Ν. Νικολόπουλος - "Ζούμε ιστορικές στιγμές" Ολόκληρη η ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Αγαπητοί συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να πω ότι ζούμε ιστορικές στιγμές.

Είναι η πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, που ετούτη η χώρα δεν κυβερνάται από αυτούς που γνωρίσαμε ως παραδοσιακούς μονομάχους του δικομματισμού. 

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Ν. Νικολόπουλος. Ολόκληρη η ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης σήμερα Δευτέρα 9 - 2- 2015 έχει ως εξής:

 

Κυρίες και Κύριοι  συνάδελφοι,

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχηθώ μία επιτυχημένη και γόνιμη θητεία σε όλους τους συναδέλφους και στους έμπειρους αλλά και σε όσους πριν από λίγες ημέρες πήραν το βάπτισμα πυρός στον κοινοβουλευτισμό.

Επίσης, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τη βαθιά επιθυμία μου ότι η παρούσα Βουλή με την υπάρχουσα δομή και μορφή της, θα αφήσει πίσω της μελανές στιγμές, όπως για παράδειγμα κατάθεση τροπολογιών άσχετες με το κύριο θέμα του νομοσχεδίου, κάτι που παραβιάζει το άρθρο 44 του Συντάγματος ή τις δεκάδες νομοθετικές ρυθμίσεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

To Ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να ξαναβρεί το ήθος, τον ρόλο και τη σημασία του, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι είναι το «σπίτι του λαού» και όχι το «σπίτι» των ντόπιων και ξένων «αφεντικών».

Στις 25 Ιανουαρίου ο  Ελληνικός λαός με την ψήφο του, έδωσε μια ξεκάθαρη εντολή στη νέα κυβέρνηση.

«Απελευθερώστε τη χώρα από τον αβάσταχτο ζυγό του μνημονίου.

Προστατέψτε την ταλαιπωρημένη αλλά περήφανη αυτή χώρα από τα κάθε είδους αρπακτικά.

Δώστε μας πίσω την ατσαλένια περηφάνια μας.

Δώστε μας την πατρίδα μας η οποία είναι ποτισμένη με το αίμα των προγόνων μας».

Η νέα κυβέρνηση λοιπόν έχει ηθική υποχρέωση να τιμήσει μέχρι τέλους τη λαϊκή αυτή εντολή.

Είναι σαφές πως η εποχή των  τρυφερών ενσταντανέ στην ταράτσα της καγκελαρίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Γιατί έτσι αποφάσισε ο Ελληνικός λαός.

Η άβουλη αγέλη με επικεφαλής τον «ουδείς αναμάρτητος» ανήκει στο παρελθόν.

Οι κυβιστήσεις εντός κι εκτός Ελλάδος έλαβαν τέλος. Και όποιος εθίστηκε σε αυτές να πάει στο Γυμναστήριο της γειτονιάς του.

Αγαπητοί συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να πω ότι ζούμε ιστορικές στιγμές.

Είναι η πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, που ετούτη η χώρα δεν κυβερνάται από αυτούς που γνωρίσαμε ως παραδοσιακούς μονομάχους του δικομματισμού.

Σήμερα, η Ελλάδα κυβερνάται από δύο κόμματα που ανδρώθηκαν μέσα στα χρόνια της σκληρής κρίσης, από την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη του λαού να ξεφύγει από τη μαύρη και αδιέξοδη μοίρα που του επεφύλαξαν οι πολιτικές της ατέρμονης λιτότητας.

Με την εμπειρία και την ευθύνη της 25χρονης κοινοβουλευτικής μου θητείας έπειτα από 11 επανεκλογές,  επιτρέψτε μου να τονίσω ότι σύσσωμος ο λαός απαιτεί ένα νέο ήθος δικαιοσύνης & ακεραιότητας στην πολιτική.

Και αυτή η πάνδημη απαίτηση είναι τόσο ισχυρή πλέον που θα αφανίσει όποιον την υποτιμήσει ή σταθεί απέναντί της.

Είναι μέρες πολύ μεγάλης ευθύνης για όλους, κυρίες και κύριοι, συνάδελφοι.

Ευθύνη για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να επαναφέρει την εθνική και κοινωνική αξιοπρέπεια.

Να διαπραγματευτεί ουσιαστικά και με σοβαρότητα με τους εταίρους της και να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Ευθύνη για όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι θα πρέπει, αφενός να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα της φαιδρότητας, των πάσης φύσεως «διαδρόμων» και των «ημετέρων» χρεοκόπησε.  

Δεν είμαστε δα και τόσοι πολλοί σε αυτό τον τόπο.

Γι’ αυτό και δεν έχουμε την πολυτέλεια των πολλών και εύκολων διχασμών.

Ενωμένοι μπορούμε πολλά, διχασμένοι δεν θα καταφέρουμε τίποτα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Παρακολουθώ με έντονο ενδιαφέρον τις πρώτες μέρες δράσης της νέας κυβέρνησης.

Διαπιστώνω και εγώ, όπως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, ότι αυτή η κυβέρνηση ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια να ξεφύγει από την μέγγενη της απόλυτης αδυναμίας και υποτελούς στάσης.

Άμεσα και μεθοδικά ξεκίνησε μία μεγάλη μάχη πειθούς στην Ευρώπη για την ανάγκη να αλλάξει η τοξική συνταγή που ανοίγει αντί να κλείνει την πληγή.

Το ξέρουμε όλοι ότι αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Τις επόμενες ημέρες εικάζω, βασίμως, ότι οι δανειστές μας θα εκτραχυνθούν, εντείνοντας τις απειλές τους, όχι κατά της κυβέρνησης, αλλά κατά της χώρας .

Ως εκπρόσωποι  του Έθνους θα πρέπει άπαντες να πράξουμε το αυτονόητο.

Δηλαδή να σταθούμε στο πλευρό της κυβέρνησης που μάχεται για τα δίκαια του λαού μας.

Δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η συνοχή θα επιτευχθεί, θέλω όμως να ελπίζω πως για το καλό του τόπου αν μη τι άλλο θα γίνουν προσπάθειες.

Ένα πράγμα θα ήθελα να ζητήσω, από τους συναδέλφους της πρώην συγκυβέρνησης:

«Αποτινάξτε με όλους τους τρόπους επιτέλους τους αλαζονικούς υπαλλήλους της τρόικα οι οποίοι με προκλητικότατο τρόπο έθιξαν και τη χώρα αλλά και σε εσάς τους ίδιους».

Να σας θυμίσω δε, ότι τη νομιμότητα της δράσης της Τρόικα στην Ελλάδα έχει αμφισβητήσει επίσημα και ανοιχτά το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο με ομόφωνο ψήφισμα στις 31 Μαρτίου του 2014 επισήμανε, μεταξύ άλλων, την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος και τις «λανθασμένες συνταγές».

Διαβάζοντας την έκθεση, ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής της Νομικής μπορεί να διαπιστώσει ότι το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μας προσφέρει πλέον την επιχειρηματολογία και τη νομική βάση, όχι μόνο για να αμφισβητήσουμε τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής υπό τη λαίλαπα των μνημονίων, αλλά και να ενάγουμε στα Δικαστήρια των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων τους εκπροσώπους της Τρόικα στην Ελλάδα, αφού από τις 31/01/2014 καταργήθηκε η ασυλία τους.

Μια απλή ματιά στα στοιχεία δείχνει ότι αυτό που ζούμε επί πέντε χρόνια, δε συνιστά σε καμία περίπτωση σχέδιο διάσωσης, αλλά έναν διαρκή γύρο του θανάτου.

Είναι επιτακτική ανάγκη να διεκδικήσουμε σθεναρά την ανταλλαγή του χρέους με την έκδοση νέων τίτλων, μεγαλύτερης διάρκειας από τις σημερινές λήξεις και με αρνητικά επιτόκια.

Όπως δανείζεται σήμερα η Φινλανδία, που ανταλλάσσει 1 δις χρέους της με την έκδοση νέων τίτλων, με αρνητικά επιτόκια -0,017%.

Να διεκδικήσουμε επιτέλους χώρο για την λογική στην Ευρώπη και ελπίδα για τους Έλληνες!

Δε θα το πουν κούρεμα, θα το βαφτίσουν επιμήκυνση και, έτσι, δε θα προσκρούει στον καθρωσπρεπισμό και τα δήθεν τους.

Και αντίστοιχα εμείς, θα κάνουμε ότι δήθεν συναινούμε σε μια συμβιβαστική λύση, που ενώ θα είναι κούρεμα, θα τη βαφτίσουμε επιμήκυνση.

Τόσο ως μέλος της εκλογικής και πολιτικής συμμαχίας των ΑΝΕΛ, όσο και ως εκπρόσωπος των Ελλήνων Χριστιανοδημοκρατών, δηλώνω ότι στηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση.

Και τη στηρίζουμε, όχι μόνο για να ανοίξει ο δρόμος σε μία νέα λογική αντιμετώπισης του χρέους και των δημοσίων οικονομικών, αλλά και για να προχωρήσει δυναμικά και χωρίς φοβικά σύνδρομα, στην πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής.

Γιατί, κυρίες και κύριοι, μία από τις βασικές αιτίες που υποφέρει τόσο πολύ ο λαός - για να τα λέμε όλα - είναι ότι αυτός πληρώνει το «μάρμαρο» που ποτέ δεν πλήρωσαν οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες του πλούτου.

Ο λαός απαιτεί δικαιοσύνη και ζητάει την τιμωρία αυτών που πραγματικά «τα φάγανε».

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου λίγες μόνο κουβέντες ακόμα, σχετικά με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ένα «γάμο» που πολλοί θεωρούν παράξενο.

Και θα είναι λίγες κουβέντες καρδιάς…

Είναι προφανές, ότι μας και με χωρίζουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

  1. Στο ζήτημα της ονομασίας της FYROM, είναι εκπεφρασμένη η διαφορετική θέση μας ως προς τη λύση της σύνθετης ονομασίας.

Δεν είναι του παρόντος να σταθούμε σε αυτό, απλά καταγράφουμε τη διαφορετική άποψή μας.

  1. Ως προς το θέμα της ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών, εμείς έχουμε συνολικά διαφορετική προσέγγιση στο πλαίσιο της δικής μας ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης για το μεταναστευτικό.

Με την κατάλληλη ευκαιρία, θα εκθέσουμε τις θέσεις μας και θα τοποθετηθούμε.

Στόχος μας είναι η διαμόρφωση μιας πρωτοποριακής ριζοσπαστικής κυβερνητικής πρότασης, με απόλυτο σεβασμό στην εθνική κυριαρχία, καθώς και στις αρχές της διαφάνειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα εμπεριέχει και μάλιστα στην κορυφή  των προτεραιοτήτων την αξιοποίηση τη γεωπολιτική θέση της πατρίδας μας.

Ο κοινοβουλευτικός χρόνος δεν μου επιτρέπει να σας παρουσιάσω για τούτο το καταθέτω και παρακαλώ να καταχωρηθεί στα πρακτικά ώστε όποιος συνάδελφος και πολίτης θέλει να μπορεί α ενημερωθεί επ’ αυτού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

μας ενώνουν όμως και πολλά, που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι πολλά περισσότερα και πολύ πιο σημαντικά από όσα με χωρίζουν.

Ποια είναι αυτά;

Η κοινή απαίτηση να ξεκολλήσουμε τη χώρα από το βούρκο του μνημονίου.

Η προσπάθεια να αναστυλώσουμε το κύρος της πολιτικής και να αποδείξουμε ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», ούτε είμαστε όλοι ….κωλοτούμπες.

Η ικανοποίηση της λαϊκής εντολής για ένα κράτος δικαίου.

Η προάσπιση του δικαιώματος των πολιτών στην αξιοπρέπεια και το μεροκάματο.

Και τέλος, η τεράστια ανάγκη που υπάρχει να ενώσουμε όλους τους Έλληνες, αριστερούς, δεξιούς και κεντρώους, σε έναν κοινό σκοπό, για μία κοινή ελπίδα.

Απευθυνόμενους προς τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης θα ήθελα να επισημάνω κάποια σημεία προτεραιοτήτων που συμπίπτουν απολύτως τα δυο κόμματα της κυβέρνησης και που αποτελούν ανελαστική κοινωνική επιταγή , άμεσα εκτελεστή. 

Στο πεδίο της οικονομίας :

1)    Προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που διατάσσονται, είτε από τράπεζες, είτε από τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία

2)     Άνοιγμα της στρόφιγγας των τραπεζών για ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας

3)    Κατάργηση του διαρκούς αυτοφώρου για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία

4)    Γενναία αύξηση των δόσεων για αποπληρωμή οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αγωνιζόμαστε στην ίδια πλευρά, ο ένας δίπλα στον άλλον.

Και θέλω να πιστεύω ότι θα σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, με τον αναγκαίο αλληλοσεβασμό, αφού εννοείται, όπως είπε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, κανένας μας δεν είναι «πρόβατο» και προσωπικά τουλάχιστον, ποτέ μου δεν υπηρέτησα καλά τον ρόλο του «προβάτου»…

Αν σεβαστούμε όμως ο ένας την διαφορετικότητα του άλλου, δεν υπερβούμε τα εσκαμμένα και προτάξουμε τους κοινούς στόχους, έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε μία νέα εποχή.

Ας μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία…

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
4 + 9 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.