Πρόταση για τριετή «αναστολή» εισφορών από νέους επαγγελματίες

Οι νέοι επαγγελματίες με το που θα κάνουν έναρξη στην εφορία, θα πρέπει να πληρώνουν στον ΟΑΕΕ τουλάχιστον 210 ευρώ τον μήνα είτε εισπράττουν εισόδημα είτε δεν εισπράττουν. 


Πρόταση, για τριετή «αναστολή» της υποχρέωσης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για τους καινούργιους ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες οι οποίοι θα θελήσουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους ξεκινώντας τη δική τους δουλειά, βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών εταίρων.

Οι εισηγητές της πρότασης εκτιμούν ότι το μέτρο μπορεί να αποτελέσει μια απάντηση –και μάλιστα «φθηνή», καθώς ουσιαστικά δεν επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά– στην εκρηκτική ανεργία με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι ειδικά οι νέοι.

Τα εμπόδια

 Στην πράξη, οι σημερινές συνθήκες τούς αποτρέπουν από το να δοκιμάσουν την επαγγελματική τύχη τους κάνοντας «κάτι δικό τους». Διότι με το που θα ξεκινήσουν, έχουν να αντιμετωπίσουν, μεταξύ άλλων:

α) τις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΑΕΕ που υπερβαίνουν τα 200 ευρώ μηνιαίως,

β) φόρο εισοδήματος, ο οποίος υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή  26% και, το σπουδαιότερο,

γ) τα τεκμήρια διαβίωσης, που αποτελούν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, μια μέγιστη απειλή ειδικά για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Οι εισηγητές της πρότασης -την οποία εντάσσουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και προσαρμογή της φορολογικής πολιτικής ώστε να δημιουργηθεί ελκυστικό περιβάλλον για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας- χρησιμοποιούν σκόπιμα τη λέξη «αναστολή» καταβολής εισφορών αντί της λέξης «απαλλαγή».

Ισχυρίζονται ότι στους νέους επαγγελματίες που θέλουν να δοκιμαστούν πρέπει να δοθεί μια ώθηση κατά τα πρώτα τρία χρόνια έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν γνωστοί στην αγορά και να φτιάξουν το δικό τους πελατολόγιο χωρίς να συσσωρεύσουν ζημίες και οικονομικές υποχρεώσεις από την πρώτη στιγμή. Με τη συμπλήρωση της τριετίας, θα τους δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουν σε αναδρομική αναγνώριση του ασφαλιστικού χρόνου έτσι ώστε και η τριετία να συνυπολογίζεται στα «συντάξιμα» έτη και ο ΟΑΕΕ να εισπράξει τα «διαφυγόντα έσοδα».

Το κόστος

 Ποιο μπορεί να είναι το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό; Η δαπάνη περίθαλψης, η οποία όμως έχει κοστολογηθεί σε λιγότερα από 8 -10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η πρόταση έρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον ΟΑΕΕ ο οποίος διαπιστώνει συνεχή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Ταμείο, καθώς περίπου ο ένας στους δύο έχει σταματήσει να πληρώνει. Η διοίκησή του κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μέτρα για τη «διεύρυνση» της ασφαλιστικής βάσης.

ΠΗΓΗ:http://www.taxheaven.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 11 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.