ΜέΡΑ25: Λέμε ΟΧΙ στις εξορύξεις !

mera25_achaia_logo
  •   
  •   
  •   
  •  

Μετά από μια δεκαετία μνημονίων σε μια χώρα δουλοπαροικία χρέους όπου οι νέοι μας συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την Ελλάδα , ο ήλιος και η θάλασσα είναι το τελευταίο που μας απέμεινε . Το φυσικό περιβάλλον για το οποίο υπερηφανευόμαστε και συμβάλλει στην ποιότητα ζωής μας αποτελεί και το μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα , σωσίβιο για την οικονομία μας αιμοδοτώντας την περίπου 22 δις ετησίως μέσω του τουρισμού .

Το περιβάλλον με τη νέα κυβέρνηση δεν είμαστε σίγουροι ότι θα παραμείνει όπως το γνωρίζουμε . Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να νομοθετήσει καθεστώς περίφραξης και τσιμεντοποίησης των ακτών μας σε συνδυασμό με την αδειοδότηση για εξορύξεις αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταστροφής όχι μόνο των ακτών στην ξηρά αλλά απειλούν και την ίδια τη θάλασσα .

Και ενώ την στιγμή αυτή που μιλάμε υλοποιείται στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας το ΕΣΠΑ του θαλάσσιου Τουρισμού και ιστιοπλοϊκών σκαφών αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση υπολογίζει ότι στους προορισμούς των τουριστών θα περιλαμβάνεται και η βόλτα στις πλατφόρμες εξορύξεων . Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πλατφόρμες θα εξαφανίσουν σχεδόν ολοκληρωτικά τον τουρισμό στο Ιόνιο αφού ένα βιομηχανοποιημένο περιβάλλον δε θα αποτελεί πλέον πόλο έλξης . Όσο για τις πιθανότητες ατυχήματος , το περιστατικό του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» που μαύρισε τον Σαρωνικό παραμένει ακόμα ζωντανό στις μνήμες μας ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά της greenpeace το συμπέρασμα δεν είναι το αν θα γίνει κάποιο οικολογικό ατύχημα αλλά το πότε θα γίνει . Μόνο σε μια χρονιά σημειώθηκαν παγκοσμίως 782 περιστατικά διαρροής από τάνκερ και πλατφόρμες αγωγούς .

Επιπλέον οικονομοτεχνική μελέτη της WWF που ανακοινώθηκε εντός του 2019 αποκαλύπτει :

– 1,78 δις είναι το κόστος ενός ατυχήματος ρύπανσης στο Ιόνιο και μάλιστα οι συνέπειες θα διαρκέσουν περίπου για μια 25ετια !

– 25.000 θέσεις εργασίας στο Ιόνιο θα χαθούν από τον τουρισμό και τα συναφή επαγγέλματα .

– 1,5 δις θα χάσουμε από τον Τουρισμό σε μια περίοδο 25 ετών ακόμα και αν δε γίνει ατύχημα .

– 180 εκ ευρώ το κόστος από τις απώλειες της αλιείας .

Σαν Μέρα25 Αχαΐας οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι οι εξορύξεις θα επιτείνουν την φτωχοποίηση στην περιφέρεια μας , μιας και το χτύπημα στον Τουρισμό και στην αλιεία που θρέφει χιλιάδες οικογένειες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι ανεπανόρθωτο ειδικά σε περίπτωση θαλάσσιου ατυχήματος . Οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από την αφύπνιση των κατοίκων στις Βαλεαρίδες νήσους , όπου οι δυναμικές κινητοποιήσεις οδήγησαν την ισπανική κυβέρνηση να πάρει πίσω τις παραχωρήσεις για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε πέντε περιοχές .

Λέμε ΟΧΙ στις εξορύξεις για να προστατέψουμε τις ομορφιές της δυτικής Ελλάδας και να την παραδώσουμε καλύτερη στις επόμενες γενεές ώστε το κολύμπι στις ελληνικές θάλασσες και το φυσικό κάλλος να μην αποτελεί ανάμνηση του παρελθόντος .