Περί τουριστικής πλημμυρίδας και άμπωτης των Καλαβρύτων

Το μοναδικό πράγμα που παράγεται με ποιότητα στην ζωή μας πλέον, δυστυχώς είναι μόνο η διαφήμιση.

Η διαφήμιση ενός προϊόντος, επί προκειμένου για τα Καλάβρυτα του τουριστικού, έχει αποδειχθεί ότι είναι μια εξειδικευμένη διαδικασία που απαιτεί επαγγελματισμό, προσεκτικές κινήσεις, σίγουρες επιλογές και ένα ξεχωριστό προϊόν.

Χρόνια τώρα, η μοναδική προσπάθεια διαφήμισης, αρχίζει και τελειώνει με ευκαιριακές συνεντεύξεις τοπικών παραγόντων, σύμφωνα με τις επιθυμίες των μεγάλων μέσων, και μετά ΣΚΟΤΑΔΙ. Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη και αποτυπώνει ανάγλυφα μια εικόνα αντίφασης που μετά τον ''χαμό'' του Σαββατοκύριακου ακολουθεί η ''νεκρική'' ηρεμία της εβδομάδος.

Η στρατηγική που μέχρι σήμερα έχει ακολουθηθεί, περικλείεται στον κομπασμό ότι ''είμαστε γεμάτοι '', ''η πληρότητα αγγίζει το 100%'', ''βουλιάξαμε'' και άλλες παρόμοιες φράσεις.

Περί πνιγμού και πλημμύρας μπορούν να κάνουν λόγο η Πάρος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κρήτη, και γενικά όλα τα νησιά που αυξάνουν τον πληθυσμό τους κατά 10-20-30 φορές και μάλιστα σε μια μακρά περίοδο.

Τα μέσα που διακινούν την πληροφορία και λειτουργούν ως μοχλός διαφήμισης είναι πλέον πάρα πολλά, facebook, Twitter, ηλεκτρονικός τύπος κ.ά. Αυτά τα μέσα με την διαδικασία της αναδημοσίευσης, προκαλούν ένα ντόμινο για καλό αλλά και για κακό. Όποιος έχει την διάθεση και την δυνατότητα να παρακολουθήσει αυτή την εξέλιξη του τρολαρίσματος, διαπιστώνει πολύ εύκολα ότι μετά το πρώτο δημοσίευμα δημιουργούνται σωρεία άρθρων, αλλοιωμένα ή μη, τα οποία διαχέονται στην Ελληνική επικράτεια και όχι μόνο.

Μερικά τέτοια παραδείγματα από τον χειμώνα που πέρασε :

α) Αρχές Νοεμβρίου 2014: ''Χιονίζει από το πρωί στα Καλάβρυτα'' ήταν το δημοσίευμα και πήρε μεγάλες διαστάσεις.

     Η αλήθεια ήταν ότι έπεσε λίγο χιόνι στο Χελμό.

 

β) 26-27/12/2014: ''Βουλιάζουν τα Καλάβρυτα'' ήταν τα δημοσιεύματα.

     Η αλήθεια ήταν ότι ημερήσιοι επισκέπτες είχαν καλύψει τον πεζόδρομο και φυσικά τέτοιες γιορτινές μέρες υπήρχε και ικανοποιητική πληρότητα στα ξενοδοχεία.

 

γ) Απρίλιος 10/2015: ''Με αντιολισθητικές αλυσίδες η κίνηση από και προς τα Καλάβρυτα ''.

     Η αλήθεια ήταν ότι το πρωί της Μ. Τετάρτης 8/4 έπεσε χιόνι αλλά μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας δεν υπήρχε ίχνος και οι δρόμοι είχαν καθαριστεί ακόμα πιο γρήγορα. Η είδηση αυτή σερνόταν ανά την Ελλάδα μέχρι το Μ Σάββατο.

 

Αυτά τα λίγα ενδεικτικά.

Καμιά αντίδραση από κανένα επίσημο φορέα. Αντίθετα άμεση και οξύτατη ήταν αντίδραση του προέδρου της ένωσης ξενοδόχων, σε δημοσίευμα του kalavrytanet το οποίο αναδημοσιεύτηκε από το thebest.

Στην προσπάθεια να στηριχθεί η ανύπαρκτη διαφημιστική τακτική περί πλημμύρας, χαρακτήρισε το δημοσίευμα (διαβάστε εδώ : Τα 374 μέτρα που βουλιάζουν στα Καλάβρυτα !), ανυπόστατο, που σημαίνει ανύπαρκτο, ψευδές, αναληθές, που δεν ευσταθεί, που δεν μπορεί να τεκμηριωθεί.

Ταχύτατη αντίδραση με υπερβάλλοντα ζήλο για ένα άρθρο το οποίο περιέγραφε την αλήθεια που όλοι όσοι ζουν στα Καλάβρυτα βιώνουν και γνωρίζουν.

Αντίδραση, που έπρεπε να αντιμετωπίσει αμέσως ένα δημοσίευμα, που έδειξε ενδιαφέρον για το σύνολο της πόλης και όχι για μεμονωμένες επιχειρήσεις.

Αυτό που το άρθρο παραδέχθηκε ήταν ότι την συγκεκριμένη στιγμή, υπήρχε πολύς κόσμος στα Καλάβρυτα, ΑΛΛΑ η εικόνα που δημιουργείται στον αναγνώστη ή τον επισκέπτη, είναι σαφώς παραπλανητική. Μια παραπλάνηση που δεν είναι εσκεμμένη, αλλά που τελικά είναι σε βάρος και όχι σε όφελος των Καλαβρύτων.

Κανένας δεν φρόντισε να διευκρινίσει ότι πέρα από τις 30-40 μέρες υπάρχουν και άλλες, πιο χαλαρές, πιο εύκολες, πιο φθηνές.

Κανένας δεν φρόντισε να δημιουργήσει παράλληλες δράσεις, που να μην εξαρτώνται από τις διαθέσεις του καιρού.

Κανένας δεν φρόντισε να εξασφαλίσει χρόνο στα μέσα, για να προωθήσει τα υπέροχα Καλάβρυτα των καθημερινών.

Κανένας δεν εξέφρασε αντίθετη άποψη, ως όφειλε, από τον θεσμικό του ρόλο, για τον ανύπαρκτο στολισμό της κεντρικής πλατείας των Καλαβρύτων στις γιορτές των Χριστουγέννων και πολύ περισσότερο δεν φρόντισε γι αυτόν.

Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε πέρα από την αντιμετώπιση των αναγκών της δικιάς του επιχείρησης.

Κανένας δεν σκέφτηκε ότι η αναφορά ''δεν χωράμε άλλους'', ουσιαστικά προσκαλεί την εφορία στον απόλυτο τάχα χειμερινό προορισμό και την υποχρεώνει σε ελέγχους. Έλεγχοι που προκαλούν ''καμπάνες'' σε επιχειρηματίες των 30 ημερών, γιατί δεν λειτουργεί στον έλεγχο η αντικειμενικότητα, αλλά η δειγματοληψία.

Κανένας δεν επεσήμανε ότι οι δυνατότητες υποδοχής σε διαμονή και εστίαση, είναι τόσο μεγάλες στην ευρύτερη περιοχή, που πάντα θα υπάρχει χώρος.

Η περίοδος 2014-2015 για το χιονοδρομικό και την πόλη κατάφερε να πάρει μεγάλο μερίδιο προβολής από τηλεοπτικά μέσα των Αθηνών. Αυτό συνέβει σε κάποιο βαθμό, διότι ο Διευθυντής του Χιονοδρομικού κ. Λ. Σπυρόπουλος, είχε την διάθεση, αλλά κυρίως την δυνατότητα, να δίνει απευθείας εικόνα απ΄όλα τα σημεία του Χ.Κ και αυτό το δωρεάν υλικό, τα ''μέσα'' το χρησιμοποίησαν προς όφελός τους και ανακλαστικά προς όφελος των Καλαβρύτων.

Αν τα άνεργα παιδιά, οι επιχειρηματίες της πόλης και όλοι εμείς που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας εδώ, είμαστε ευχαριστημένοι γιατί παίρνουμε το ελάχιστο από αυτόν το μαγικό τόπο, τότε εγώ βρίσκομαι σε πραγματική πλάνη και ζητώ ταπεινά συγνώμη από όλους. Αν όχι, τότε σίγουρα  η ορεινή επαρχία δεν έχει ''πιάσει ταβάνι'' σε ότι αφορά την τουριστική της ανάπτυξη, αλλά είναι ένα μοναδικό μέρος με βουνό, θάλασσα, διαδρομές, φαράγγια, ποτάμια, χιονοδρομικό, ιστορία, μοναστήρια, οδοντωτό που μπορεί να βελτιωθεί κάθετα.....

Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας...

 

Θεόδωρος Παπαδόπουλος

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
10 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.