ΛΥΚΟΥΡΙΑ: Το υδροηλεκτρικό που διχάζει...

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, κατά την 8η τακτική συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου Λυκούριας και όπως προκύπτει από το πρακτικό το οποίο μπορείτε να δείτε πατώντας το ακόλουθο σύνδεσμο praktiko, ο κοινοτικός σύμβουλος κ. Δημήτριος Στούρας, πρότεινε την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου με το νερό του Λάδωνα, με στόχο τη διάθεση δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας για τους κατοίκους της κοινότητας Λυκούριας. Όπως προκύπτει από τα ίδια πρακτικά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Λυκούριας κ. Αθανάσιος Σβίγγος, είπε ότι διαφωνεί με την πρόταση του κ. Στούρα και πρότεινε την κατασκευή ανεμογεννητριών. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας πλειοψήφησε η πρόταση του κ. Στούρα με ψήφους 3 (τρείς) έναντι 1 (μιας). Λίγες μέρες αργότερα το Δ.Σ. του Συλλόγου Λυκουριωτών έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση - καταγγελία για την διασωλήνωση του ποταμού Λάδωνα με σκοπό την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου:

Το Δ.Σ του Συλλόγου Λυκουριωτών συνήλθε εκτάκτως και ομόφωνα καταγγέλλει ανοιχτά το Τοπικό Συμβούλιο Λυκούριας για την από 30/9/2020 απαράδεκτη απόφασή του, που αφορά στην έγκριση για τη διασωλήνωση του ποταμού Λάδωνα για εγκατάσταση υδροηλεκτρικού εργοστασίου σε άγνωστη περιοχή.

Ειδικότερα, κατόπιν πληροφοριών, την ανωτέρω ημερομηνία μπήκε ως θέμα στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου, εκτός ημερήσιας διάταξης και κατ΄ επέκταση, ως κατεπείγουσα η εκμετάλλευση του νερού του Λάδωνα, σωληνώνοντάς το στο σημείο των πηγών ,με την υπόσχεση οικονομικών ωφελειών για την κοινότητα της Λυκούριας. Η εν λόγω απόφαση είναι ανιστόρητη, παράλογη αλλά και παράτυπη. Όλοι οι Λυκουριώτες γνωρίζουν, προφανέστατα και οι τοπικοί σύμβουλοι, ότι προ δεκαπενταετίας είχε τεθεί το ίδιο αίτημα για εκμετάλλευση από άλλες “μακρινές” κοινότητες με παρόμοιες υποσχέσεις και απορρίφθηκε πανηγυρικά από τότε, κατόπιν προσφυγής στο Συμβούλιο Της Επικρατείας πραγματικών πατριωτών και του συλλόγου Λυκουριωτών.

Επιπλέον, γνωρίζουν ότι πρόσφατα η περιφέρεια και ο Δήμος Καλαβρύτων, έχουν υιοθετήσει πρόταση του συλλόγου Λυκουριωτών για ανάπλαση και αξιοποίηση των πηγών και του περιβάλλοντος χώρου του Λάδωνα καθώς και ενεργοποίηση προϋπάρχοντος σχετικού σχεδίου. Γνωρίζουν επίσης ότι Λυκουριώτες που είναι ιδιοκτήτες κτημάτων, εκατέρωθεν του ποταμού, έως τη συμβολή με το παραπόταμο Κατσάνα, θα στερηθούν παντελώς την άρδευση των κτημάτων τους.

Ο κυριότερος λόγος όμως είναι ότι οι πηγές του ποταμού Λάδωνα είναι μνημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αποτελούν προορισμό και σημείο αναφοράς για την κοινότητα της Λυκούριας, τον Δήμο Καλαβρύτων και την ευρύτερη περιοχή.

Αν υιοθετηθεί αυτή η απόφαση από τους αρμοδίους φορείς (Δήμο , Περιφέρεια κ.λ.π.), θα ωφεληθούν ένας ιδιώτης και οι συν αυτώ και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την περιοχή. Ο σύλλογος Λυκουριωτών, αφού παραλάβει τα πρακτικά της συνεδρίασης που έλαβε την παραπάνω απόφαση και γνωρίσει τους ψηφίσαντες αυτήν και τις λεπτομέρειες του κατάπτυστου σχεδίου, θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση για την ακύρωσή της.

Ο πρόεδρος και οι τοπικοί σύμβουλοι οι οποίοι εισήγαγαν εκτάκτως ένα τέτοιο θέμα και τελικά το εψήφισαν, θα λογοδοτήσουν στους κατοίκους των απανταχού Λυκουριωτών, που ποτέ δε δέχτηκαν ,ούτε θα δεχτούν την πώληση του στολιδιού ,από αρχαιοτάτων χρόνων, του ποταμού Λάδωνα για οποιοδήποτε αντίτιμο.

Εκτός των άλλων, η υπόθεση θα πάρει άμεσα το δρόμο της διερεύνησης στη δικαιοσύνη. Δεσμευόμαστε στους απανταχού Λυκουριώτες ότι θα εργαστούμε άοκνα, προκειμένου να γνωρίσουν “τους πατριώτες” που βάζουν από το παράθυρο αυτό το κατάπτυστο σχέδιο και για τους τυχόν ιδιοτελείς σκοπούς τους. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΥΚΟΥΡΙΩΤΩΝ

Σε απάντηση της παραπάνω καταγγελίας, ο κοινοτικός σύμβουλος Λυκούριας κ. Δημήτριος Στούρας, έβγαλε την ακόλουθη απάντηση:

Ενημέρωση - Απάντηση στην καταγγελία του Συλλόγου Λυκουριωτών

Πρώτη μου σκέψη ήταν να μην δώσω σημασία στις αθλιότητες που αναφέρετε στην καταγγελία - λιβελλογράφημα σας, κύριοι “υπερπατριώτες” του Συλλόγου Λυκουριωτών. Όμως επειδή πρόκειται για εσκεμμένες ανακρίβειες επιβάλλεται να απαντήσω για αυτούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν πως ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Επειδή λοιπόν σκοπός σας είναι η δημιουργία εντυπώσεων παραπλανώντας και παραπληροφορώντας τον κόσμο με τα δημοσιεύματα σας (κάτι που κάνετε κατ’ επανάληψη ) παραθέτω τα στοιχεία όπως έχουν.

Ο κ. Σωκράτης Μούσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Λυκουριωτών, είχε στα χέρια του από την 29/10/2020 το πρακτικό της απόφασης του Τ.Σ. Λυκούριας της 30ης Σεπτεμβρίου 2020 , το οποίο εγώ ο ίδιος του παρέδωσα προς ενημέρωση του. Από την πρεμούρα σας όμως να καταθέσετε την καταγγελία σας, την οποία είχατε ήδη έτοιμη ,δεν το δημοσιεύσατε αλλά το ερμηνεύσατε όπως σας βόλευε.

Η πρόταση μου είναι να ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και να εκπονηθεί μελέτη υδροηλεκτρικής μονάδας παραγωγής ενέργειας (στα πλαίσια της πράσινης ενέργειας ) με δεδομένο ότι το νερό του Λάδωνα παραμένει αναξιοποίητο μέχρι να καταλήξει στη λίμνη του Λάδωνα. Μπορούμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε μέρος αυτού χωρίς να επηρεάζονται ούτε οι πηγές ούτε η άρδευση των χωραφιών.(Άλλωστε υπάρχει σαν πρόταση και στο προεκλογικό μου πρόγραμμα).

Γιατί εμείς σαν ελεύθεροι επαγγελματίες - επιχειρηματίες έχουμε άλλο τρόπο σκέψης από μια ομάδα κρατικοδίαιτων και συνταξιούχων και των συν αυτώ. Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε την αξιοποίηση του Λάδωνα με την ανάπτυξη του τόπου μας και όχι η πώληση και οι ιδιοτελείς σκοποί που το ευφάνταστο μυαλό σας δημιουργεί. Αυτό είναι κάτι το οποίο εσείς όχι απλά δεν μπορείτε να καταλάβετε, αλλά δεν θέλετε και αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος.

Μπορείτε να μας πείτε εσείς, που κομπάζετε ότι σταματήσατε το έργο του Παραλαδώνιου, πριν 20 χρόνια περίπου, τι έχετε κάνει για την αξιοποίηση των πηγών αλλά και του νερού; Ποιος από σας θυμάται πόσα στεφάνια από τυροβάρελα βρήκε ο κύριος Θωκταρίδης όταν έκανε κατάδυση στις πηγές; Τα οποία φυσικά είναι ακόμα εκεί! Όσο για την κατάσταση στον περιβάλλοντα χώρο η εικόνα μιλάει από μόνη της, όποιος έχει μάτια βλέπει… Μία επίσκεψη στο χώρο είναι αρκετή. Ό,τι έργο έχει γίνει είναι από τη δεκαετία του 1970, έκτοτε τίποτα. Ούτε ένα παγκάκι ή ένας σκουπιδοτενεκές για τους ελάχιστους περαστικούς που σταματούν εκεί. Η αξιοποίηση παραμένει στα λόγια και στα χαρτιά εδώ και τόσα χρόνια.

Οι παππούδες μας και οι γονείς μας, που ήταν πρακτικοί άνθρωποι, είχαν αξιοποιήσει τον Λάδωνα. Με το νερό του έδινε ενέργεια στους δύο αλευρόμυλους, γυρίζοντας τη μυλόπετρα, και εξυπηρετούσε όχι μόνο το χωριό μας, αλλά και τα γύρω χωριά και παράλληλα πότιζαν τα χωράφια και συνάμα ψάρευαν. Μόνο η ίδια η φύση και τα γεωλογικά φαινόμενα μπορούν να σταματήσουν τη ροή του νερού και όχι οι ανθρώπινες ενέργειες.

Αν πάτε μια βόλτα μέχρι τις πηγές του Αροανίου στο Πλανητέρο ίσως πάρετε μία ιδέα για το τι σημαίνει αξιοποίηση και ανάπτυξη. Χάρη σε έναν επιχειρηματία με δημιουργικό μυαλό που είχε την ιδέα του ιχθυοτροφείου, το χωριό έγινε πασίγνωστο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ενώ πολλές οικογένειες ζουν από αυτόν.

Το νερό του Αροανίου εκτρέφει πέστροφες, δίνει κίνηση σε μύλο και νεροτριβή, αρδεύει τον κάμπο, είναι διαθέσιμο για ψάρεμα, ταυτόχρονα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και παρέχει όφελος πέραν του ιδιώτη και στο Πλανητέρο. Και φυσικά συνεχίζει τη ροή του μέχρι τον Αλφειό…

Να αναφερθούμε και στις «μακρινές» κοινότητες , όπως τις ονομάζετε. Άραγε ποιες είναι αυτές οι κοινότητες; Δεν ανήκουν στο Δήμο Καλαβρύτων; Δεν έχουν δικαιώματα; Αλλά εγώ που τα λέω αυτά «δεν είμαι πατριώτης». Απορώ πώς αντιλαμβάνεστε την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Όταν το χωριό μας είχε ανάγκη από νερό, ( επειδή πολεμούσατε το Μάτι και συνεχίζετε ) , απαιτούσατε και παρακαλούσατε τον Φενεό να μας δώσει όπως και έγινε με αντάλλαγμα.

Επίσης όταν ο οικισμός μας, η Κερασιά, είχε ανάγκη ύδρευσης, ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητος Κλειτορίας, κύριος Ντέντες, με το συμβούλιο του έδωσε νερό στον οικισμό και σταδιακά έχει φτάσει μέχρι τη Χελωνοσπηλιά.

Εσείς όμως θεωρείτε ότι το νερό του Λάδωνα είναι ιδιοκτησία σας και όχι ένα αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν δικαίωμα όλοι.

Εν κατακλείδι εγώ έκανα μια πρόταση και δεν αιφνιδίασα κανέναν, άλλωστε όπως προείπα υπήρχε και στο πρόγραμμα μου. Αν υλοποιηθεί αυτό το έργο, η κοινότητά μας θα επωφεληθεί πολλαπλά.

Εσείς βέβαια κάνατε ήδη τη μελέτη και τον «διασωληνώσατε» και μάλιστα στο σημείο των πηγών. Εμείς δεν είμαστε ούτε μελετητές, ούτε μηχανικοί. Υπάρχουν αρμόδιοι για αυτά.

Δημήτριος Αργυρίου Στούρας Τοπικός Σύμβουλος Κοινότητος Λυκούριας

Υ.Γ. ο Σύλλογος Λυκουριωτών εκπροσωπείται από κάποιον, θα ήταν νομίζω πιο σωστό η καταγγελία σας να υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Συλλόγου, ούτως ώστε οι αναγνώστες να μην αναρωτιούνται ποιος εκπροσωπεί τον Σύλλογο.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
12 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.