Ο "χορός των αλόγων" αναβίωσε σήμερα στην Παναγία την Καβουλιώτισσα στη Λίμνη του Λάδωνα (ΦΩΤΟ)

κειμενο και φωτό: Γεωργία Κουτσιουρή
 
Ένα ακόμα έθιμο αναβίωσε, ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής στην Παναγία την Καβουλιώτισσα δίπλα στη Λίμνη του Λάδωνα στο χωριό Φτεριά Γορτυνίας.
Το εξωκλήσι που γιορτάζει πάντα την Παρασκευή του Πάσχα, βρίσκεται χτισμένο στην πλαγιά βραχώδους λόφου, γεμάτη αχλαδιές μικρές και μεγάλες. Στη γιορτή της Παναγίας, είναι ολάνθιστες. Κάτω από τον ίσκιο τους παλιότερα έστρωναν κεντητά απλάδια, κάθονταν, έτρωγαν, έπιναν  και διασκέδαζαν.  Η μια πλάτη του λόφου βρέχεται από την λίμνη του Λάδωνα και οι άλλες καταλήγουν σε βαθύσκιωτα φαράγγια. Στις πλαγιές του λόφου είναι βαθιά στην γη ριζωμένα, ασάλευτα, θεόρατα σαν γίγαντες βράχια. Απέναντι από τον λόφο, δεξιά και αριστερά,  βλέπεις βραχώδεις πλαγιές, καταπράσινα τοπία, μέχρι που το μάτι χάνεται στις δαντελένιες κορυφογραμμές και τον καταγάλανο ανοιξιάτικο ουρανό.
Όλο το χρόνο, παπάς δεν έρχεται να λειτουργήσει το λησμονημένο ερημοκλήσι.  Γι αυτό στη γιορτή του έχει συνωστισμό προσκυνητών.  Εδώ δεν έρχονται μόνο,  οι λίγοι βοσκοί με τις φαμελιές τους να λειτουργηθούν , αλλά και πλήθος προσκηνυτών από τις γύρω περιοχές. Έρχονται  Γλανιτσιώτες, Βαλτεσινιώτες , Λαγκαδινοί, Μπουλιαρίτες, Δαφναίοι, από πολλά άλλα χωριά και μακρινά μέρη, στην χάρη της Παναγίας της Καβουλιώτισσας. Μετά τη θεία λειτουργία ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με χορό και δημοτική ορχήστρα. Από το γλέντι βέβαια δεν λείπουν κάθε χρόνο τα Στρεζοβινά άλογα. Στήνουν το δικό τους χορό και παρουσιάζουν ένα μοναδικό θέαμα στους παρευρισκόμενους. Μέσα στην πίστα, πάνω στ’ αλώνι, οι νέοι  της Δάφνης, προσπαθούν να αναστήσουν πεθαμένες εποχές. Το χορό, που έσβησε,  όπως γινόταν παλιά και δεν ξαναγεννιέται.
«Καβάλα παν στην εκκλησιά,
καβάλα προσκυνάνε,
 καβάλα παίρνουν αντίδωρο
απ’ του παπά το χέρι».
Κάνουν τρείς κύκλους γύρω από την εκκλησιά. Ύστερα  φέρνουν τα πέντε λαμπροφορεμένα άλογά τους πάνω στην πίστα. Τα όργανα και το κλαρίνο, βαρούν της κλεφτουριάς τραγούδια.
Τα άτια περήφανα, με σηκωμένα όλο καμάρι κεφάλια, με χαίτες να ανεμίζουν, με μάτια που λάμπουν, χλιμιντρίζουν και με επιδέξιες κινήσεις,  γυρίζουν γύρω γύρω στ’ αλώνι χορεύοντας με τους αναβάτες καβάλα! Οι καβαλάρηδες βγάζουν χρήματα και πληρώνουν τα όργανα και ο χορός καλά κρατεί!
Ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα!!!
Και του χρόνου!!
Πηγη: Ευάγγελος Χριστόπουλος
 
 
 
 
 
 
Κουτσιουρή Γεωργία
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
3 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.