Καλάβρυτα: Σκοτεινό ξάγναντο η πλατεία !!! (άρθρο του Θεοδ. Ν. Παπαδόπουλου)

Την ίδια ώρα που στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων χειμώνα και καλοκαίρι κάτοικοι και επισκέπτες υποχρεούνται να βαδίζουν στο σκοτάδι σαν τον Ορέστη Μακρή, με το φαναράκι στο χέρι όπως στην ταινία η κυρά μας η μαμή, λίγα μέτρα πιο πέρα, στο πουθενά από άποψη χρήσης και επισκεψιμότητας, προχωράει η μελέτη για τον φωτισμό κοινόχρηστου χώρου.

Πρόκειται για ένα σημείο που η τοπική πολιτική διάρθρωση και άλλα τινά, εξηγούν την προτεραιοποίηση των μελετών και των μικροέργων που λαμβάνουν χώρα, ερήμην βαθμολόγησης υπαρκτών αναγκών και αξιολόγησης με την οποία διατίθενται οι δημόσιοι πόροι.

Το καλοπληρωμένο και βαλτωμένο discover kalavryta, φυσικά δεν φιλοξενεί τα σκοτάδια, επικίνδυνες  αμιαντοσωλήνες,  απαρχαιωμένο υδραγωγείο, χώρο φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, τη μαύρη πέτρα που ρίχνουν πίσω τους οι νέοι μας κ.λ.π

ΑΛΛΆ !!! Ο σοσιαλισμός είναι τρόπος ζωής όπως είχε πει και ο ωραίος μπρούμελ Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ας δούμε όμως τι βλέπουν "οι αρχιτεκτονικές ματιές " γι' αυτό που στην Ελληνική συνείδηση λέγεται πλατεία.

"Η πλατεία εξυπηρετεί ανάγκες λειτουργίας του δομημένου χώρου, αλλά και κοινωνικές, πολιτιστικές, πολιτικές, οικολογικές ανάγκες. Λόγω της αποστολής της και των αξιών που κουβαλά (ιστορικών, κοινωνικών, πολιτιστικών κ.ά.), συμβάλλει - συνδυαστικά με τον περίγυρο- στη δημιουργία πολιτισμικού τοπίου, γεγονός που υποδηλεί τη σημαντικότητα τής παρουσίας της για τη συνέχεια ενός βασικού συνόλου, που διαμορφώνει ποιότητα και προοπτική.

Η πλατεία φτιάχτηκε για να λειτουργεί και να παράγει. Φτιάχτηκε για να είναι τόπος κι όχι χώρος. Είναι το ανοικτό πεδίο, το κενό, το ξάγναντο, το διέξοδο, το άφορτο, ο ανασασμός.

Ταυτόχρονα αποτελεί πεδίο δραστηριοποίησης των ανθρώπων, τόπο συνεύρεσης, συναναστροφής, αναψυχής κι ανεμελιάς. Είναι τόπος λόγου, πράξης, παραγωγής, άσκησης πολιτιστικής, πολιτικής και κοινωνικής δραστηριότητας, πεδίο δράσης, αγώνων κι ανάπτυξης ιδεών. Είναι, γι' όλα αυτά, το τοπόσημο που ανάχθηκε σε σύμβολο."(greekarchitects.gr)

Ο λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν.

Καλό φθινόπωρο αγαπητοί συμπολίτες της μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων


Παπαδόπουλος Ν. Θεόδωρος

α

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 18 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com