"ΕΔΩ ΥΠΗΡΧΕ Η ΚΑΝΔΑΝΟΣ" Σαν σήμερα 3-6-1941. Μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται;

«Δια την κτηνώδη δολοφονία Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του μηχανικού, από άνδρας, γυναίκας, παιδιά και παπάδες μαζί και διότι τόλμησαν να αντισταθούν κατά του Μεγάλου Ράιχ, κατεστράφη την 3-6-1941 η ΚΑΝΤΑΝΟΣ εκ θεμελίων για να μην επαναοικοδομηθεί πλέον ποτέ.»

Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμό της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτικών.»

Αυτές οι δύο επιγραφές τοποθετήθηκαν από τους Γερμανούς  όταν στις 3 Ιουνίου 1941 μπήκαν στο χωριό, σκότωσαν όσους βρήκαν, το έκαψαν και το κατάστρεψαν τελείως επειδή μόνο και μόνο οι κατοικοί του τόλμησαν να αντισταθούν! Στη σύγχρονη ιστορία η Κάντανος έγραψε μια λαμπρή σελίδα. Στις 23 του Μάη 1941 οι κάτοικοι της περιοχής κάθε ηλικίας και φύλου κτύπησαν τους Ναζί, που προέλαυναν προς την Κάντανο, με τα πρωτόγονα μέσα που διέθεταν σκότωσαν αρκετούς και τους υπόλοιπους ανάγκασαν να υποχωρήσουν. Την επόμενη μέρα οι γερμανοί επέδραμαν με μεγάλες δυνάμεις και με στούκας κατόρθωσαν να προχωρήσουν και να μπουν στην Κάντανο στις 25 του Μάη. Στις 3 Ιουνίου 1941, σκότωσαν όσους βρήκαν, το έκαψαν και το κατάστρεψαν τελείως, και τοποθέτησαν στα γερμανικά τις παραπάνω επιγραφέςΗ Κάντανος ανοικοδομήθηκε και πάλι ωραιότερη από τους ηρωικούς κατοίκους της.

Αφιερωμένο σε όλους αυτούς τους γερμανοτραφείς, και όχι μόνο, που ακόμα και σήμερα τολμούν να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μας λένε ότι προσπαθούν μαζί με τους "φίλους μας" τους γερμανούς να μας σώσουν. 

Ίσως σήμερα, 73 χρόνια μετά, να χρειάζεται να τους υπενθυμίσουμε πάλι, ότι οι  Ελληνες και ειδικά εμείς οι Καλαβρυτινοί, απόγονοι ηρώων δεν έχουμε ξεχάσει να αντιστεκόμαστε. Ας σκεφτούμε λίγο... Το οφείλουμε στα παιδιά μας, στην οικογενειά μας, στον εαυτό μας, στην πατρίδα μας και στις επόμενες γεννιές.

 
Β. Αποστολόπουλος.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
3 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.