Ιδιαίτερη μνεία στα παιδιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαβρύτων

Αντίθετα από το δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο που θεώρησε σκόπιμο να μην κάνει καμία αναφορά στο σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Καλαβρύτων, στα παιδιά που συμμετείχαν καθώς και στους υπόλοιπους συντελεστές του θεατρικού δρώμενου "Προς τις γυναίκες που λησμονήθηκαν. - Με εκτίμηση", ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαβρύτων κάνει το αυτονόητο και το σωστό.

Συγκεκριμένα στο δελτίο τύπου που εξέδωσε για τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε για τα 200 χρόνια, κάνει ιδιαίτερη μνεία στα παιδιά που συμμετείχαν και μέσα σε τρεις μέρες κατόρθωσαν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους, καθώς και στη συμβολή της κας Νίκα και της κας Κονταρίνη, στον τρόπο παρουσίασης και απόδοσης των κειμένων, που ανέδειξαν πτυχές της δράσης των γυναικών του 1821.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου και φωτογραφίες, του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρύτων:

Σε συνέχεια των επετειακών εκδηλώσεων για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική επανάσταση και μετά την έκθεση έργων του φιλέλληνα ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά ο Πολιτιστικός σύλλογος Καλαβρύτων οργάνωσε την ημερίδα «Γυναίκες και επανάσταση». Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Αθ. Παπαδόπουλου,ακολούθησε θεατρικό δρώμενο με συμμετοχή μαθητριών,τών Δημοτικού,Γυμνασίου,Λυκείου υπό την καθοδήγηση της κας Μαρίας Νίκα και της βοηθού της κας Μαρίνας Κονταρίνη κατόπιν τοποθέτηση της αντιπροέδρου του συλλόγου κας Χρύσας Παπαδάτου και τέλος η κεντρική ομιλία της πανεπιστημιακού κας Βασιλικής Λάζου.

Ακολούθησε συζήτηση όπου η κα Λάζου απάντησε στις απορίες των παρόντων και τέλος έγινε απονομή του αναμνηστικού λευκώματος των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση από τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου.

Κατά γενική ομολογία η ημερίδα πέτυχε το στόχο της που ήταν η ανάδειξη του ρόλου των γυναικών πριν ,στη διάρκεια και μετά την επανάσταση καθώς η επίσημη ιστοριογραφία αποσιώπησε τη συμμετοχή τους.

Χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία στα παιδιά που συμμετείχαν στο θεατρικό δρώμενο γιατί μέσα σε τρεις μέρες κατόρθωσαν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους. Αυτά τα παιδιά ήταν : η Νεφέλη Γιαννέλου ο Αχιλλέας και Παναγιώτης Δαφαλιάς, η Ιωάννα Μπίκου και η Κωνσταντίνα Παναγοπούλου. Να προσθέσουμε επίσης πως η συμβολή της κας Νίκα και της κας Κονταρίνη ήταν καθοριστική στον τρόπο παρουσίασης και απόδοσης των κειμένων που ανέδειξαν πτυχές της δράσης των γυναικών του 1821,άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Όσον αφορά την ομιλία της κας Λάζου ,αυτή περιστράφηκε γύρω από τη ζωή, τη δράση και την καθημερινότητα των γυναικών επί Τουρκοκρατίας ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξεως και πώς αυτές βίωσαν τις συνέπειες των καταστροφών στις εμπόλεμες ζώνες. Με τρόπο επιστημονικό αλλά εκλαϊκευμένο κάλυψε τα ιστορικά γεγονότα αναφέροντας πέρα από κάθε σωβινιστικό λόγο και το τίμημα που πλήρωσαν και οι οθωμανές γυναίκες.

Τέτοιες εκδηλώσεις φωτίζουν σκοτεινά σημεία της ιστορίας μας που θελημένα ή αθέλητα δεν αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης των ιστορικών μας δείχνουν πως το μέλλον μας εξαρτάται ποικιλοτρόπως από τη γνώση του παρελθόντος μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρύτων ευχαριστεί θερμά, όλους όσους παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μας!

 

p1

 

p2

 

p3

 

p4

 

p

 

p

 

p

 

p

 

p

 

p

 

p

 

p

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
19 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com