ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΑΣ: Τι ακριβώς γιορτάσαμε στη Βλασία.

Με αφορμή το άρθρο του Β. Αποστολόπουλου με τίτλο "Τι ακριβώς γιορτάσαμε στη Βλασία βρε παιδιά;", που δημοσιεύθηκε χθες από το KNet, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, μας έστειλε το λεύκωμα του συγγραφέα, καθηγητή ιστορικού της Σχολής Ευελπίδων Νίκου Τόμπρου, που έχει εκδώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο της διαιώνισης της ιστορικής μνήμης, όπου μέσα σ' αυτό αναγράφεται, (περίπου στη σελ. 182), η μάχη της Βλασίας.

Η συγκεκριμένη συγγραφική παραγωγή αποτελεί μία επιστημονική προσπάθεια να καταγραφούν τα επιφανέστερα γεγονότα —εθνικού και περιφερειακού χαρακτήρα— τα οποία σημειώθηκαν στον ελλαδικό χώρο από την αρχή του απελευθερωτικού Αγώνα (1821) και έως τη σύσταση του ελληνικού κράτους (1830).

Όσο για τα ιστορικά γεγονότα που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν στις σελίδες του Λευκώματος από τους  νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, πολλά από τα οποία είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό και τα οποία προέκυψαν κατόπιν ενδελεχούς ιστορικής έρευνας, αποτυπώνονται για πρώτη φορά ως ενιαίο σύνολο σε συγγραφικό πόνημα.

Το Λεύκωμα είναι ήδη εκτυπωμένο στην Περιφέρεια και θα παρουσιαστεί επίσημα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα στις 21 Οκτωβρίου ενώ στη συνέχεια θα διανεμηθεί δωρεάν, στα σχολεία, στις βιβλιοθήκες, στου Δήμους κλπ της Περιφέρειας.

Αναφέρεται στο Λεύκωμα η μάχη της Βλασίας ως εξής:

3/7/1827

Μάχη στον Άγιο Βλάσιο (Άνω Βλασία) Καλαβρύτων

Το καλοκαίρι του 1827 ο Θ. Κολοκοτρώνης προσπάθησε να επαναφέρει στην Επανάσταση «προσκυνημένα»  (υποταγμένα) στους Οθωμανούς χωριά της Αχαΐας.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν 1.100 Λειβαρτζινοί με επικεφαλής τον Β. Πετιμεζά και Αργείοι με αρχηγό τον Δαγρέ. Τη συγκεκριμένη δράση προσπάθησε να σταματήσει ο Δελή Αχμέτ με 3.000 στρατιώτες, ο οποίος κινήθηκε προς το στρατόπεδο του Πετιμεζά στον Άγιο Βλάση. Οι Έλληνες οχυρώθηκαν στο ομώνυμο χωριό και στην  πλησιόχωρη μονή του Αγίου Νικολάου.

Στις συμπλοκές που ακολούθησαν οι υπέρτερες αριθμητικά δυνάμεις των Οθωμανών και η φυγή αρκετών  στρατιωτών του Β. Πετιμεζά εξανάγκασαν τους υπόλοιπους Έλληνες να υποχωρήσουν, παραχωρώντας την νίκη στον εχθρό.

Αφού ευχαριστήσουμε τον κ. Ανδρέα Φίλια για την άμεση ανταπόκρισή του, επισυνάπτουμε το σύνδεσμο όπου μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το λεύκωμα (σε μορφή pdf), που έχει εκδώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο της διαιώνισης της ιστορικής μνήμης, καθώς επίσης και τα ονόματα του συγγραφέα και των μελών της γνωμοδοτικής Επιτροπής που είχαν την επίβλεψη του όλου εγχειρήματος:

Μνήμες_1821_ΔΥΤΙΚΗ_ΕΛΛΑΔΑ_Η_γη_της_φλόγας___Τοπικά_γεγονότα.pdf

 

α


 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com