1997

Με τις υποχρεωτικές συνενώσεις Δήμου και Κοινοτήτων από 01-01-1999 περιήλθε στο διαμορφωθέντα νέο Δήμο Καλαβρύτων

Καθώς οι οχλήσεις ήταν συνεχείς όσον αφόρα την ολοκλήρωση των υποδομών των εγκαταστάσεων , η κατασκευή των αποδυτηρίων και wc του γηπέδου ήταν ψηλά στην ιεράρχηση των έργων που ανακοίνωναν οι τότε Δημοτικοί συνδυασμοί Παπαδόπουλου-Βαρβιτσιώτη-Νασιώτη.

Με την 1802/01-10-2001 απόφαση της περιφερειακής επιτροπής του Ε.Π.Τ.Α και την 349/12-1-2001 της επιτροπής του άρθρου 13 παρ. 6 Ν. 2539/97 προεντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004 Δίκτυο προπονητηρίων» με χρηματοδότηση 30.000.000 δρχ. (88.041,08 ευρώ) έργο που με την 138/29-05-2002 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων καθορίζεται ως αντικείμενο του έργου η κατασκευή αποδυτηρίων στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, η ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ και έργα αντιστήριξης στον ανατολικά του γηπέδου χώρο. Κατόπιν σύνταξης και υποβολή της σχετικής μελέτης από την ΤΥΔΚ Αχαΐας βάση της κείμενης νομοθεσίας προκειμένου να πάρει οριστική ένταξη.

 

Η εκλογική ήττα  της παράταξης Παπαδόπουλου (183-356) από την παράταξη Νασιώτη στο Σκεπαστό στις Δημοτικές εκλογές του 2002 παρά του γεγονότος ότι ο ίδιος επανεξελέγη Δήμαρχος, άλλαξε φαίνεται την στάση του ως προς τη συνέχεια υλοποίησης της παραπανω  απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και η μελέτη δεν έγινε ποτέ και κατ΄ επέκταση το έργο.

 

Μια ιδιωτική επίσκεψη του Γ.Γ. Αθλητισμού στα Καλάβρυτα τον χειμώνα του 2017 και μια βόλτα από το γήπεδο Σκεπαστού τον έπεισαν για την αναγκαιότητα κατασκευής αποδυτηρίων και wc και έτσι κατά την επίσημη επίσκεψή του τέλος Οκτωβρίου 2018 ανακοίνωσε την χρηματοδότηση του έργου μέσω του «προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ» κατασκευή- επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου αφού πληρούσε τις προϋποθέσεις κάτι που έγινε πράξη με την αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΦ/36986/198/24-01-2019 απόφασης Γεν. Γραμ. Αθλητισμού.

Η μεσολάβηση των εκλογών  δεν επέτρεψε την έγκυρη  εκταμίευση της χρηματοδότησης, το νέο κυβερνητικό σχήμα  διέκοψε το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ματαιώνοντας το έργο.

Η με κωδικό έργου 2018 Ε.Π 00100018 σύμφωνα με την αριθ.πρωτ. 127082/27-11-2018 απόφαση Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ένταξης στο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων με τίτλο «έργα Βελτίωσης στα Δημοτικά Στάδια Καλαβρύτων-Σκεπαστού-Πετσάκων του Δήμου Καλαβρύτων» συνολικού ποσού 319.880,00 ευρώ για το Σκεπαστό οριζόμενο ποσό 136.400,00 ευρώ) πρόλαβε όμως και εκταμιεύθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. ΛΑΖΟΥΡΑ .

Πως άραγε έχει καταφέρει να διατηρηθεί και το γήπεδο ως γήπεδο με όποια προβλήματα αλλά και το αθλητικό σωματείο του χωριού μας επίσης με όποια προβλήματα;

Ξεκάθαρα οφείλεται στο φιλότιμο των εκάστοτε διοικήσεων των φίλων του χωριού αλλά και των παικτών της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΑΟ ΣΚΕΠΑΣΤΟΥ.

Η δημαρχιακή αρχή ήταν πάντα απούσα και όποιες ελάχιστες οικονομικές βοήθειες έχουν δοθεί στα τριάντα χρόνια ύπαρξης και δραστηριοποίησης της ομάδας ήταν κατόπιν πιέσεως και με το σταγονόμετρο και όχι με την ευαισθησία από μέρους του δήμου να βοηθήσει την διατήρηση ενός σωματείου, όχι με την υποχρέωση απέναντι στα παιδιά του τόπου μας και όχι μόνο.

Με έγγραφο της τότε κοινοτικής αρχής πρακτικό 6 /1997 και αριθμός αποφάσεως 37  /1997 παραχωρήθηκε η χρήση του γηπέδου στον ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΣΚΕΠΑΣΤΟΥ για όσα χρόνια διατηρεί ποδοσφαιρική ομάδα.

Συνεπείς οι μεταγενέστερες διοικήσεις  του ΑΟΣ συντήρησαν και συντηρούν το γήπεδο μέχρι και σήμερα .

Και φτάνοντας στο σήμερα δεν αναφέρεται σκοπίμως πουθενά ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΚΕΠΑΣΤΟΥ.

Ποια η πρόσφορα άραγε του δήμου στην όλη προσπάθεια του αθλητικού φορέα; γιατί δεν μιλάμε για οικονομική αδυναμία εκ μέρους του δήμου, μιλάμε για έλλειψη διάθεσης, μιλάμε για ανυπαρξία προτάσεων, μιλάμε για κυριολεκτικά σνομπάρισμα ενεργειών  μιας ολόκληρης κοινωνίας μιλάμε για  κοροϊδία ολόκληρων γενεών.

Γιατί το έτοιμο (εκταμιευμένο, μελετημένο, χρηματοδοτημένο) από την προηγούμενη δημοτική αρχή  έργο 2018 Ε.Π 00100018 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και τώρα;

Από την κατασκευή του γηπέδου και έως σήμερα την οποιαδήποτε συντήρηση οποιαδήποτε εργασία και να απαιτήθηκε και απαιτείτε του γηπέδου την έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το αθλητικό σωματείο και καμιά απολύτως βοήθεια εκ της δημοτικής αρχής παρά των συνεχών οχλήσεων από μέρους της διοικήσεως του αθλητικού ομίλου Σκεπαστού.

Ποια είναι η συμμετοχή της παρών δημαρχιακής θητείας στην κατασκευή του γηπέδου πέραν της υποχρεώσεως να υλοποιήσει μια έτοιμη κατάσταση;

Ακόμη και που προχώρησε στην καθυστερημένη χρονικά (4 χρόνια μετά την χρηματοδότηση του έργου με συνέπεια την εκτόξευση  των τιμών 2018 υπογράφηκε 2022 ξεκίνησαν εργασίες) στην υλοποίηση του έργου έγινε με προχειρότητα ,όπως το να μη ληφθούν μέτρα για την αποτροπή του να φυτρώνουν αγριόχορτα και αγκάθια και να περνούν και να καταστρέφουν τον χλοοτάπητα  ή το κακό αλφάδιασμα του αγωνιστικού χώρου και τώρα έχουν δημιουργηθεί ανισοπεδότητες στον αγωνιστικό χώρο.

Γιατί  ο Δήμος Καλαβρύτων ( νυν δημοτικό συμβούλιο) που μπορούσε και όφειλε να το πράξει δεν επαναπρότεινε την υπ αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΡΥΦ/36986/198/24-01-2019 απόφαση για ένταξη στο νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»¨;;;; με συνέπεια την απώλεια κονδυλίου ύψους περίπου 170.000,00€  και για την ολοκλήρωση του γηπέδου αλλά και γενικά την αναγκαία προέκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από αθλητικές δράσεις. 

Υποσχέθηκε πως θα εφαρμοστούν μέτρα αντιστήριξης του χωμάτινου τοιχίου που πρόεκυψε κατά την εκσκαφή προκειμένου να γίνει το κράσπεδο και η περίφραξη  στην βορειοανατολική πλευρά ύψους 4 μέτρων αφενός για την ασφάλεια οποιουδήποτε που μπορεί να βρεθεί στο κενό αφετέρου ότι μπορεί κάποια στιγμή να καταρρεύσει και ή να καταπλακώσει κάποιο παιδί που θα τύχει εκείνη την ώρα να παίζει σε εκείνο το σημείο ή στην καλύτερη να καταστρέψει τον χλοοτάπητα .Δεν έκανε απολύτως τίποτα (εδώ φρόντισε η διοίκηση του ΑΟΣ  και έκανε μια πρόχειρη περίφραξη για να μην έχουμε κάποια πτώση οποιουδήποτε με δυσάρεστα αποτελέσματα)

Υποσχέθηκε να κατασκευάσει τοιχίο το κάτω μέρος την νοτιοανατολική πλευρά στην πλευρά προς το παλαιό κτίριο της ηλεκτρομηχανής  ούτος ώστε να προστατεύσει την ενδεχόμενη κατάρρευση μεγάλο μέρος του γηπέδου σε κάποια ισχυρή νεροποντή Δεν έκανε απολύτως τίποτα (κι εδώ φρόντισε η διοίκηση του ΑΟΣ  και έκανε μια πρόχειρη περίφραξη για να μην έχουμε κάποια πτώση οποιουδήποτε με δυσάρεστα αποτελέσματα)

Καθώς δεν προχωρούσε στην κατασκευή  των κατεστραμμένων κρασπέδων και της περίφραξης πριν από την κατασκευή του χλοοτάπητα ,  αποφάσισε η διοίκηση του ΑΟΣ  να το ξεκινήσει μόνη της αλλά με την υπόσχεση από τον δήμο  πως θα βοηθούσε οικονομικά σε αδρανή υλικό σε τσιμέντα και σε πλέγμα περίφραξης . Και πάλι δεν διατέθηκε ούτε ένα ευρώ.  Προκειμένου να μην μείνει το έργο στην μέση στραγγίξαμε τα ταμειακά μας υπόλοιπα, βάλαμε και από την τσέπη μας προκειμένου να ολοκληρώσουμε κράσπεδα, περιφράξεις, φρεάτια και καπάκια απορροής, πόρτες εισόδου στο γήπεδο κ.α.

Καταθέσαμε στον δήμο πλήρη απολογισμό  των εξόδων  αλλά και προϋπολογισμό της ομάδας και παρακαλέσαμε να μας βοηθήσουν οικονομικά για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στο πρωτάθλημα της Γ κατηγορίας και δεν μας έδωσαν και πάλι ούτε ένα ευρώ. Αποτέλεσμα την οικονομική αδυναμία μας και η ομάδα για πρώτη φορά από την ίδρυση της να μην συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αχαΐας για την περίοδο 2023 – 2024.

Και καθότι το γήπεδο ανήκει ιδιοκτησιακά στον δήμο, είμαστε ίσως  η μοναδική συλλογικότητα στην Ελλάδα που είμαστε χορηγοί του δήμου κι όχι το αντίστροφο.

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που καπηλεύονται τους κόπους των άλλων όπως συμβαίνει κατά κόρον και παντού όπως συμβαίνει και στο γήπεδο, υπερτονίζω και  εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όλους αυτούς που έχουν αγωνιστεί πολύ περισσότερο από εμένα πριν από εμένα για τον διαρκεί αγώνα της συντήρησης των εγκαταστάσεων και τη διατήρηση της ομάδας.

Δεν θα προχωρούσε   η αναβάθμιση του  γηπέδου  ούτε σε αυτή την φάση χωρίς την συμβολή του τότε νομαρχιακού συμβούλου  ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΑΣΙΩΤΗ  και την επιρροή του στην νομαρχιακή αρχή Κατσιφάρα ή χωρίς την συγκατάθεση και την θετικότητα του τότε δημάρχου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΖΟΥΡΑ.  

Ιδιαίτερη μνεία στον δικό μας άνθρωπο τον  ΕΥΘΥΜΙΟ ΤΖΟΒΟΛΟ . Ακούραστος με ακόρεστη όρεξη εργάτης για την ομάδα μας ως παίκτης και ως προπονητής( θα μπορούσε ως κάτοχος πτυχίου προπονητή UEFA  b να έχει οικονομικά οφέλη σε άλλες συνθήκες ) ,  βοήθησε στα μέγιστα  την κατασκευή του γηπέδου όπου και σήμερα ακόμη συμμετέχει στην οργάνωση, οικονομικά στην αγορά υλικού, στην προώθηση θεμάτων κ.α.

Εδώ αξίζει να υπογραμμίσουμε πως με το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου αυτών που είχαμε την αμέριστη διαχρονική συμπαράσταση και βοήθεια  είναι  ο Ευθύμιος Τζόβολος  και ο Νίκος Μαγκαφάς

Αυτά προς το παρών

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Υποψήφιος τοπικός σύμβουλος Σκεπαστού

Με τον συνδυασμό ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

α

 

α

 

α

 

α

 

α

 

α

 

α

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
7 + 10 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com