Η σκαλιστή μαρμάρινη εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας που θα τοποθετηθεί στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, δωρεά του μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου

Έγιναν την προηγούμενη Κυριακή 29-3-2015, στον Τρανόβαλτο Κοζάνης, χοροστατούντος του μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου,  τα «αποκαλυπτήρια» της σκαλιστής μαρμάρινης εικόνας (βλέπε φωτό), της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, διαστάσεων 1,70Χ1,10 μ., δωρεά του ίδιου προς την Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.

Η εικόνα που θα ταξιδέψει και θα τοποθετηθεί αυτές τις ημέρες στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, είναι ένα έργο του ιερέα π. Ευάγγελου Σκετόπουλου.

Ο πατήρ Ευάγγελος ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια με κατασκευές ταφικών μνημείων και επιγραφές και γρήγορα ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό είδος, και κυρίως βέβαια με σκαλιστές μαρμάρινες εκκλησιαστικές εικόνες. Απόλυτα χειροποίητες, αφού τα εργαλεία του είναι απλές ιδιοκατασκευές που δεν υπάρχουν στο εμπόριο. Και ασφαλώς χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη το μάρμαρο, το κατ’ εξοχήν προϊόν του Τρανοβάλτου. 

Πρώτα θέλει -όπως λέει ο ίδιος- να είναι συνεπής με τα ιερατικά του καθήκοντα στην ενορία του στο Τρανόβαλτο και επιπρόσθετα στους Λαζαράδες, και κατόπιν στο χρόνο που απομένει -πολλές φορές και αργά τη νύχτα- βρίσκεται στο εργαστήριό του και δημιουργεί. «Αυτό με ξεκουράζει, με γεμίζει και με ικανοποιεί. Το τελείωμα ενός έργου το απολαμβάνω με ευχαρίστηση που έρχεται σαν μια πνευματική απόσβεση, οπότε και ξεχνάω όλη την κούραση και τη σκόνη…».

Τα δεκάδες έργα του κοσμούν ναούς σε όλη την Ελλάδα. Από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, το Βόλο, το Καρπενήσι, καθώς και στους τοπικούς στην Κοζάνη, το Ζιδάνι, το Τρανόβαλτο, το Μικρόβαλτο, το Παλαιογράτσανο, τον Άγιο Νικάνορα, την Παλιουριά, το Δασοχώρι, το Γήλοφο κ.α.

Όλα του τα έργα τα εκτιμά το ίδιο, αλλά όπως παραδέχεται ο ίδιος, ανάμεσά τους ξεχωρίζει το τέμπλο στο παρεκκλήσι του Οσίου Νικάνορα στο Μικρόβαλτο, εικόνες στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στο Παλαιογράτσανο και την – προαναφερόμενη- εικόνα της Παναγίας που προορίζεται για τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.

Πατήρ Ευάγγελος Σκετόπουλος: Μεράκι, έμφυτο ταλέντο, πάθος, θέληση, εργατικότητα, συνεχής δημιουργία…
Στοιχεία ενός γνήσιου λαϊκού αυτοδίδακτου καλλιτέχνη!!!

 

πηγη: mikrovalto.gr

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
3 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.