ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΜΑΧΗ: Προσπάθεια αποποίησης ευθυνών από το Θανάση Παπαδόπουλο

Με μια πρόταση -προσπάθεια αποποίησης ευθυνών- ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, πέταξε στην ουσία τη "μπάλα στην εξέδρα" στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, 5 Απριλίου 2021, με θέμα "Περί του ζητήματος που ανέκυψε, με την υποβάθμιση του Λαβάρου στη Στρατιωτική Παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα και τις εν γένει μεθοδεύσεις που αναθερμαίνονται από κάποιες πλευρές, με σκοπό την παραποίηση της Ιστορικής Πραγματικότητας της έναρξης της Επανάστασης του 1821". Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, μιλώντας για μια περίπου ώρα στην αρχή της συνεδρίασης, χωρίς στην ουσία να λέει τίποτα, αφού ούτε ζήτησε συγνώμη για την "αμέλεια;" του ίδιου να αντιδράσει όταν περίπου ένα χρόνο πριν, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο η έναρξη της επανάστασης του 1821 έγινε στη Μάνη και όχι στα Καλάβρυτα, ούτε τόλμησε να προτείνει τρόπους διαμαρτυρίας και αποκατάστασης, προς Πρωθυπουργό, Πρόεδρο Δημοκρατίας και Επιτροπή 2021, προφανώς για να μην διακινδυνεύσει τα 1,4 εκατ. ευρώ που του έχει υποσχεθεί η Επιτροπή 2021! Αντί όλων αυτών, πρότεινε γενικώς και αορίστως, να έρθει το θέμα στη Βουλή των Ελλήνων!!! Τώρα, ποιος θα φέρει το θέμα στη Βουλή, τι απόφαση ζητάμε να πάρει η Βουλή και πως θα αντιδράσουμε σε αντίθετη περίπτωση, κανείς δεν ξέρει... Απλά και μόνο από ότι φαίνεται, να φύγει το θέμα πάνω από τη Δημοτική Αρχή. Είδηση έβγαλε και η παρέμβαση του ηγουμένου της ιστορικής Μονής Αγίας Λαύρας π. Ευσέβιου Σπανού. Είπε ότι ζητήθηκε εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας, πιστό αντίγραφο του ιστορικού Λαβάρου από το μοναστήρι, για την συμμετοχή του στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Ο π. Ευσέβιος τους είπε ξεκάθαρα ότι το ιερό Λάβαρο, δεν μπορεί να είναι δεύτερο ή τρίτο στην παρέλαση, παρελαύνει πάντα πρώτο σύμφωνα με το πρωτόκολλο και μάλιστα συνοδευόμενο από φουστανελοφόρους μαθητές του Λυκείου Καλαβρύτων. Ενώ κατ' αρχάς απάντησαν θετικά, λίγες μέρες πριν την παρέλαση τον ενημέρωσαν ότι για λόγους υγειονομικής προστασίας, δεν θα μπορούσε το Λάβαρο να μεταβεί στην παρέλαση. ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΜΑΧΗ Αυτή ήταν η κοινή διαπίστωση των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

  • Ο Γιώργος Λαζουράς  τόνισε πως ο δήμαρχος έπρεπε να προλάβει αρνητικές συμβολικές εκδηλώσεις, όταν είδε την ΠτΔ να πηγαίνει στην Αρεόπολη για την έναρξη του Επαναστατικού Αγώνα. "Τα Καλάβρυτα υπέστησαν ήττα. Τώρα δεν θέλουμε δικαιολογίες και υποσχέσεις" τόνισε.
  • Ο Σπύρος Θεοχάρης  μίλησε κι αυτός για ήττα της περιοχής και κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι παλινδρομεί ανάμεσα στην ιστορία και τα έργα που περιμένει από τη Γιάννα Αγγελοπούλου της Επιτροπής "Ελλάδα 2021". Αναφέρθηκε σε παραλείψεις που έγιναν και τώρα προσπαθούμε να "λειαίνουμε την ήττα με κάποια έργα" ανέφερε.
  • Ο Γιώργος Τσενές, αφού αναφέρθηκε κι αυτός στις παραλείψεις της νυν δημοτικής αρχής και όχι μόνο, μίλησε για διαχρονική υποβάθμιση του ιστορικού ρόλου των Καλαβρύτων, της Αγίας Λαύρας και του λαβάρου. Μίλησε επίσης για "μεθοδευμένη απαξίωση" και πρότεινε  να ανασυνταχθούμε και να δώσουμε μάχη. Δεν δίστασε να μιλήσει εμμέσως πλην σαφώς ακόμα και για ρήξη, προκειμένου να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και να καταργηθούν τα δύο προεδρικά διατάγματα.
  • Ο Κώστας Μάρκου μίλησε για διαχρονικές ευθύνες και ολιγωρίες του Δήμου Καλαβρύτων, χαρακτήρισε απρέπειες τα όσα έγιναν στη φετινή επέτειο, "αποτέλεσμα κακού αισθητικά και λειτουργικά χειρισμού του όλου θέματος με ευθύνη κυβερνητική" όπως υποστήριξε. Δεν βλέπω είπε κάποια συνωμοσιολογία με σκοπό την υποβάθμιση των Καλαβρύτων, παρόλο που το αποτέλεσμα είναι αυτό. Πρέπει τόνισε, οι ενέργειες που θα γίνουν να είναι αποτελεσματικές και όχι σε επίπεδο "κόντρας πόλεων". Πρότεινε να κρατήσουμε τα δύο αναμφισβήτητα γεγονότα, την πόλη των Καλαβρύτων στις 21 Μαρτίου του 1821 ως την πρώτη απελευθερωθείσα από τον τουρκικό ζυγό πόλη και το διάταγμα του Όθωνα για την 25η Μαρτίου ως ημέρα κήρυξης της Επανάστασης. Τέλος είπε ότι θα ΄ναι ατελέσφορο να φέρουμε το θέμα στη Βουλή αλλά αντίθετα να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών, να ζητήσουμε - απαιτήσουμε την έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος, που δεν θα αντιτίθεται στις άλλες πόλεις, ούτε θα ακυρώνει τα προηγούμενα αλλά θα καταθέτει και θα ενισχύει το "δικό μας δίκαιο".
  • Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος είδε σκοπιμότητα, αφού όπως είπε, άλλες περιοχές εποφθαλμιούν τα Καλάβρυτα. "Πρόκειται για απρέπεια που δεν πρέπει να μείνει έτσι γιατί μπορεί να επαναληφθεί", ελιπε χαρακτηριστικά, ενώ πρότεινε να ενεργοποιηθούν και να ενημερωθούν οι ομογενείς απανταχού της γης, προκειμένου να συγκεντρώσουν και να στείλουν υπογραφές διαμαρτυρίας.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίωνας Ζαΐμης, ζήτησε δυναμική παρέμβαση από Δήμο και Περιφέρεια, στην κυβέρνηση και τα κόμματα για όσα "απαράδεκτα" έγιναν.
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης υπεύθυνος για τα 200 χρόνια Ανδρέας Φίλιας,  μεταφέροντας και την άποψη του Νεκτάριου Φαρμάκη, χαρακτήρισε το θέμα πολύ σοβαρό το θέμα και κατέστησε σαφές πως η Περιφέρεια θα είναι δίπλα σε ό,τι κάνει ο δήμος.

Β.Α.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
4 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.