Βουλή : Νομοσχέδιο για την Ε.Ρ.Τ. Ομιλία της Μαρίας Κανελλοπούλου

Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση από την ομιλία της κ.Μαρίας Κανελλοπούλου στην Βουλή των Ελλήνων σχετικά με το νομοσχέδιο για την Ε.Ρ.Τ

Ευχαριστώ πολύ κ.Πρόεδρε,

κ. Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου "ΑΓΟΡΑ", ο κ. .Αλαφούζος, ιδιοκτήτης - μεταξύ πολλών άλλων - και του ΣΚΑΙ, έλεγε, ότι τον ενοχλεί, ή ίδια ύπαρξη ενός Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, γιατί αν υπάρχει τέτοιος φορέας, αλλοιώνεται ο ιδιωτικός ανταγωνισμός.

 

΄Οσο κι αν έψαξα, δεν μπόρεσα να βρω πιο ειλικρινή και "τίμια"- πρέπει να το ομολογήσω!-επιχειρηματολογία υπέρ του κλεισίματος της ΕΡΤ. Αυτό θα έπρεπε να έχει εκφωνήσει ο κ. Κεδίκογλου, την νύχτα που εκτελώντας επιλογές της τρικομματικής, ανακοίνωνε το κλείσιμο της ΕΡΤ, αντί να καθυβρίζει και να συκοφαντεί εργαζομένους,αντί να παρανομεί επικαλούμενος την νομιμότητα,αντί να μιλά για σπατάλες και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος (λες και κάποιος άλλος επί 40 συναπτά έτη διοικούσε, διόριζε, αποφάσιζε, ακριβοπλήρωνε πολυθεσίτες υμετέρους, ειδικούς συμβούλους, γραμματείς και φαρισαίους).

 

Σήμερα όλοι ξέρουμε, πως αυτός ήταν ό μόνος τρόπος να παραχωρηθεί το ψηφιακό σήμα στα ιδιωτικά κανάλια της διαπλοκής-στα ίδια κανάλια πού επί χρόνια λυμαίνονται τις δημόσιες συχνότητες της χώρας- κι ο μόνος τρόπος για να βρεθούν στο δρόμο 2500 άνθρωποι,πράγμα πού επέτρεψε  τουλάχιστον στον κ. Μητσοτάκη να πανηγυρίζει χωρίς προσχήματα. ΄Ηταν ο μόνος τρόπος επίσης, προκειμένου στη θέση της ΕΡΤ, να στηθεί μια μεταχουντική καρικατούρα, ένα  κυβερνητικό φερέφωνο, ένα  μεροληπτικό εργαλείο ψευδοενημέρωσης, που έφτασε σε τόσο ακραία σημεία κομματικής προπαγάνδας, διαστρέβλωσης και αποκλεισμού της άλλης άποψης, πού ούτε οι δικοί σας άνθρωποι δεν μπόρεσαν να υπηρετήσουν. Κατά τ' άλλα εμείς θα κάνουμε τη χώρα Βόρεια Κορέα!

 

Θέλω να προσπεράσω τα αυτονόητα, χαιρετίζοντας ασφαλώς την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Η δέσμευση της Αριστεράς (αντιπολίτευση τότε) υλοποιείται τώρα -ως όφειλε- από  την Κυβέρνηση με κορμό την  Αριστερά.

 

Δεν θέλω να αναφερθώ σε όσα πολλοί εκ των συναδέλφων  ήδη αναφέρθηκαν. Η Διοίκηση και η Ενημέρωση, έχουν καλυφθεί ή θα καλυφθούν-είμαι σίγουρη- με απόλυτα επαρκή τρόπο από άλλους συναδέλφους.

 

Θέλω να σταθώ στο κομμάτι του Πολιτισμού.

 

Θα επαναλάβω κύριε Υπουργέ - παρά τις καλοδεχούμενες βελτιώσεις  στις οποίες γενναία προχωρήσατε και πολύ το εκτιμούμε - την αρχική μας εκτίμηση, πως πρόκειται για ένα Νομοσχέδιο το οποίο "γέρνει" αναντίστοιχα υπέρ της Διοίκησης και της Ενημέρωσης, ενώ ο Πολιτισμός εξακολουθεί να είναι κατάφορα αδικημένος, ο φτωχός συγγενής της Δημόσιας Τηλεόρασης.

 

Δυο μικρές παρατηρήσεις:

  1. Με βάση και το ψήφισμα του Συμβουλίου των εκπροσώπων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο αναγνωρίζεται ότι:"οι Δημόσιες Ραδιοτηλεοπτικές Υπηρεσίες επιτελούν πολιτιστικό, κοινωνικό και δημοκρατικό λειτούργημα υπέρ του κοινού συμφέροντος", καλό θα ήταν να υπάρχουν στη μεταβατική πρώτη Διοίκηση και εκπρόσωποι των Σωματείων του Πολιτιστικού χώρου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος, δηλαδή. Ειδικά στο Διοικητικό Συμβούλιο εφ' όσον- και σωστά-προβλέπεται εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ πού εκπροσωπεί τον  πυλώνα της ενημέρωσης,στη βάση της ισοτιμίας, καλό θα ήταν να εκπροσωπείται και ο έτερος, αυτός του Πολιτισμού. (στο άρθρο 7, αυτό).

 

  1. Επί του άρθρου 3, στις διατάξεις της παρ.4. όπου αναφέρεται στην απόδοση του περίφημου 1,5 % θέλω να κάνω δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη αφορά στην επισήμανση, τη σωστή επισήμανση, κατά τη γνώμη μας, της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής. Εν προκειμένω λέει, για την εφαρμογή της ως άνω διάταξης, θα ήταν σκόπιμο να διερευνηθεί, να διευκρινιστεί, αν στον ετήσιο κύκλο εργασιών της ΕΡΤ ΑΕ, συνυπολογίζεται το ανταποδοτικό τέλος. Συμφωνούμε απολύτως. Η δεύτερη, αφορά την διασύνδεση  της κινηματογραφικής παραγωγής -με την στήριξη των εκδόσεων βιβλίου. Διαφωνούμε, κύριε Υπουργέ. ΄Οχι φυσικά γιατί αρνούμαστε την στήριξη των εκδόσεων και του βιβλίου, αλλά γιατί δεν θεωρούμε ότι το ένα πρέπει να γίνεται σε βάρος του άλλου. Μην ξεχνάτε ότι πολλοί από τους επιχειρηματίες, τους μεγαλοεκδότες, μπορούν με ένα τέτοιο βιβλίο τη βδομάδα, και ξέρουμε το είδος των βιβλίων που διακινούν, να τελειώνουν με τις υποχρεώσεις τους.

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, ξέρουμε ότι σε μερικούς δεν αρέσει να υπενθυμίζουμε, ότι η ΕΡΤ αν έχει καταξιωθεί στην συνείδηση του κόσμου, το οφείλει κυρίως ή/και στην ανάμνηση της παλαιάς καλής ΕΡΤ.Ξέρουμε ότι μερικοί ενοχλούνται από την αναφορά στη Λωξάντρα, στους Πανθέους, στο Θέατρο της Δευτέρας, στο Γ' Πρόγραμμα του Μ. Χατζηδάκι. Προτιμούν τους «Πρωταγωνιστές», προφανώς. Θα απαντήσω επικαλούμενη γραπτά του βετεράνου Ροβήρου Μανθούλη. Λέει ο Ροβήρος Μανθούλης: «Τον Απρίλιο του 1976 με το καινούργιο πρόγραμμα που ανεβάσαμε στη μεταχουντική ΕΡΤ, «θέατρο της Δευτέρας», «Παρασκήνιο», «Μια ταινία,μια συζήτηση», «Ο φωτογράφος του χωριού», «1.000 χρόνια πριν», «οι μουσικές βραδιές», ο ποιοτικός κινηματογράφος της Κυριακής με τους προλόγους του Γιάννη Μπακογιαννόπουλου, το «Κάθε Μεσημέρι», με το οποίο φέραμε επιτέλους τα ζωντανά προγράμματα στην Ελληνική Τηλεόραση, ενώ πριν η ΥΕΝΕΔ με τα αμερικάνικα και τα ελληνοσαχλά σήριαλ είχε διπλάσια τηλεθέαση από το ΕΥΠ, όταν ανέλαβα την ΕΡΤ, οι όροι αντιστράφηκαν. Να σκεφθείτε ότι το «Θέατρο της Δευτέρας» της ΕΡΤ είχε τηλεθέαση 95% στα χωριά της Πίνδου. Όχι μόνο γιατί ήταν καλή εκπομπή, αλλά και γιατί ήταν της ΕΡΤ».

 

Επισημαίνουμε ότι μετά το 2008 η ΕΡΤ δεν παρήγαγε προγράμματα μυθοπλασίας, ελληνικής μυθοπλασίας δε ως όφειλε, αδράνησε πολιτιστικά, ουσιαστικά "σιώπησε" πολύ  πριν το μαύρο, και δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε εσκεμμένα, καθώς λειτούργησε υπέρ  των ιδιωτικών τραστ του φτηνού θεάματος.

 

Κύριε Υπουργέ,

αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Εκεί έξω, μιά στρατιά ανθρώπων από όλο το φάσμα των επαγγελμάτων, των συναφών με τον Πολιτισμό, την ψυχαγωγία, το  θέαμα - παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση, παρά την επέλαση της κακογουστιάς, παρά την περιφρόνηση και τους αποκλεισμούς που υφίστανται - εξακολουθούν να δημιουργούν και να παράγουν. Περιμένουν και μπορούν και πρέπει  να προσφέρουν στην επανεκκίνηση της  ΕΡΤ, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον εκπαιδευτικό και ποιοτικό/ψυχαγωγικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει ένας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ώστε να είναι πραγματικά "νέος" και να απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

 

Μια τελευταία παρατήρηση: Το καλύτερο θεσμικό πλαίσιο και αν φτιάξουμε, θα μεταλλαχθεί σε αδειανό πουκάμισο, αν η καθημερινότητα, η ψυχαγωγία και η ενημέρωση εξακολουθήσουν να είναι παραδομένα στην αυτοκρατορία του κιτς, του κιτρινισμού, των πρωϊνάδικων και του life style.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Ροδόλφος Μουρούνης έγραφε σε ένα twit: «Αν διακηρύττεις ότι θέλεις να φτιάξεις κάτι ανεξάρτητο, αντικειμενικό και ποιοτικό, αλλά δεν το εννοείς, μην το αναθέτεις σε κάποιον που το εννοεί».

Κύριε Υπουργέ, παραφράζω ελαφρώς : αν διακηρύττεις ότι θέλεις να φτιάξεις κάτι ανεξάρτητο, αντικειμενικό και ποιοτικό και το εννοείς, μην το αναθέτεις σε κάποιον, σε κάποιους που δεν το εννοούν. Για να μην μείνει η επανεκκίνηση της ΕΡΤ μόνο ένα λογότυπο στις τηλεοπτικές οθόνες να θυμόμαστε πάντα ότι το χαμένο σήμα της είναι το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Το link της ομιλίας της Μαρίας Κανελλοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ.

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.