Η απόφαση του Έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων

Με αφορμή την έκδοση του Λευκώματος «Μνήμες 1821-Δυτική Ελλάδα-Η γη της Φλόγας», συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαβρύτων.

Με την απόφαση 99/2021, το Σώμα ομόφωνα αποφάσισε:

ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ:

Για την σοβαρή υποβάθμιση, στο υπό έκδοση Λεύκωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, των ιστορικών γεγονότων της περιοχής των Καλαβρύτων που σφράγισαν και καθόρισαν την Εθνική Παλιγγενεσία. Των γεγονότων της σύσκεψης και ορκωμοσίας των Αγωνιστών στην Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, της πολιορκίας και απελευθέρωσης των Καλαβρύτων, ως η πρώτη απελευθερωμένη πόλη της Ελλάδας, των προεπαναστατικών δράσεων στην Επαρχία Καλαβρύτων και το ρόλο των προεστών και οπλαρχηγών της περιοχής.

Για την ένταξη των ιστορικών γεγονότων της περιοχής των Καλαβρύτων στην ενότητα των «Τοπικών Γεγονότων» και όχι στην ενότητα των «Εθνικών Γεγονότων», όπου πραγματικά ανήκουν, σαν η Αγία Λαύρα, που είναι χαραγμένη στη ψυχή και στη συνείδηση όλων των Ελλήνων, να ήταν ένα αμφισβητήσιμο γεγονός, με τοπική διάσταση, και όχι ο ακρογωνιαίος λίθος της Επανάστασης.

Για τις αβλεψίες και ανακριβείς αναφορές σχετικά με τα γεγονότα αυτά, την παράλειψη σημαντικών πτυχών τους, την αποσιώπηση και τον χαρακτηρισμό ως «θρύλου» των εμβληματικών γεγονότων της Αγίας Λαύρας και της Ύψωσης του Λαβάρου και γενικότερα για την ελλειμματική και αποσπασματική προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων μέσω του Λευκώματος που κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από το να φωτίσει και ν’ αναδείξει την ιστορική μας κληρονομιά.

ZHTA THN AMEΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, την αναβολή της προγραμματισμένης παρουσίασής του, την αναθεωρημένη έκδοσή του με εκτενή και προβεβλημένη αναφορά στα γεγονότα της Αγίας Λαύρας, στην Απελευθέρωση των Καλαβρύτων, στα εθνικά γεγονότα που συνδέονται με τα Καλάβρυτα και τις μάχες στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων. Με αναφορά και φωτογραφικές παραπομπές στην Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, στο Ιστορικό Λάβαρο του 1821, στο μοναδικό Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας - Αγωνιστών του 1821 που βρίσκεται στο λόφο απέναντι από την Αγία Λαύρα, με παράθεση όλων των ντοκουμέντων που τεκμηριώνουν ότι τα Καλάβρυτα ήταν η πρώτη και η ηγέτιδα περιοχή της Παλιγγενεσίας και έχουν αποτυπωθεί στο Λεύκωμα του Δήμου, που ύστερα από εξαντλητική ιστορική έρευνα, εκδόθηκε, με την συνυπογραφή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Πολεμικού Μουσείου, τον Μάρτιο του 2021 στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων Εθνικής Παλιγγενεσίας.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΩΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΩΣ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ ΩΣ ΟΡΙΖΟΥΝ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους

ΔΕΝ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 1821 ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com