Τα "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ" στον κόλπο του Μεξικού

Ένα τάνκερ με το όνομα "Ενωμένα Καλάβρυτα" αποτελεί το "μήλον της έριδας", μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και των Κούρδων, με διαιτητή ένα αμερικανικό δικαστήριο του Τέξας. Δημοσιεύομε αυτούσιο και χωρίς σχόλια το άρθρο της Σίσσυς Αρβανιτίδου, από το site "ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ", με τίτλο Στη δίνη του ιρακινού πετρελαίου τα… Ενωμένα Καλάβρυτα!, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

 

Νέο επεισόδιο στο «μπρα ντε φερ» μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και των Κούρδων, με διαιτητή ένα αμερικανικό δικαστήριο του Τέξας.

Η Βαγδάτη ζητά την κατάσχεση του κουρδικού πετρελαίου από τάνκερ δεμένο στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά η Αμερικανίδα δικαστής… ρίχνει το μπαλάκι πίσω στο Ιράκ, όσο το πλοίο βρίσκεται σε διεθνή ύδατα.

Από τη Σίσσυ Αρβανιτίδου

«Ένα πλοίο ταξιδεύον με υπέροχον καιρόν…» λέει το τραγούδι και το δεξαμενόπλοιο με το όνομα «Ενωμένα Καλάβρυτα» διέσχισε χωρίς προβλήματα τον Ατλαντικό ως τον Κόλπο του Μεξικού.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν το πλοίο έδεσε στα ανοιχτά των ακτών του Γκάλβεστον στο Τέξας.

Τότε ήταν που έφτασε στην Ουάσιγκτον η απαίτηση της ιρακινής κυβέρνησης του Αλ Μαλίκι προς τις αμερικανικές αρχές να προχωρήσουν σε κατάσχεση του κουρδικού πετρελαίου που μετέφεραν τα… «Ενωμένα Καλάβρυτα» προς πώληση στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Συγκεκριμένα το τάνκερ, που απέπλευσε τον περασμένο Ιούνιο από το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν, μεταφέρει 1.032.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν, που αξίζουν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το CNBC News, έγγραφα έδειξαν ότι πιθανός αγοραστής είναι η εταιρία Talmay Trading, η οποία, πριν ισχύσουν οι κυρώσεις προς τη Μόσχα, διαπραγματευόταν ρωσικό αργό.

Καταρχήν, λοιπόν, ένας δικαστής του Τέξας ενέκρινε το αίτημα της Βαγδάτης, η οποία βρίσκεται σε διαρκή διαμάχη με την περιφερειακή κυβέρνηση στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν, με μήλο της έριδας τις πωλήσεις του κουρδικού πετρελαίου, μέσω αγωγών προς το Τσεϊχάν, χωρίς τη συναίνεση του Αλ Μαλίκι.

Η Βαγδάτη, που αγωνίζεται κατά της σουνιτικής εξάπλωσης των ισλαμιστών στο βόρειο, κεντρικό και δυτικό Ιράκ, χαρακτηρίζει λαθρεμπόριο τις μονομερείς πωλήσεις πετρελαίου από τους Κούρδους και σαν τιμωρία, έχει περικόψει τον προϋπολογισμό της κουρδικής κυβέρνησης του Μπαρζανί κατά 20 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, την περικοπή της χρηματοδότησης, το Κουρδιστάν αποφάσισε να εμπορευτεί το πετρέλαιο μόνο του, χωρίς να αποδώσει μερίδιο στη Βαγδάτη.

Σημειωτέον ότι μόλις τον περασμένο Ιούνιο, Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ είχε απορρίψει αίτημα της κυβέρνησης Αλ Μαλίκι να κριθούν παράνομες οι άμεσες εξαγωγές πετρελαίου από το Κουρδιστάν –απόφαση που ορισμένοι Κούρδοι αξιωματούχοι ερμήνευσαν ως άδεια για ανεξάρτητες πωλήσεις.

Η Ουάσιγκτον απαγόρευσε σε αμερικανικές εταιρίες να αγοράσουν κουρδικό πετρέλαιο ερήμην της Βαγδάτης, καθώς συνεχίζει να στηρίζει την ετοιμόρροπη ιρακινή κυβέρνηση του Αλ Μαλίκι, όμως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει, ακόμη, παρέμβει σε οποιαδήποτε πώληση.

Κατόπιν πληροφοριών ότι επίκειται εκφόρτωση του πετρελαίου από το πλοίο «Ενωμένα Καλάβρυτα», δικαστήριο του Τέξας διέταξε την Υπηρεσία των Μάρσαλ να κατάσχει το φορτίο, το οποίο θα κατανεμηθεί σε μικρότερα σκάφη, καθώς το τάνκερ είναι πολύ μεγάλο για να πλησιάσει στην ακτή –είναι ίσως και ελιγμός για την αποφυγή κατάσχεσης.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο πάντως αποφάνθηκε ότι το δεξαμενόπλοιο «United Kalavryta» δεν βρίσκεται εντός των ορίων και της δικαιοδοσίας του αμερικανικού κράτους.

Όπως είπε η ομοσπονδιακή δικαστής Νάνσι Τζόνσον, για το ζήτημα σε ποιον ανήκει το πετρέλαιο πρέπει να αποφασίσει το Ιράκ και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολλοί αναρωτιούνται πόσα και ποια επιχειρήματα απομένουν στην αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του Μπαρζανί για να ξεπεράσει αυτό το νομικό εμπόδιο ή για να βρει αγοραστές σε άλλα μέρη του κόσμου.

Οι προοπτικές για εξαγωγές πετρελαίου χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης μοιάζουν σκοτεινές, ενόψει και της ανακήρυξης ενός πλήρως ανεξάρτητου Κουρδιστάν.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
3 + 13 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.