(video) Τοπική ''κουβεντούλα'' ή ''παγκόσμια κραυγή'' η ημερίδα στα μαρτυρικά Καλάβρυτα ;

Μέσα στην Πανευρωπαϊκή αν όχι Παγκόσμια διάσταση που έχει πια πάρει το θέμα των Γερμανικών επανορθώσεων,κατοχικού δανείου, λεηλασίας και κλοπής Εθνικών θησαυρών και κυρίως του κανιβαλισμού της ανθρώπινης φύσης κ.λ.π έλαβε χώρα μια προσπάθεια, προφανώς καθυστερημένη, να δώσουν τα Καλάβρυτα το δικό τους μήνυμα.

Η Ένωση θυμάτων Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος στην ημερίδα που διοργάνωσε έκανε ''επιτέλους'' μια σοβαρή προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενημέρωσης.

Αυτό το ''επί τέλους '' αποτυπώθηκε με την πικρία που με σαφή τρόπο κατέθεσε στην ομιλία του ο κ.Βασίλης Κυριαζής ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας ένωσης δικηγόρων για τις Γερμανικές οφειλές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ουδέποτε στο παρελθόν, παρά τις χρόνιες προσπάθειές του για το θέμα, δεν κλήθηκε από κανένα φορέα , Δήμο, Ένωση θυμάτων, Εθνικό συμβούλιο.''Είναι η πρώτη φορά που μετά από τόσα χρόνια και από χιλιάδες αγωγές ακούγεται η φωνή μου στα Καλάβρυτα'' κατέληξε

Μια αξιόλογη παρουσία ομιλητών με κορυφαία την παρουσίαση από τον Καθηγητή κ. Στέλιο Περράκη που σε σύντομο χρόνο μετέφερε τις γνώσεις και την εμπειρία του από την επιστημονική του ιδιότητα στο Διεθνές δίκαιο αλλά και από την ενασχόλησή του ειδικά με το θέμα αυτό.

Τις βολές της πομπώδους όσο και συγκινητικής παρέμβασης του κ. Αριστομέννη Συγγελάκη ,από το Εθνικό Συμβούλιο απέφυγε ο κ. Λαζουράς ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό για θέματα του χιονοδρομικού !!. Αναγκαστικός αποδέκτης των ενστάσεων που διατυπώθηκαν κατά των χειρισμών του κ. Λαζουρά τόσο από τον κ. Συγγελάκη όσο και από τον κ.Δ. Κατσικόπουλο ήταν ο κ. Δ. Χουλιάρας που εκπροσωπούσε την Δημοτική αρχή.

Ο κ. Κατσικόπουλος εστίασε στις βιαστικές κινήσεις του Δημάρχου κ.Λαζουρά με τις οποίες ουσιαστικά αποδέχθηκε τις ''χάντρες και τα καθρεφτάκια '' προς ιθαγενείς και που σκοπό έχουν την διευκόλυνση της Γερμανικής πολιτικής δια μέσου της πρακτικής τεμαχισμού των φορέων που ανήκουν στο δίκτυο μαρτυρικών πόλεων.

Η δυνατότητα του ακροατή να εισπράξει συσσωρευμένες γνώσεις ειδικών για το θέμα ήταν μεγάλη και όσοι παρακολούθησαν σίγουρα τώρα γνωρίζουν πολύ περισσότερα για το παρελθόν το παρόν και το μέλλον των διεκδικήσεων.

Προκύπτουν βεβαίως αβίαστα ερωτήματα σχετικά με το αν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να πάρει η ημερίδα αυτή το προσδοκούμενο μέγεθος:

Είχαν προσκληθεί όλοι οι βουλευτές και πολιτευτές όλων των κομμάτων του Νομού αλλά και περιοχών που έχουν ανάλογες διεκδικήσεις ;

Είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι από την διακομματική επιτροπή της βουλής που πρόσφατα έχει δημιουργηθεί ;

Είχε προσκληθεί εκπρόσωπος της Γερμανικής πρεσβείας ;

Είχαν προσκληθεί δημοσιογράφοι μεγάλων μέσων με Εθνική εμβέλεια ή έστω τοπικών μέσων που δραστηριοποιούνται σε άλλες μαρτυρικές πόλεις;

Είχε προσκληθεί το δίκτυο μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας;

Είχε προσκληθεί ο δικηγορικός σύλλογος Καλαβρύτων ;

Είχαν προσκληθεί οι πολιτιστικοί σύλλογοι ολόκληρης της Επαρχίας ;

Είχαν προσκληθεί πρώην και νυν ανώτατοι δικαστικοί με Καλαβρυτινή καταγωγή που θα μπορούσαν με τις γνώσεις τους να συνδράμουν στην προσπάθεια έστω και τώρα ;

Είχαν προσκληθεί οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων του Δήμου Καλαβρύτων ;

Είχαν προσκληθεί οι Διευθυντές των σχολείων ώστε να μπορούν να μεταδώσουν τη γνώση στους μαθητές ;

Είχε προσκληθεί ο Διευθυντής του Μουσείου Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος ;

Είχε προσκληθεί η Ελληνική κρατική τηλεόραση ;

Είχε προσκληθεί το Γερμανικό κρατικό κανάλι ZDF που έχει παίξει θετικό ρόλο στην ενημέρωση των Γερμανών πολιτών μέσα από σειρά εκπομπών τελευταία ;

Αν όλοι αυτοί είχαν προσκληθεί και δεν ανταποκρίθηκαν, ίσως αυτό να είναι μια πραγματικότητα που αξίζει να ανιχνευτεί και να προβληματίσει.

Το'' μπαλάκι '' σίγουρα είναι στον Υπουργό εξωτερικών και στην ρηματική διακοίνωση που αυτός μπορεί να κάνει ,όταν όμως οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για κάτι τέτοιο, όπως είπε και ο καθηγητής διεθνούς δικαίου κ. Περράκης

Μια τόσο εμπεριστατωμένη παρουσίαση δεν μπορεί να είχε σαν στόχο την ενημέρωση 60 ανθρώπων που άλλοι από πραγματικό ενδιαφέρον και άλλοι από απλή υποχρέωση, εξ'αιτίας του θεσμικού τους ρόλου, παρευρέθησαν.

Τα Καλάβρυτα που υπέστησαν την μεγαλύτερη σφαγή και είναι το πιο γνωστό μέρος παγκοσμίως,για την Ναζιστική θηριωδία, δεν έχουν πολλές ευκαιρίες ακόμα οχι για να οδηγούν, αλλά έστω να έπονται της ηθικής διεκδίκησης .

Ελπίζουμε πως το ψήφισμα που εκδόθηκε θα πάρει την θέση, τον δρόμο και τις διαστάσεις που του αξίζουν γιατί αν μείνει στα ασφυκτικά στενά όρια της εκδήλωσης στην αξιοπρεπή αίθουσα του Kalavrita canyon, τότε σε λίγο θα μοιάζει με ένα ξεχασμένο μνημόσυνο μεταξύ συγγενών και φίλων.

Θεόδωρος Παπαδόπουλος 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
3 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.