Ο χαιρετισμός του Νίκου Μαγκαφά στην ημερίδα για το Δίκτυο Γεωπάρκων

Έγινε σήμερα στα Καλάβρυτα, στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, η ημερίδα που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, με θέμα: Δίκτυο Γεωπάρκων: Μοχλός ανάπτυξης και Ανάδειξης της τοπικής κοινωνίας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 35ου Πανελλήνιου Περάσματος στο Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, (δείτε εδώ το πρόγραμμα...) και περιελάμβανε αξιόλογες εισηγήσεις διακεκριμένων επιστημόνων αναφορικά με τα θέματα της ημερίδας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο Αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καλαβρύτων κ. Νίκος Μαγκαφάς απήυθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

 

 Η φύση στα κέφια της!
Η Ελλάδα, περιοχή όπου έχουν σημειωθεί κοσμογονικές γεωλογικές μεταβολές και με «παρελθόν» ενεργούς ορογένεσης που φτάνει στα απώτατα βάθη της «ιστορίας» του πλανήτη, είναι προικισμένη με μοναδικά και θαυμαστά παγκοσμίως φυσικά μνημεία. Πέντε τόποι εξαιρετικής ωραιότητας και παραδοξότητας: τοαπολιθωμένο δάσος της Λέσβου, το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου    προσφέρουν την ευκαιρία  σε καθε επισκέπτη να θαυμάσει τον οίστρο της φύσης και να περιπλανηθεί σε φαινόμενα εκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για περιοχές μεγάλης γεωλογικής κληρονομιάς, όπου η γη μοιάζει να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της με ταπεραμέντο καλλιτέχνη!

Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού – Ματιές στο παρελθόν της γης

Όταν στέκεται κανείς στις κορυφές του Χελμού στην Πελοπόννησο έχει σίγουρα την αίσθηση πως βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν αρχαίο βυθό, σμιλεμένο από τη δύναμη της θάλασσας, που έχει αναδυθεί πριν από εκατομμύρια χρόνια. Είναι ένας χώρος μυστηριακός, με πάρα πολλά αξιοθέατα.
Παλαιότερα ο Χελμός ονομαζόταν Αροάνια Όρη. Πρόκειται για την τρίτη σε ύψος οροσειρά της Πελοποννήσου, μετά τον Ταΰγετο και τη Ζήρια. Εδώ, θα συναντήσει κανείς τα νερά της Στυγός, τα Καλάβρυτα με τα ονομαστά μοναστήρια  Αγίας Λαύρας και Μεγάλου Σπηλαίου το αστεροσκοπείο του Χελμού, τη λίμνη Τσιβλού τα Σπήλαια Λιμνών στα Καστριά τον Οδοντωτό που διασχίζει το απαραμιλλου φυσικού κάλους Φαράγγι  του Βουραικού και τόσα άλλα μνημεία της φύσης και φυσικά το σύγχρονο Χιονοδρομικό Κέντρο, όπου σύμφωνα με τον ορισμό του γεωπάρκου εδώ συναντάται η αξιοσημείωτη γεωλογική κληρονομιά σε συνδιασμό με τη στρατηγική μιας βιώσιμης οικονομικής αναπτυξης που πρέπει να σχεδιαζεται και να υλοποιείται λαμβάνοντας υπ όψη τη προστασία του  περιβάλλοντος.Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι μπορούν  να συνυπάρξουν ανάπτυξη και φύση αρκει βέβαια η αναπτυξη να γίνεται με σεβασμό προς το περιβαλλον καθώς επίσης υπερβολικές απαιτήσεις προστασίας του περιβάλλοντος να μην γίνεται φραγμός για την ανάπτυξη  .
Εύχομαι αυτή η ημερίδα να έχει επιτυχία και σε ό,τι αφορά τον τόπο μας οι έγκριτοι ομιλητές να αναδείξουν τις φυσικές ομορφιές καθώς επίσηςκαι το ρόλο των γεωπάρκων ως Μοχλό Ανάπτυξης και Ανάδειξης της τοπικής κοινωνιας
 
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.