Η εκδήλωση της ΔΗΚΕΚ για τα 78 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Έγινε χτες στο "Πολύκεντρο" στα Καλάβρυτα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 78 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του 1943, η εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαβρύτων (ΔΗ.Κ.Ε.Κ), σε συνεργασία με το Ίδρυμα ‘Νίκος Πουλαντζάς’ και τον όμιλο φίλων “Νίκου Πουλαντζά”, Παράρτημα Πάτρας «Β. Δεσποινιάδου».

Στη συζήτηση που ήταν υπό την Αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων και συντόνισε ο Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου, ανθρωπογεωγράφος ομότιμος   καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρο της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών συμμετείχαν οι:

Μενέλαος Χαραλαμπίδης, δρ Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο “γιατί γιορτάζουμε την αρχή και όχι το τέλος του πολέμου;” καθώς και στον “τεμαχισμό της μνήμης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα”.

Ηλίας Νικολακόπουλος, Πολιτικός Επιστήμονας και Ομότιμος Καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που μίλησε για την σφαγή των Καλαβρύτων και την βαρβαρότητα που έδειξαν οι κατακτητές πριν από την ήττα τους.

Κωστής Καρπόζηλος, Ιστορικός Διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), που μίλησε για τα όρια των ιστορικών αναλογιών και την αναζήτηση του σύγχρονου αντιφασισμού.

Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η ομιλία του οποίου είχε θέμα : “Έναν χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής: η δημοκρατία μπροστά στη νέα ακροδεξιά. Η σημασία της ιστορικής μνήμης”.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη οριστικής απομόνωσης του φασισμού.

Ακολούθησε η ομιλία του δημοτικού συμβούλου και Προέδρου της ΔΗΚΕΚ Κώστα Κούκιου, ο οποίος μίλησε για την υποχρέωση να αναδείξουμε και να πολεμήσουμε τις καταστροφικές ιδεολογικές πράξεις του φασισμού, ο οποίος όπως τόνισε, γίνεται όπλο μαζικής καταστροφής στα χέρια αδίστακτων ανθρώπων που υπηρετούν τον ναζισμό. Επεσήμανε ότι η παρούσα εκδήλωση διοργανώθηκε προκειμένου να φωτιστεί η ανθρώπινη, κοινωνική και πολιτιστική διάσταση της ιδεολογικής ορθότητας και μίλησε για κάλεσμα αφύπνισης της ιστορικής συνείδησης των πολιτών, μέσα από την έρευνα, τη γνώση και μέσα από την ανθρώπινη διάσταση του γεγονότος.

Τέλος καλοσώρισε και ευχαρίστησε τους ομιλητές για τη συμμετοχή τους, τονίζοντας ότι η παρουσία τους αποτελεί τιμή για την Μαρτυρική Πόλη των Καλαβρύτων, όπου θεσμοθετεί εκδηλώσεις, με στόχο την αφύπνιση και την εγρήγορση των ανακλαστικών της κοινωνίας απέναντι στο ναζισμό και ο φασισμό. 

Μετά τους ομιλητές, έγινε ενημέρωση-παρέμβαση από την Σία Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδεία και Εξωτερικών και Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νομού Αχαΐας, με θέμα: «Η επίδοση της Ρηματικής Διακοίνωσης στο Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, για τις πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις από τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Τέλος έγιναν παρεμβάσεις από παρευρισκομένους που σχολιάστηκαν και απαντήθηκαν από τους ομιλητές.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
12 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com