Το ντοκιμαντέρ για τα Καλάβρυτα στο Φεστιβάλ προς τιμήν της Εθνικής Αντίστασης

Θα γίνει από την Πέμπτη 19 έως την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015 στον κινηματογράφο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema στην Αθήνα και από Πέμπτη 19 έως Τρίτη 24 Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο ΣΤΟΥΝΤΙΟ new star art cinema θα πραγματοποιηθεί φεστιβάλ με προβολές ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ με θέμα την εθνική αντίσταση και τις θυριωδίες των κατακτητών εις βάρος του ελληνικού λαού.

Η Ε.Π.Ο.Ν ήταν οργάνωση νέων που ιδρύθηκε από αντιπροσώπους πολιτικών και αντιστασιακών οργανώσεων νέων της εποχής κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 23 Φεβρουαρίου 1943 και ήταν μέλος του Ε.Α.Μ.

Ο Ε.Λ.Α.Σ. ήταν το στρατιωτικό σκέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (Ε.Α.Μ.) κατά την τριπλή κατοχή της Ελλάδας και ιδρύθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 16 Φεβρουαρίου του 1942.

Η New Star τιμώντας τις επετείους ίδρυσης των παραπάνω, Ε.Π.Ο.Ν. και Ε.Λ.Α.Σ., διοργανώνει φεστιβάλ με προβολές ταινιών που έχουν θέμα την Εθνική Αντίσταση, το Λαϊκό Αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία και τη διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο.

«Θα αγωνιστούμε παλικαρίσια να γκρεμίσουμε όλους τους πολιτικούς και οικονομικούς φραγμούς και όλα τα εμπόδια, που έστησε ο καπιταλισμός και ο φασισμός, για να καταχτήσουμε κι εμείς τα δικαιώματα της ηλικίας μας, και να επιβάλουμε το σεβασμό τους». -Από τον δωδεκάλογο της Ε.Π.Ο.Ν.

Επίκαιρες όσο ποτέ, σε ένα σήμερα που η λαϊκή κυριαρχία έχει σχεδόν εξαλειφθεί και ο φασισμός ανθεί με ιλλιγιώδη ταχύτητα, οι ταινίες που θα προβληθούν έχουν σκοπό να αφυπνίσουν τα πλήθη, να διεκδικήσουν χώρο στο διαφορετικό και να τονώσουν το ηθικό των ανθρώπων που πιστεύουν πως ένα καλύτερο αύριο είναι εφικτό.

Στόχος του φεστιβάλ όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, είναι να μάθουν οι νεότεροι, να θυμηθούν οι παλαιότεροι, να αφυπνιστούν αμφότεροι.

Ενδεικτικά παρατίθενται οι παρακάτω ταινίες που θα προβληθούν.

-  «Η Ζωή στους Βράχους», «Πουλιά στους Βάλτους», «Θέατρο στο Βουνό», της Αλίντας Δημητρίου.

-  «Άλλος δρόμος δεν Υπήρχε», του Σταύρου Ψυλλάκη.

-  «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος» του Φώτου Λαμπρινού.

-  «Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος», «Ψηλά τα Χέρια Χίτλερ», του Ροβήρου Μανθούλη.

-  «Όλοι στο Βουνό», του Αλέξανδρου Παπαηλιού.

-   «Καλάβρυτα - Άνθρωποι και Σκιές», του Ηλία Γιαννακάκη (το εξαιρετικό και συγκινητικό ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων τον Δεκέμβριο του ’43 από τους Γερμανούς κατακτητές).

-  «Το Χρονικό μιας Καταστροφής» (Χορτιάτης 1944), των Χρύσα Τζελέπη και Άκη Κερσανίδη.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. στον κινηματογράφο ΣΤΟΥΝΤΙΟ new star art cinema, με την τιμητική συναυλία «Μην καρτεράτε να λιγήσουμε» προς τον αγωνιστή συνθέτη Πάνο Τζαβέλλα.

Το έργο του Πάνου Τζαβέλλα παρουσιάζει το μουσικό σχήμα Ρωμιοσύνη υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Τεό Λαζάρου με αντάρτικα και άλλα τραγούδια.

Θα τραγουδήσουν οι εξής καλλιτέχνες:-Νατάσσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα-Νίκος Μποφίλιος-Μάνια Παπαδημητρίου-Ηλίας Λογοθέτης-Μαρία Ζαχαρή -Σταύρος Ξένος-Νατάσσα Μωυσόγλου-Αχιλλέας Βογιατζάκης.

Φιλική συμμετοχή:-Νένα Βενετσάνου-Magic de spell και Γιάννης Παλαμίδας.

Γενική είσοδος για το φεστιβάλ κινηματογράφου 5 ευρώ (ημερήσιο εισιτήριο).

Γενική είσοδος για τη συναυλία 10 ευρώ.

ΠΗΓΗ: THEBEST

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
10 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.