ΜΕΓΑΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΚΛΕΙΤΟΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΩΝΑ !

Γράφει: Ο κ. Τάκης Μπαλφούσιας

Tην Δευτέρα 21/06/2021 και ώρα 12’ πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη Συνάντηση στο Δημαρχείο Καλαβρύτων   του Δημάρχου κ. Αθανασίου Παπαδόπουλου με τους κ. Σωκράτη Μούσιο,  Πρόεδρο της Ομοσπονδίας ‘’Ο Αρχαίος Κλείτωρ’’, την κ. Βασιλική Παπουτσή, Λυκειάρχη και  Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας, τον κ. Σπήλιο Μπαλαφούτα Πρόεδρο του ‘’Συλλόγου των Απανταχού Καρνεσιωτών’’ και   τον κ. Τάκη Μπαλφούσια, Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας. Κατά την παραπάνω  συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

1) Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου του Αρχαίου Κλείτορα.

2) Ανάπλαση των Πηγών του Λάδωνα και

3) Καταγραφή, Ψηφιοποίηση και Αρχειοθέτηση Βιβλίων, που αναφέρονται στην Πολιτισμική Κληρονομιά της Περιοχή μας με ιδιαίτερη έμφαση σε μικρές παλιές εκδόσεις, που κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς τα χωριά μας φθίνουν.

I) Αναφορικά με τον Αρχαίο Κλείτορα, για τον οποίο ο κ. Δήμαρχος επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και  την επίσκεψή του στον Αρχαιολογικό Χώρο στις 30/10/2020, έγινε  ένα πολύ μεγάλο βήμα:

α) Ο κ. Δήμαρχος υπέγραψε  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ  ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ‘’ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΛΕΙΤΟΡΑ’’ με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

β) Εξετάστηκε το θέμα Δημιουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου για  την έκθεση παλαιών και νέων αρχαιολογικών  ευρημάτων, που παίρνει τώρα νέα δυναμική, μετά την απόκτηση του κτιρίου του τέως Ειρηνοδικείου Κλειτορίας από το Δήμο Καλαβρύτων.

II) Σχετικά με τις Πηγές του Λάδωνα, αφού έγινε ανασκόπηση των έως τώρα συντονισμένων   ενεργειών, ο Δήμαρχος εξέφρασε την ιδιαιτέρως   θετική θέση του για την Ανάπλαση των Πηγών.   Στο πλαίσιο αυτό έγινε επικοινωνία με κατάλληλο Μελετητικό Γραφείο, ώστε να γίνει μια πλήρης Μελέτη του Χώρου, που θα αποτελέσει βάση για την άμεση  χρηματοδότηση  των Εργασιών  Ανάπλασης των Πηγών. Ειδικότερα, τα στάδια Ανάπλασης του Χώρου είναι τα εξής:

1) Προμελέτη,

2) Ολοκληρωμένη Μελέτη και

3) Εργασίες για την Ανάπλαση του Χώρου.

III)   Αναφορικά με την Πρόταση Καταγραφής και  Ψηφιοποίησης παλαιών εκδόσεων,  ο κ. Δήμαρχος έδειξε  μεγάλο  ενδιαφέρον. Γι’ αυτό την επομένη,  την Τρίτη 22/6/2021 στις 10 π.μ. έγινε με πρωτοβουλία του  νέα συνάντηση του κ. Δημάρχου με τους κ. Λεωνίδα Βασιλόπουλο, εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο στο Δήμο Καλαβρύτων για δράσεις, που αφορούν τον Τουρισμό και  κ. Τάκη Μπαλφούσια. Ανταλλάχτηκαν απόψεις για τη μεθόδευση και  υλοποίηση του εγχειρήματος, που θα δώσει νέα πνοή και μεγάλο ορίζοντα σε πνευματικά έργα, που υπάρχουν διάσπαρτα. Εξετάστηκε μάλιστα και η ένταξη της Ιδέας αυτής  στην προοπτική δημιουργίας ενός Ιστορικού Μουσείου του Δήμου Καλαβρύτων.

Κλείνοντας,  τέτοιες προσπάθειες μπορούν να ευοδωθούν μόνο με τη συνεργασία, τη συνένωση  δυνάμεων, τη συστάτευση και την υποστήριξη όλων των υπεύθυνων Φορέων!

Γι΄ αυτό,  ευχαριστούμε Θερμά τον Δήμαρχο Καλαβρύτων  κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο για το αμέριστο ενδιαφέρον του  και την πολύπλευρη στήριξή του στην  προσπάθεια, που καταβάλλεται από τους Συλλογικούς Φορείς της Περιοχής μας για την Ανάδειξη τόσο της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, όσο και την Αξιοποίηση του μοναδικού  Φυσικού Πλούτου του Τόπου μας!  

α2

                                       

α1

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
12 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.