Συμμετοχή και τοποθέτηση του Κώστα Σπαρτινού στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Κώστας Σπαρτινός, ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο, παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έλαβε χώρα στις 29.02.2016 στις Βρυξέλλες.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αποτέλεσαν το μείζον θέμα του τελευταίου χρόνου, το Προσφυγικό ζήτημα, καθώς και το Παλαιστινιακό.

Όσον αφορά στο Προσφυγικό, ο Κώστας Σπαρτινός, σκιαγράφησε ως μοναδική και ουσιαστική μια πολιτική λύση. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη παύση πυρός, εάν δεν παραβιαστεί, αποτελεί μια θετική εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει στην επιστροφή των αντιμαχόμενων πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Χαρακτήρισε μείζονος σημασίας τις διεθνείς πρωτοβουλίες μέσω του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ κ. de Mistura, καθώς και τις διεθνείς συνεργασίες.

Στη συνέχεια έκανε μια αποτίμηση των επιπτώσεων στις γειτονικές χώρες της Συρίας (Ιορδανία, Λίβανος Τουρκία κλπ) αλλά και στην Ελλάδα, η οποία ενώ καταβάλλει προσπάθειες να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, βρίσκεται αντιμέτωπη και με την προσφυγική. Τόνισε τη μάχη που δίνουν τόσο οι πολίτες της χώρας όσο και η ίδια η πολιτεία σε καθημερινή βάση για τη διάσωση ανθρώπων οι οποίοι φθάνουν στις ελληνικές ακτές σε τραγική κατάσταση και κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Σημείωσε επίσης πως το προσφυγικό ζήτημα είναι κάτι που ξεπερνά τις δυνατότητες μεμονωμένων κρατών και μόνο μέσω της διεθνούς συνεργασίας, αλληλεγγύης και συναίνεσης μπορεί να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης. Οι μονομερείς ενέργειες και το κλείσιμο των συνόρων, έξω από τα συμφωνηθέντα στα επίσημα όργανα της ΕΕ, έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό προσφύγων στην ελληνική επικράτεια, χωρίς πλάνο για την επόμενη μέρα. Επικαλέσθηκε επίσης τις πρόσφατες τοποθετήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ κ Ban Ki-moon, καθώς και των Υπουργών Εξωτερικών των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση με τις πρόσφατες μονόπλευρες πρωτοβουλίες κρατών μελών της ΕΕ και του Βαλκανικού Διαδρόμου.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
2 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.