Την Παρασκευή 14 Αυγούστου παρουσία Αμβρόσιου το μνημόσυνο για την Καλαβρυτινή Μάνα

Την Παρασκευή, 14 Αυγούστου, παραμονή της εορτής της Παναγίας και ώρα 9:00 το πρωί, στην κεντρική εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου των Καλαβρύτων, ο Δήμος Καλαβρύτων θα πραγματοποιήσει το καθιερωμένο, ετήσιο, μνημόσυνο για την Καλαβρυτινή Μάνα.

Στη θεία λειτουργία θα χοροστατήσει και θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος τιμώντας και Αυτός, όπως κάθε χρόνο, την Καλαβρυτινή Μάνα.

Την καθιερωμένη, επίσης, ομιλία, στο τέλος του μνημοσύνου θα εκφωνήσει η βοηθός Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Χρύσα Παπαδάτου.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, με αφορμή το μνημόσυνο για την Καλαβρυτινή Μάνα δήλωσε: Υποκλινόμαστε στις Καλαβρυτινές γυναίκες και μάνες που έζησαν και βίωσαν, όσο, κανείς άλλος, το Ολοκαύτωμα και το δράμα των Καλαβρύτων.

Η Μάνα, η γυναίκα, η αδελφή, που πορεύτηκαν τον τραχύ και δύσβατο “Γολγοθά”, που ξεκίνησε την αποφράδα εκείνη ημέρα της 13 Δεκέμβρη του 1943, με το βίαιο αποχωρισμό τους από τα παιδιά, τους άνδρες, τους πατεράδες και τ’ αδέλφια τους, την άνανδρη και άδικη εκτέλεσή τους, στη συνέχεια και την ολοκληρωτική πυρπόληση των σπιτιών τους και της πόλης, από τους ναζιστές Γερμανούς.

Με αξιοθαύμαστη δύναμη, αλύγιστες, οι γυναίκες των Καλαβρύτων έκαναν τη μεγάλη υπέρβαση, επιστράτευσαν όλο τον ηρωισμό που απαιτούσαν οι περιστάσεις και ακολούθησαν τον αδυσώπητο και επίπονο αγώνα για την επιβίωση, με την ψυχή όρθια και το μέτωπο ψηλά, φτάνοντας, μέχρι το τέρμα.

Δεν δείλιασαν, δεν δίστασαν, με ήθος και σύνεση, πιστές στο καθήκον, έχτισαν την επόμενη ημέρα. Πάλεψαν, άντεξαν και μας παρέδωσαν το μέλλον της πόλης των Καλαβρύτων.

Είμαστε αιώνια ευγνώμονες στις ιερές αυτές ψυχές για τον αγώνα και την προσφορά τους σε όλους εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Στις Καλαβρυτινές Μανάδες οφείλουμε την αναγέννηση της πόλης μας. Την ανάσταση των Καλαβρύτων από τις τέφρες τους.

Οι Καλαβρυτινές μάνες, όμως, απορούν ακόμη, γιατί, ενώ κάθε έγκλημα πολέμου, εναντίον αμάχων και αθώων – όπως το έγκλημα των Καλαβρύτων – σύμφωνα με τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες πρέπει να τιμωρείται και να αποδίδεται δικαιοσύνη, μέχρι σήμερα, ακόμη, οι δίκαιες απαιτήσεις των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και των άλλων μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, για την καταβολή αποζημιώσεων και επανορθώσεων, από τη Γερμανία, παραμένουν ανικανοποίητες, ανεξόφλητες, εκκρεμείς.

Και το μεγάλο αυτό γιατί των Καλαβρυτινών μανάδων μας δείχνει το δρόμο, μας καθοδηγεί και μας εμψυχώνει.

Ο Δήμος Καλαβρύτων στη μνήμη των ηρωίδων Καλαβρυτινών μανάδων συνεχίζει σταθερά και αταλάντευτα να διεκδικεί την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων, όχι για την καθαρά οικονομική χρηματική αξία τους – άλλωστε ο τραγικός θάνατος των αθώων και αμάχων συμπολιτών μας δεν αποζημιώνεται – αλλά για την ηθική δικαίωση, την αγαλλίαση, την απάλυνση του πόνου που θα αισθανθούν, εκεί που βρίσκονται, οι Καλαβρυτινές μάνες και οι συγγενείς των θυμάτων, από το γεγονός ότι οι Γερμανοί, που δολοφόνησαν τους ανθρώπους τους, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν για το έγκλημά τους αυτό.

Η Διεκδίκηση μας για την καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων είναι και θα είναι συνεχής, δυναμική, αδιαπραγμάτευτη, ανυποχώρητη, ασυμβίβαστη, μέχρι την τελική δικαίωση.

Σήμερα με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη και στη θυσία των άδικα εκτελεσθέντων συμπολιτών μας και στον ηρωικό αγώνα και την αγωνία των Καλαβρυτινών μανάδων διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη της και εμπνεόμαστε από τα μηνύματα της θυσίας των νεκρών μας και του σκληροτράχηλου αγώνα των μανάδων, ν’ αναστήσουν την πόλη μας.

Μηνύματα, πάντα επίκαιρα και διαχρονικά, μηνύματα, καταδίκης του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού, καταδίκης του πολέμου, μηνύματα Ειρήνης, φιλίας, συνεργασίας, και συναδέλφωσης των λαών και ευχόμαστε αυτό που εύχεται και ο ποιητής. «Το όνειρο και το χαμόγελο της μάννας να είναι, πάντα, η ΕΙΡΗΝΗ».

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
6 + 12 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.