Σε αδιέξοδο η συνάντηση των Ανειδίκευτων ιατρών Αχαΐας με τον Υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ

Η πραγματοποίηση της συνάντησης μας στις 4-12-2015 με τον υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Δημήτριο Κωστακιώτη επιβεβαίωσε τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει το Υπουργείο και το σύστημα διοίκησης λόγω της επιτήρησης και της αυστηρής εφαρμογής των μνημονίων.

Αναλυτικότερα:

1. . Έλλειψη Ειδικευομένων-φυγή στο Εξωτερικό. Το τελευταίο διάστημα γίνεται ιδαίτερα έντονο το ζήτημα των κενών θέσεων ειδικευομένων. Η αλλαγή της εκ περιτροπής εφημέρευσης μεταξύ Ρίου-Αγ. Ανδρέα, έχει επιφέρει ειδικά για τις χειρουργικές ειδικότητες στο Ρίο, πεπερασμένη δυνατότητα κάλυψης τους. Η υποστελέχωση, ο μεγάλος φόρτος και η εντατικοποίηση της εργασίας, η εικόνα ερημοποίησης στα ΚΥ και τα περιφερειακά νοσοκομεία, οδηγούν σε μαζική φυγή των νέων συναδέλφων στο εξωτερικό. Βαθειά μας πεποίθηση είναι ότι μόνο με ισχυρά κίνητρα, όπως η ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους ανάχωμα. Δυστυχώς καμία αντιπρόταση δεν μας παρουσιάστηκε από πλευράς ΥΠΕ.

 

2. Βιβλίο ρεπό. Επιμείναμε να υπάρξει σαφής οδηγία της ΥΠΕ προς τις διοικήσεις για την επίσημη καταγραφή των ρεπό, ούτως ώστε να φαίνεται ο πραγματικός χρόνος απασχόλησης των ειδικευόμενων ιατρών, που ξεπερνά ακόμα και την επιπρόσθετη εφημερειακή εργασία, χωρίς όμως να λάβουμε συγκερκιμένη δέσμευση. Επιθυμία μας είναι να ανοίξει ο δρόμος για την καταγραφή και διεκδίκηση της δεδουλευμένης υπερωριακής απασχόλησης των νέων ιατρών .

3. Διακομιδές. Εξασφαλίσαμε τη διενέργεια έρευνας για την πραγματοποίηση διακομιδών με βάση και το πλαίσιο που αποδέχεται το ίδιο το Υπουργείο. Ιδίως για την τακτική πρωινή λειτουργία και τις προγραμματισμένες διακομιδές, η ΥΠΕ έχει δώσει οδηγία να πραγματοποιούνται από Ειδικευμένους ιατρούς.

4. Κατάργηση Θέσεων Ειδικότητας. Λάβαμε τη σαφή δέσμευση, ότι όποια επικείμενη αλλαγή στους Οργανισμούς των νοσοκομείων, δε θα επιφέρει καμία κατάργηση ως προς τον αριθμό των θέσεων ειδικότητας. Δεδομένων των προβλημάτων της υποστελέχωσης σε μόνιμο προσωπικό, ταχθήκαμε κατά της κάλυψης κενών θέσεων ειδικευόμενων με επικουρικούς, που θα ανοίξει την «πίσω πόρτα» στην πρόσληψη φθηνού ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

5. Μετακινήσεις Αγροτικών. Εκφράσαμε την έντονη αντίδρασή μας, στις αποσπάσεις αγροτικών ιατρών πέραν της περιοχής ευθύνης τους. Είναι απαράδεκτο να υποχρεώνονται αγροτικοί ιατροί, να καλύψουν μόνοι τους, ένα άτομο, εφημερία τομέα σε δευτεροβάθμια δομή, με τους επιμελητές σε ετοιμότητας. Με ενιαίο μισθολογίο, με 40% αυθαίρετο κούρεμα σε εφημερίες, καλούνται να εφημερεύσουν νύχτες στο νοσοκομείο Αιγίου χωρίς καν εργαστήρια.

6. Οργάνωση των ΤΕΠ. Με αφορμή τον νέο ξυλοδαρμό ειδικευόμενου ιατρού στο Αττικό, ζητήσαμε και λάβαμε δέσμευση για ενίσχυση, οργάνωση και Αυτόνομη λειτουργία των ΤΕΠ, προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν επαρκώς στην αύξηση της προσέλευσης των ασθενών στα νοοσκομεία, απουσία Πρωτοβάθμιας. Σε εκκρεμότητα παρέμεινε το θέμα της νομικής κάλυψης.

Η 6η ΥΠΕ , ανεξαρτήτως προθέσεων, βρίσκεται σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο καθώς δε μπορεί να εγγυηθεί τη νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου συστήματος υγείας. Οι διεκδικήσεις των νέων ιατρών δε χωρούν σε κάποιο ανύπαρκτο «παράλληλο πρόγραμμα» . Θα παλέψουμε από τη μεριά μας όλο το επόμενο διάστημα για λύσεις εδώ και τώρα.

Η ΔΕ του Σωματείου Άνευ Ειδικότητας Νέων Ιατρών Αχαΐας (ΣΑΕιΝΙΑ)

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
5 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.