Παγκόσμιο φαινόμενο στις φωτιές η Ελλάδα!

Οταν σκεφτόμαστε το δράστη μιας καταστροφικής πυρκαγιάς συνήθως πέφτουμε έξω, λέει και δείχνει τη δημιουργία ενός «άγριου» ανδρικού προσώπου ενώ το σκιτσάρουν. Το σκίτσο ολοκληρώνεται, αλλά ξαφνικά αλλάζει. Το πρόσωπο γλυκαίνει, μπαίνουν χρώματα και τελικά παίρνει μορφή. Γιατί -όπως λέει και το σποτάκι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας- «τις περισσότερες φορές είναι απλά ένας από μας».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το πρόσωπο του Κυρ Φώτη, «που ήθελε να κάψει τα ξερόχορτα στο χωράφι του... ενώ φυσούσε», όπως επισημαίνει, για να καταλήξει ότι «η αμέλεια είναι η Νο1 διαπιστωμένη αιτία πυρκαγιάς».

Η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στην περιοχή Αγία Ελέσα στα Κύθηρα, ξεκίνησε όταν ένα καλώδιο της ΔΕΗ έπεσε σε ξερά χόρτα. Η πυρκαγιά, που κατέκαιγε επί τρεις ημέρες τη Ρόδο, ξεκίνησε από ένα μπάρμπεκιου. Η φωτιά που έκαψε σπίτια στην περιοχή Αύρα, στο Μαραθώνα, εκδηλώθηκε έπειτα από πρόσκρουση τζιπ του ναυτικού σε κολόνα και την ανάφλεξή του.

Από σπίθες τροχού, κατά τη διάρκεια εργασιών, ξεπήδησαν οι φλόγες που έκαψαν το Ξεροβούνι, ανάμεσα σε Μαρκόπουλο Αττικής και Πόρτο Ράφτη. Η πυρκαγιά στον Αγιο Γεώργιο Κορωπίου ξεκίνησε όταν τυλίχθηκε στις φλόγες ένα μηχανάκι.

Με εξαίρεση τη διπλή σύλληψη στη Σάμο για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Ακρωτήρι Ζωοδόχου Πηγής, άλλη μία σύλληψη στη Νεμέα και κάνα δύο ακόμη -ανάμεσά τους και ο 60χρονος που συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης στη Βαρυμπόμπη, στον παράδρομο του 18ου χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας-, ο εισαγγελέας δεν έχει ασκήσει ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση.

Τι ανακοίνωσαν

Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος αναφορικά με τις αγροτοδασικές πυρκαγιές και τις συλλήψεις που έχουν γίνει από το 2009 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 είναι... εντυπωσιακά, καθώς έρχονται σε απόλυτη αντίθεση τόσο με το σποτ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας όσο και με τα παγκόσμια δεδομένα.

Σύμφωνα με αυτά, οι «φωτιές από αμέλεια» κατέχουν την πρώτη θέση στα διαπιστωμένα αίτια των πυρκαγιών σε ποσοστό της τάξης του περίπου 30% και σε πολύ μικρότερη θέση ακολουθούν οι «πυρκαγιές από πρόθεση».

Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι πυρκαγιές στην Ελλάδα εμφανίζονται να έχουν προκληθεί από πρόθεση κατά: 47,81% (φέτος), 48,2% το 2012, 48,2% το 2011, 37,5% το 2010 και 26,2% επί του συνόλου το 2009, τη στιγμή που η αμέλεια κατέχει ποσοστά της τάξης των 27,27%, 34,8%, 32,5%, 37,7% και 38,7% αντίστοιχα.

Τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δεν αναφέρουν τον αριθμό των δικογραφιών από το σύνολο του οποίου προκύπτουν τα στοιχεία, ούτε πόσοι από τους 248 κατηγορούμενους για αγροτοδασικές πυρκαγιές οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι για εμπρησμό από πρόθεση και για εμπρησμό από αμέλεια.

Και αυτό παρ' ότι η «πρόθεση» μπορεί να βασιστεί στο γεγονός ότι προέκυψε μια δασική πυρκαγιά λόγω αμέλειας, επειδή ο άνθρωπος που την προκάλεσε -όπως έχει συμβεί φέτος- δεν ειδοποίησε την πυροσβεστική, σημαίνει ότι προσπάθησε να το αποκρύψει.

Τα στοιχεία

Αξίζει να συγκρίνει κάποιος τα ποσοστά αυτά με εκείνα της έρευνας του Ανδριανού Γ. Γκουρμπάτση, υποστρατήγου Π.Σ. ε.α., νομικού, για το προφίλ του εμπρηστή δάσους.

Η μελέτη περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2009 και αφορά «το προφίλ του εμπρηστή δάσους» με στοιχεία τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος (Πληροφορική και ΔΑΕΕ / Γενικό Αρχείο Εμπρηστών) όσο και από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας και ειδικότερα τη Στατιστική της Δικαιοσύνης (Ποινική και Σωφρονιστική).

Στο σύνολο 110.846 δασικών πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν τη συγκεκριμένη 9ετία, όπως προκύπτει από τη Στατιστική του Πυροσβεστικού Σώματος, το 44,04% ξεκίνησαν από «άγνωστα αίτια», το 27,8% οφειλόταν σε «εμπρησμό από αμέλεια», το 19,2% σε «εμπρησμό από πρόθεση», το 8,5% σε «φυσικά αίτια» και το 0,5% σε «τυχαία γεγονότα».

Οι συλλήψεις

Το βέβαιο είναι πως το 2013, μέχρι στιγμής, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχουν συλλάβει, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά. Στις 4.618 πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί από την αρχή του έτους μέχρι και τον Ιούλιο (η Πυροσβεστική δίνει στοιχεία μόνο μέχρι τον Ιούνιο κάνοντας λόγο για 3.622) έχουν συλληφθεί 115 άτομα.

Οταν όλο το 2012 σε 6.434 πυρκαγιές είχαν συλληφθεί 73, το 2011 σε 4.876 πυρκαγιές εγιναν 79 συλλήψεις, το 2010 σε 6.147 πυρκαγιές 45 και το 2009 σε 4.916 πυρκαγιές 41 συλλήψεις.

ΑΡΓΥΡΩ ΜΩΡΟΥ,ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
5 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.