Ενώ τα προβλήματα στο ΕΚΑΒ Καλαβρύτων παραμένουν άλυτα, η Υγεία στο επίκεντρο της συνεργασίας της Περιφέρειας με την 6η Υ.Πε.

Μόνο τέσσερις διασώστες είναι το προσωπικό του ΕΚΑΒ στα Καλάβρυτα ενώ για να λειτουργήσει επί 24ώρου βάσεως χρειάζονται δώδεκα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Κατερίνας Παλαιολόγου στο patrastimes.gr, μικρότερο από τις υπάρχουσες ανάγκες είναι το προσωπικό στο ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, ειδικά σε Καλάβρυτα και Ναύπακτο, ενώ κάπως καλύτερα αλλά όχι ικανοποιητική είναι η εικόνα σε Πάτρα και Ηλεία.

Η Πάτρα διαθέτει 82 διασώστες, η Ηλεία 30, τα Καλάβρυτα 4 και η Ναύπακτος 7, όταν για κάθε ασθενοφόρο είναι χρειάζονται 12 διασώστες για την 24ωρη λειτουργία του.

Την ίδια ώρα που η Δυτική Ελλάδα δεν καλύπτει τις ανάγκες της, έχει τεθεί σε εφαρμογή και η απόφαση της 15νθημερης εναλλάξ απόσπασης διασωστών από την Πάτρα στη Ζάκυνθο για την κάλυψη των αναγκών του νησιού του Ιονίου, την καλοκαιρινή περίοδο. 

Η σωστή και έγκαιρη προετοιμασία για την ένταξη σημαντικών έργων για την Υγεία στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων-Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας Γιώργο Γιαννόπουλο και τον υποδιοικητή Μιλτιάδη Ζαμπάρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Διευθύντρια της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής (Ε.Δ.Α.) Άλκηστις Σταθοπούλου, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου, ο προϊστάμενος Προγραμματισμού Ε.Π. και Αξιολόγησης της Ε.Δ.Α. Βαγγέλης Γεωργίου και ο υπεύθυνος του τμήματος Διαχείριση Οικιακών και Βιομηχανικών Αποβλήτων, Υποδομές Υγείας της Ε.Δ.Α. Αριστείδης Μαμασιούλας.

Ο κ. Κατσιφάρας ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντα που ανέλαβαν προσφάτως ο διοικητής και ο υποδιοικητής της 6ης Υ.Πε. ζητώντας, ταυτόχρονα τη διαρκή και στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και να υπάρξει από κοινού συμβολή στην συμπλήρωση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών Υγείας με τη χρηματοδότηση από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020.

Ο Περιφερειάρχης συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στα έργα που γίνονται με το ΕΣΠΑ, όπως η κατασκευή του πολυώροφου κτιρίου του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», ζητώντας την επιτάχυνση των εργασιών και κυρίως την καλύτερη ροή χρηματοδότησης, ώστε αυτά να ολοκληρωθούν εντός των συμβατικών προθεσμιών και να μην υπάρχει κίνδυνος μη υλοποίησής τους.

Να υπενθυμίσουμε πως το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό ένταξης 20.739.217 ευρώ, ενώ το ποσό της σύμβασης φθάνει στα 14.943.811,64 ευρώ και περιλαμβάνει την αναβάθμιση του πολυώροφου τμήματος του Κεντρικού Κτιρίου, το οποίο αποτελείται από ένα υπόγειο, ισόγειο και επτά ορόφους, εκτέλεση οικοδομικών και Η/Μ εργασιών, καθώς και στην προμήθεια – εγκατάσταση Ιατρικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού στο κτίριο αυτό.

Σημειώνεται πως στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί συνολικά 17 έργα για την Υγεία, προϋπολογισμού 95.000.000 ευρώ με συμβάσεις και νομικές δεσμεύσεις περίπου 89.000.000 ευρώ.

Επιπλέον, στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της προμήθειας των 15 ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ.

«Το έργο αυτό έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια τον Φεβρουάριο του 2011, όμως παρά τις συνεχείς πιέσεις μας προς τους αρμοδίους, δεν έχουμε εξέλιξη και η προμήθεια αυτών των οχημάτων που θα συμβάλλουν στο σημαντικό έργο που γίνεται για την υγεία, κινδυνεύει να χαθεί, αν άμεσα δεν μας γνωστοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα της εξέλιξης του διαγωνισμού» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση με τη διοίκηση της 6ης Υ.Πε. έγινε και για την ενεργειακή αναβάθμιση με σύγχρονες μεθόδους και υλικά των πλέον ενεργοβόρων κτιρίων των νοσοκομείων, όπως είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο στο Ρίον, έτσι ώστε να μειωθεί η ενεργειακή σπατάλη.

Κλείνοντας, συζητήθηκε το ζήτημα της καλής και έγκαιρης προετοιμασίας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο και τον ρεαλιστικό σχεδιασμό που θα πρέπει να κάνει η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία έχει την ευθύνη για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την πλήρη εικόνα για τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Να σημειωθεί πως τα κτιριακά δεν είναι επιλέξιμα για το ΣΕΣ 2014-2020.

«Το όραμά μας ως Περιφέρεια είναι να μπορούμε να παρέχουμε στους συμπολίτες μας και ιδίως αυτούς που πλέον δεν έχουν, τώρα με την οικονομική κρίση, ένα κράτος δίκαιης μεταχείρισης και στον τομέα της Υγείας. Και σε αυτό θέλουμε τη βοήθειά σας ώστε να μπορούμε να τους προσφέρουμε όσα περισσότερα μπορούμε», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας: «Θέλουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τον νέο Διοικητή κ. Γιαννόπουλο, ο οποίος ανέλαβε μεγάλη ευθύνη και σηκώνει μεγάλο ‘βάρος’ εν μέσω κρίσης. Συνεργασία για τον εξοπλισμό των νοσηλευτικών μας ιδρυμάτων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών».


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 11 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.