Κατερίνα Σολωμού: Το νέο αναπτυξιακό μας αφήγημα

Η συζήτηση για την ανάπτυξη, με την ευκαιρία του αναπτυξιακού συνεδρίου που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στην Πάτρα, αποκτά μεγαλύτερο ειδικό βάρος, σήμερα που η χώρα προσπαθεί να ανακαλύψει ένα νέο δρόμο, ένα νέο αφήγημα για το ρόλο της στην Ευρώπη και τον κόσμο, μετά από μια περίοδο μακράς κρίσης.

Επιμερίζοντας, η συζήτηση για την ανάπτυξη στην Αχαΐα και κυρίως τα συμπεράσματα που εξάγονται από αυτή, πρέπει να αποτελέσουν τον άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθούμε ώστε να αλλάξουμε τη μοίρα του τόπου μας. Όχι μόνο με γνώμονα τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις ανάγκες της περιοχής μας, αλλά και τις αντίστοιχες καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με την αξιοποίηση κάθε δυνατού χρηματοδοτικού εργαλείου.

Καταρχάς η ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα ενός σχεδιασμού που έχει σημείο εκκίνησης τις υποδομές.

Θα επαναλάβω για άλλη μια φορά λοιπόν ότι ο νομός μας υστερεί σε ό,τι αφορά έργα που τον κρατάνε «όμηρο» της στασιμότητας την ίδια ώρα που άλλες περιοχές οικοδομούν πάνω σε αυτά το δικό τους αναπτυξιακό πλάνο.

Η Αχαΐα, όπως έχω επισημάνει ξανά, στερείται ακόμη και σήμερα σιδηροδρομικής σύνδεσης, το κυρίαρχο δηλαδή μεταφορικό μέσο στην Ευρώπη, το λιμάνι της εξακολουθεί να μην διαθέτει εμπορικό τμήμα, η Πατρών- Πύργου παραπέμπεται συνεχώς στις καλένδες, το φυσικό αέριο δεν έχει έρθει για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, δεν έχει δοθεί λύση στο μέγα ζήτημα των απορριμμάτων ενώ δεν διαθέτουμε καν φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου Παραπείρου.

Τα υψηλά πολιτικά στελέχη που θα έρθουν στην πόλη μας για το αναπτυξιακό συνέδριο οφείλουν πριν από όλα να απαντήσουν σε αυτά τα κεφαλαιώδη ερωτήματα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα.

Ανάπτυξη βεβαίως δεν είναι μόνο οι υποδομές. Ο νέος παραγωγικός ρόλος της χώρας, θα αναζητηθεί και μέσω των τεχνολογικών επιτευγμάτων και των καινοτόμων δράσεων. Οι δυτικές κοινωνίες ζουν στο ρυθμό της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Η τεχνολογία επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες, στο εμπόριο, στην παραγωγή, στην καθημερινότητα, αλλάζοντας τα δεδομένα στην κοινωνία, την πολιτική, την εργασία.

Η θέση της Αχαΐας σε αυτό το νέο τοπίο μπορεί και πρέπει να είναι κομβικής σημασίας στην πορεία ανάπτυξης της χώρας, καθώς η περιοχή μας διαθέτει υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, ένα πολύ αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό, πρωτοποριακές startups αλλά και μια έκθεση Καινοτομίας & μεταφοράς τεχνογνωσίας  (Patras IQ) που έλκει το ενδιαφέρον επιστημόνων, funds και επιχειρηματιών από όλη τη χώρα.

Πρέπει λοιπόν να βαδίσουμε πάνω σε ένα πρόγραμμα ενεργειών για την στήριξη της καινοτομίας στα όρια του νομού μας και να κατευθύνουμε σε αυτό κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και κρατικά και ιδιωτικά κονδύλια. Στόχος, είναι να μειωθεί το τεχνολογικό χάσμα με τις άλλες χώρες της Ευρώπης για την τόνωση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μιας και ζούμε στην περίοδο των ραγδαίων αλλαγών και στο επίπεδο της εργασίας.

Προτεραιότητα στην εφαρμογή αυτών των καινοτομιών πρέπει να έχουν όχι μόνο οι τομείς της οικονομίας και της παραγωγικότητας, ή οι επενδύσεις που θα βασίζονται στην εξωστρέφεια, αλλά και οι τομείς της υγείας και της ασφάλειας.

Τέλος, για την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη, είναι προφανές ότι απαιτείται η δραστική μείωση των φόρων και οι ορθολογικές κρατικές παρεμβάσεις στην οικονομία.

Θέλουμε ένα ευέλικτο κράτος, που θα προστατεύει τον υγιή ανταγωνισμό, θα αποτρέπει μονοπωλιακές καταστάσεις και θα ανοίγει «ομπρέλα» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ζούμε στην εποχή της γνώσης και της εξειδίκευσης. Είναι η ώρα να το καταλάβουμε και να εναρμονιστούμε με τις εξελίξεις.

Kατερίνα Σολωμού

Πολιτευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Αχαΐας Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
11 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.