Πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ σε απευθείας αναθέσεις από το Δήμο Καλαβρύτων το πρώτο εξάμηνο του 2020

Πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ και συγκεκριμένα στο ιλιγγιώδες ποσό των 619.692 ευρώ, ανέρχονται οι απευθείας αναθέσεις το πρώτο εξάμηνο του 2020, από όταν ανέλαβε τα ηνία του Δήμου Καλαβρύτων η νέα τότε δημοτική αρχή, του Θανάση Παπαδόπουλου.

Ρίχνοντας μια ματιά στα στοιχεία που δημοσιεύονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα και που αντλήθηκαν από τη διαύγεια, τα ποσά εκτοξεύονται κυριολεκτικά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 2020, τότε δηλαδή που έγινε η τροποποίηση του προϋπολογισμού και πήρε στα χέρια της το ταμείο του Δήμου, η νέα δημοτική αρχή.

Τη μερίδα του λέοντος, έχουν κι εδώ, τόσο οι εργολάβοι, όσο και ιδιώτες οι οποίοι πληρώνονται με απευθείας αναθέσεις στάνταρ ποσού 24.800 ευρώ, για να καθαρίσουν... μερικά μέτρα αυλάκι στα χωριά τους. Όσο για τους εργολάβους δεν ξέρουμε αν είναι οι ίδιοι, αυτοί για τους οποίους προεκλογικά ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος έλεγε:

Να ξεκαθαρίσουμε όμως, ξέρουμε τους ημέτερους εργολάβους, που λυμαίνονται το δήμο. Ξέρουμε και τους βιοπαλαιστές που ψάχνουν μεροκάματο. Αλλά να ξέρουν οι ημέτεροι εργολάβοι: για να πληρωθούν αυτά τα έργα, θα γίνει έλεγχος μέχρι το τελευταίο κυβικό εκατοστό μπετόν. Για να μη μας πουν ότι δεν ήξεραν. Βέβαια για τα εικονικά τιμολόγια, αυτά θα πάρουν άλλο δρόμο”.

Μπορεί να μας πει άραγε τώρα, δύο χρόνια μετά αφότου ανέλαβε το δήμο ο κ. Παπαδόπουλος, ποιοι τελικά ήταν οι ημέτεροι εργολάβοι, αν έγινε έλεγχος μέχρι το τελευταίο εκατοστό μπετόν, αν πληρώθηκαν τα έργα που κατήγγειλε ο ίδιος προεκλογικά και ποιο δρόμο πήραν τα εικονικά τιμολόγια;

Μήπως οι ίδιοι που κατήγγειλε τότε, εξακολουθούν και τώρα να παίρνουν απευθείας αναθέσεις;

Εκτός κι αν όλα τα βρήκε εντάξει και αποφάσισε να ακολουθήσει ΚΑΙ η νέα δημοτική αρχή τον ίδιο δρόμο με την προηγούμενη του κ. Λαζουρά και όλα όσα έλεγαν προεκλογικά, τόσο ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος όσο και οι συνεργάτες του, ήταν απλά συκοφαντίες.

Και μιας και αναφερθήκαμε σε συνεργάτες, καλό θα ήταν να ακούσουμε για όλα τα παραπάνω, την άποψη του δημοτικού συμβούλου και άμεσου συνεργάτη του δημάρχου, κ. Λεωνίδα Βασιλόπουλου. Θυμόμαστε που... "κουνούσε συνεχώς το δάκτυλο" στην δημοτική αρχή του κ. Λαζουρά από την πλευρά της αντιπολίτευσης πριν λίγα χρόνια όταν αναφερόταν σε απευθείας αναθέσεις.

Τώρα που ο ίδιος έγινε συμπολίτευση; "μούγκα στη στρούγκα" που λένε και στο χωριό μου.

Πριν δημοσιεύσουμε αναλυτικά τον πίνακα με τα μηνιαία ποσά των απευθείας αναθέσεων της δημοτικής αρχής του Θανάση Παπαδόπουλου για το πρώτο εξάμηνο του 2020, να επισημάνουμε από τη μια ότι ο νόμος δίνει την δυνατότητα στους δημάρχους να κάνουν απευθείας αναθέσεις και μάλιστα με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα έως 30.000 ευρώ ετησίως, από την άλλη όμως να υπενθυμίσουμε τι είχε δηλώσει το 2018 για το ίδιο θέμα ο  Ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Κασσαβέτης. 

"Πρόκειται για μάστιγα. Απευθείας αναθέσεις συναντώνται και στην αυτοδιοίκηση και στο υπόλοιπο κράτος. Ορισμένες απευθείας αναθέσεις δικαιολογούνται, τις επιτρέπει και ο Νόμος, είναι με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, όμως είναι πάρα πολλές οι οποίες είναι εσκεμμένες. Δεν μπορείς ως δήμος να έχεις πάρει ''διαζύγιο'' από την έννοια των διαγωνισμών και να κάνεις συνεχώς απευθείας αναθέσεις. Υποκρύπτουν παραβατικότητα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημοσθένης Κασσαβέτης.

Ας δούμε τώρα τον πίνακα των απευθείας αναθέσεων της δημοτικής αρχής Παπαδόπουλου για το πρώτο εξάμηνο του 2020 με στοιχεία όπως αντλήθηκαν από τη διαύγεια:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020: 1.200 ευρώ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020: 51.550 ευρώ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2020: 90.029 ευρώ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020: 239.810 ευρώ

ΜΑΪΟΣ 202: 109.246 ευρώ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2020: 127.857 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ: 619.692 ευρώ 

 

Β.Α.

 

Geo Kalavrita

Όλοι ξέρουν ότι εσείς κάνατε τον Παπαδόπουλο, από το πουθενά, Δήμαρχο.
Άρα έχετε κι εσείς την ίδια ευθύνη αν όχι μεγαλύτερη!

KalavrytaNet

Έχεις απόλυτο δίκιο. Κάναμε τεράστιο σφάλμα. Όμως ήδη από τον Αύγουστο του 2019, όταν είδαμε ότι και ο Παπαδόπουλος και πολλοί άλλοι από το συνδυασμό "καβάλησαν το καλάμι" και τα πράγματα δεν πήγαιναν σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού, διαφοροποιηθήκαμε. Τώρα όσο για το ασυγχώρητο λάθος που κάναμε τι να πω; Λάθη γίνονται... Κρεμάστε μας!!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
7 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.