Οι ολυμπιονίκες Κατερίνα Θάνου, Αθανασία Τζουμελέκα και Κλαίλια Πανταζή, στον Αγώνα Δρόμου για το Ολοκαύτωμα

Μεγάλη και αθρόα συμμετοχή, παρατηρείται, μέχρι σήμερα, στις δηλώσεις που υποβάλλουν δρομείς για να συμμετάσχουν στον Αγώνα Δρόμου Θυσίας Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, που διοργανώνει, την Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2015 (ημέρα μνήμης, της τραγικής επετείου, της 13-12-1943, του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων) ο Δήμος Καλαβρύτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και ο οποίος τελεί, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ως ελάχιστο δείγμα τιμής στους εκτελεσθέντες, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, Καλαβρυτινούς, κατά την 13η Δεκεμβρίου 1943.

Ήδη, οι δηλωθείσες συμμετοχές των δρομέων, φθάνουν, στις 1000 περίπου.

Τον αγώνα δρόμου αυτόν και τις εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου Καλαβρύτων, θα τιμήσουν, με την παρουσία και τη συμμετοχή τους οι Ολυμπιονίκες Κατερίνα Θάνου, Αθανασία Τζουμελέκα και Κλαίλια Πανταζή.

Ο Αγώνας Δρόμου αυτός, θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 και η εκκίνησή του θα γίνει στις 12:00 μ. από τα μαρτυρικό χωριό των Ρογών (όπου οι ναζιστές Γερμανοί εκτέλεσαν 65 άνδρες κατοίκους του και πυρπόλησαν το χώρο, στις 8-12-1943) και μετά από διαδρομή 10.000 μέτρων που θα διανύσουν οι δρομείς, θα τερματίζει, στην Κεντρική Πλατεία των Καλαβρύτων, μπροστά από την ιστορική κεντρική εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου και κάτω από το ρολόι του καμπαναριού αυτής, που έχει σταματήσει, από τότε (13-12-1943) και δείχνει την ώρα της καταστροφής της εκκλησίας (2: 35 μ.μ.).

Για την άρτια και απρόσκοπτη διεξαγωγή του Αγώνα Δρόμου αυτού και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων δρομέων, ο Δήμος Καλαβρύτων σε συνεργασία με το ΑΣΑΕΔ έχει εκδώσει την απαιτούμενη προκήρυξη (www.runnermagazine.gr/agones/Dromos-thisias-Kalavriton), που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες του Αγώνα και βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΣΑΕΔ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Κέντρο Παιδιού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Καλαβρύτων, τοπική κοινότητα και πολιτιστικό Σύλλογο Ρογών κ.α.) για την ρύθμιση των θεμάτων και των τεχνικών λεπτομερειών, για την άριστη και άνετη διεξαγωγή του Αγώνα Δρόμου αυτού.

Στόχος, του Δήμου Καλαβρύτων, είναι, να καθιερωθεί ο Αγώνας Δρόμου Θυσίας αυτός, να διεξάγεται, κάθε χρόνο, στις 13 Δεκεμβρίου (ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος).

Για την καλύτερη, ασφαλέστερη και ανετότερη διεξαγωγή του Αγώνα Δρόμου αυτού, από τους μαρτυρικούς Ρογούς στα μαρτυρικά Καλάβρυτα, εκτός απ’ όσα αναφέρονται στην προαναφερόμενη προκήρυξη του Αγώνα, ο Δήμος Καλαβρύτων επισημαίνει και τα παρακάτω:

 1. Το ρεύμα κυκλοφορίας προς Καλάβρυτα, του επαρχιακού δρόμου Πούντα – Καλάβρυτα, από τη Στάση Κερπινής, μέχρι τα Καλάβρυτα και αντίστροφα, θα παραμείνει κλειστό για τη διέλευση οχημάτων, από ώρα 12:00 έως ώρα 13:30 της Κυριακής, 13 Δεκεμβρίου, προκειμένου να διέλθουν, απ’ αυτό οι δρομείς και για λόγους ασφαλείας αυτών.

 2. Για τη μεταφορά των δρομέων, που θα έχουν έλθει με δικά τους μεταφορικά μέσα στα Καλάβρυτα, προς το σημείο εκκίνησης στους μαρτυρικούς Ρογούς, θα γίνονται, δρομολόγια λεωφορείων, από Καλάβρυτα προς Ρογούς, που θα ξεκινήσουν στις 9:30 έως 10:30 το πρωί της Κυριακής, μπροστά, από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Καλαβρύτων.

 3. Για το χρόνο αναμονής των δρομέων, στους μαρτυρικούς Ρογούς μέχρι την εκκίνηση του Αγώνα Δρόμου (στις 12:00 μ.) θα προσφέρονται από την κοινότητα και τον πολιτιστικό Σύλλογο Ρογών, τσάι και νερό.

 4. Στο 6ο χιλιόμετρο του Αγώνα Δρόμου στη Στάση Κερπινής και στον τερματισμό του στην Κεντρική Πλατεία Καλαβρύτων θα προσφέρονται στους δρομείς νερά και νερά, χυμοί και μπανάνες, αντίστοιχα, τα οποία τα προσφέρουν με χορηγίες τους οι επιχειρήσεις ΛΟΥΞ – ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ και ΚΡΙΝΟΣ, τις οποίες ευχαριστούμε.

 5. Όσοι δρομείς θα βρίσκονται στα Καλάβρυτα από το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου θα μπορούν να παραλαμβάνουν τους αριθμούς συμμετοχής τους, από ώρα 17:00 έως 20:00 του Σαββάτου, από το Τουριστικό Περίπτερο του Δήμου Καλαβρύτων στην Κεντρική Πλατεία Καλαβρύτων.

 6. Όσοι δρομείς, φθάσουν στα Καλάβρυτα με λεωφορεία, αυτά, θα σταθμεύσουν, στο χώρο ακριβώς κάτω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Τροχαίας.

 7. Ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών από το Δήμο Καλαβρύτων, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, το Κέντρο Παιδιού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Καλαβρύτων και στρατιώτες, θα συμβάλλουν ώστε να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί άρτια, γρήγορα και με ασφάλεια ο Αγώνας Δρόμου Θυσίας αυτός.

 8. Κατά τον τερματισμό του Αγώνα Δρόμου Θυσίας, στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, κάτω από το ρολόι της κεντρικής εκκλησίας, με την ώρα της καταστροφής (2: 35 μ.μ.) ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, που θα παραστεί, στις εκδηλώσεις μνήμης και θα τιμήσει το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, θα απονείμει και θα παραδώσει τον τιμητικό πρώτο αριθμό (001) του Αγώνα Δρόμου Θυσίας, καθώς και τιμητική πλακέτα στον κ. Γιάννη Παυλόπουλο, 92χρονο αδελφό του πρώτου εκτελεσθέντα Καλαβρυτινού, κατά την 1η Σεπτεμβρίου 1943, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ένοπλου επονίτη, είκοσι ενός (21) ετών, Κωνσταντίνου Παυλόπουλου, από τα Άνω Σουδενά Καλαβρύτων, υποχρεώνοντας, μάλιστα οι κατακτητές, τους κατοίκους να παρακολουθήσουν την άνανδρη πράξη τους.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα απονείμει τα τιμητικά κύπελλα στους τρεις (3) πρώτους νικητές του Αγώνα Δρόμου Θυσίας από τους άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Τιμητικά μετάλλια για τη συμμετοχή τους στον Αγώνα Δρόμου Θυσίας του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, θα απονεμηθούν από το Δήμο Καλαβρύτων, και σε όλους τους συμμετέχοντες δρομείς του Αγώνα.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, με αφορμή, τη διοργάνωση, για πρώτη φορά, του Αγώνα Δρόμου αυτού, προς τιμή του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος δήλωσε: “Ο μαρτυρικός Δήμος Καλαβρύτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Α.Σ.Α.Ε.Δ. διοργανώνουμε εφέτος, για πρώτη, φορά Αγώνα Δρόμου 10.000 μέτρων από τους μαρτυρικούς Ρογούς στα μαρτυρικά Καλάβρυτα, με σκοπό να τιμήσουμε το Ολοκαύτωμα και να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη του. Στόχος μας είναι, αυτός ο Αγώνας Δρόμου να καθιερωθεί και να γίνεται κάθε χρόνο, στην επέτειο του Ολοκαυτώματος.

Συγχαίρω και ευχαριστώ, όλους τους συμμετέχοντες που φθάνουν, ήδη, τους 1.000 περίπου, λέγοντάς τους, ότι η μεγάλη και συγκινητική συμμετοχή τους, τιμά τους νεκρούς ήρωες των Καλαβρύτων, τιμά τη μαρτυρική μας πόλη και αποτελεί τον καλύτερο φόρο τιμής και μνήμης στο συγκλονιστικό ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα της Ελλάδας και της Ευρώπης”.


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
 • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
 • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
10 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.