ΚΑΜΕΝΙΑΝΟΙ, η άλλη άποψη.. Διχασμός ή θεσμοθετημένες εκδηλώσεις..;;;

Με αφορμή δύο δημοσιεύματα του kalavrytanet, το ένα με τίτλο ''Ας σοβαρευτούν κάποιοι επιτέλους!'' και το άλλο ''Πιλότοι'' των Καλαβρύτων, το νου σας στην Ιστορία μας !!  λάβαμε μια επιστολή από τον κ. Αλέξιο Αθανασόπουλο. Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι για τους συλλόγους των Καλαβρύτων ούτε για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα όρια του Δήμου,για αυτά έχουν άλλοι την ευθύνη ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ δεν είμαστε ιστορικοί. Εχουμε πάντως σε κάθε περίπτωση την υποχρέωση να δημοσιεύουμε επιστολές - τοποθετήσεις των πολιτών ώστε να ακούγονται όλες οι φωνές χωρίς να παίρνουμε θέση επί των απόψεων αυτών.

Δημοσιεύουμε λοιπόν αυτούσια την επιστολή του κ. Αθανασόπουλου με τίτλο:..... ΔΙΧΑΣΜΟΣ ή ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ”..;;

Πέρα από ένα ΜΠΡΑΒΟ που μπορούμε εμείς ως Δημότες του Δήμου Καλαβρύτων,αναφορικά με την πολύ σωστή και εύστοχη δημοσίευσή σας (29-5-2016) με τον τίτλο “ΠΙΛΟΤΟΙ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ” για τις θεσμοθε τημένες από την Ελληνική πολιτεία -ιστορικές εκδηλωσεις-που πρέπει να βασίζονται σε ακλόνητα ιστορικά στοιχεία και ότι κάθε παρέμβαση υπό τον τύπο αφαίρεσης ή πρόσθεσης των εκδηλώσεων θα πρέπει να γίνεται με πλήρη εποπτεία των θεσμών, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη για αυτές τις παρεμβάσεις”....... έχουμε να θέσουμε υπόψη σας -ΚΑΙ των Συνδημοτών μας- όσα έλαβαν χώρα πρόσφατα ( 6-5-2016) στον βράχο της Παναγιάς, στο χωριό Δροβολοβό του Δήμου Καλαβρύτων..
Κατ΄αρχήν να πούμε ότι σύμφωνα με τα ΊΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ”, τον Ιστορικό “φωτακο”,αλλά και τον Ακαδημαίκό Σπύρο Μελά, στο εν λόγω φρούριο της Παναγιάς Δροβολοβού είχε μεταφερθεί δέσμιος από το Μοναστήρι της Χρυσοποδαρίτισσας ο Π.Π. Γερμανός και κρατήθηκε εκεί μυστικά (-από το πρωτοπαλήκαρο του Γκούρα -Νικολέττο Σοφιανόπουλο εκ Σωποτού Καλαβρύτων)- προκειμένου να λάβει ΛΥΤΡΑ για να τον ελευθερώσει.... και αφού δεν ήρθαν τα ΛΥΤΡΑ, τον μετέφερε στο Χλωμούτσι της Γαστούνης, κατά την περίοδο του Α΄ Εμφυλιοπολεμικού Διχασμού των Ελλήνων το 1825.!! 
Φέτος λοιπόν (6-5-2016) στον βράχο της Παναγιάς Δροβολοβού, συνέ βησαν τα εξής:
1.-Δημοσιεύθηκε στα μέσα Κοινωνικής δικτύωσης πρόσκληση που υπογράφεται ΜΟΝΟΝ από δύο (2) μέλη (και όχι από όλο το Δ.Σ.)του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών, με την οποία μας έλεγαν:::
Πρόσκληση: 
“Σας καλούμε όλους στις 6-5-2016-στην όμορφη γωνιά του Ιστορικού Δροβολοβού- ...... στόν αύλειο χώρο του Πανηγυρίζοντος Ναού, στο Ιστορικό Σπήλαιο της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής Δροβολοβού. 
...να βαδίσετε στα χνάρια των αγωνιστών προγόνων μας.......” την ημέρα που τιμούμε την Εθνική Παλιγγενεσία,τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας.....που μας θυμίζει το πέρασμα του λαμπρού Ιεράρχη από τα χωριά μας.....και αναβαπτιζόμεθα ως ΄Ελληνες” .....!! 
Για το Δ.Σ.του Συλλόγου:
Ο Πρόεδρος Κ.Νικολόπουλος 
Ο Γεν.Γραμματέας Γ.Φωτόπουλος.
2.- Σε αυτή την πρόσκληση ζητήθηκε να πούν τι ακριβώς θα γίνει, καθ΄ όσον οι προγονοί μας ΟΥΔΕΠΟΤΕ πραγματοποίησαν κάποια εκδήλωση και για αυτό το θέμα μόνιμος κάτοικος δημοσίευσε:
“Κατα την ταπεινή μου γνωμη πιστεύω οτι αυτό το κείμενο της πρόσκλησης θα πρεπει να μας βαλει σε σκέψη .Ειναι ενα ερώτημα που μου το έκανε καποιος σημερα και του απαντησα οτι γιόρταζε το εκκλησάκι Το μονο που γνώριζα ηταν οτι φυλακίστηκε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός .Και ρωταω αυτους που γνωρί ζουν την ιστορία και ειναι από την περιοχή.. Μας τιμάει σαν περιοχή ολα αυτα που έγιναν καποτε και αυτα που γίνο νται σήμερα?..... .Ωραία τα τραγούδια τα ποστάκια και ολα τα υπόλοιπα αλλά καποτε θα πρεπει να σοβαρευτούμε και να σκεφτούμε και πρεπει τελικά να μαθουμε σήμερα τι γιορτάστηκε στην Παναγιά στον βραχο και για ποιον λογο. Για να μαθουμε και εμείς που δεν γνωρίζουμε και καλα την ιστορία της περιοχης”. ........ Αλλά απάντηση (απαξιωτικά;;;) ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ.!! 3.- Μετά το πέρας της γιορτής, πληροφορηθήκαμε και πάλιν από τα μέσα Κοινωνικής δικτύωσης ότι: .............................................. α).- Υπήρχε σχετικό πρόγραμμα -που όμως ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ- με το οποίο μας έλεγαν ότι: ”Τιμούμε τον Π. Π. Γερμανό για τους υπέρ ελευθερίας αγώνες του, κατά τους οποίους τα χωριά μας κατεί χαν πρωτεύοντα ρόλο, καθότι οι πρόγονοί μας συνδέονταν στενά μετά πολ λών πρωτεργατών, αθλητών της ελευθερίας μας, αλλά και με αυτόν τον λαμπρό ιεράρχη”.. (περίπου όπως μας περιγράφετε στο δικό σας δημο σίευμα):''που άλλος είδε μπροστά απ΄το φως του δύοντος ήλιου τα ράσα ενός ιεράρχη...” και επίσης ότι:...........
Το πρόγραμμα περιλάμβανε χαιρετισμούς και καταθέσεις στεφάνων από τους υψηλούς προσκεκλημένους που ήσαν (όπως ανακοίνωσαν): “”Μεταξύ των άλλων παρευρέθηκαν: Ο Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων και κατά τόπον Αντιδήμαρχος της Δη μοτικής Ενότητας Αροανίας κ. Παναγιώτης Λιακόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος Καλαβρύτων και υπεύ θυνη των Πολιτιστικών του Δήμου κ. Ευτυχία Παπαναγιώτου, η επίσης Δημοτική Σύμβουλος και υπεύθυ νη στον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χρύσα Παπαδάτου και οι πρόεδροι της Τοπικής Κοινότητας Καμε νιάνων κ. Σπύρος Λάμπος και του Δεσινού κ. Διαμάντω Αθανασοπούλου”!! ... 4.- Στην γιορτή ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΕ ο Γεν.Γραμματέας του Συλλόγου, που είχε στείλει στους Δημότες την πρόσκληση, χωρίς κανείς να πεί κάτι για την ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ (;;;) απουσία του.!! 5.- Στην γιορτή υπήρξε και ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου, ο οποίος μέσω των δικών του “Προσωπι κών οραμάτων” είπε εκτός των άλλων και :α) “” Ο σύνδεσμος του Π.Π. Γερμανού στα πέριξ των Καμενιάνων Δροβολοβού και Δεσινού χωριά, μας οδηγεί στο συμπέρασμα, (;;;;;) ότι ο αοίδιμος ιεράρχης συνεργαζόταν και προεπαναστατικά με την πλειάδα των Δροβολοβιτών αγωνιστών, φιλικών, κατηχητών: Αμβροσιάδη, Τσούνη, Βερροίων, Παρασκευοπουλαίων κ.λ.π.”” , κάτι που ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ από κανένα ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ, αντίθετα είναι γνωστό ότι ο Τσούνης και ο Αμβροσιάδης ευρίσκοντο το 1821 στην Οδησσό της Ρωσίας.. και β).- “” Μας οδηγεί ακόμη στο συμπέρασμα (;;;) ότι ο Π.Π. Γερμανός συνεργαζόταν με τον Καμενιανίτη οπλαρχηγό, στρατολόγο και εκπαιδευτή των αγωνιστών του τ. Δήμου Αροανίας Ξενοχρήστο Νικολόπουλο”,κάτι που και αυτό ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ από κανένα ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ, αντίθετα το όνομα αυτό (όπως συμβαίνει στα χωριά μας) χρησιμοποιείτο ΚΑΙ στο χωριό μας ως ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙ και όχι ως ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΟΝΟΜΑ και όπως είναι καταγεγραμμένο τόσον από: .......... 1ον) Τον Ιστορικό Τριανταφύλλου Κώστα (λεξικόν των Πατρών -Σελ.129- 130) που μας λέει ότι στην μάχη του Πουρναρόκαστρου της Πάτρας , ότι:: “Εκ των ημετέρων επληγώθη ο ανδρείος Χρ.Καμανιανίτης” .. και ....... 2ον) Στα απομνημονεύματα του Π.Π.Γερμανού-υπό του Καλλίνικου Καστόρχη-Σχολάρχου Καλαμών -(έκδο σις δευτέρα -Σελ.54-55),που αναφέρει ότι:: ''Εκ δε εκ των Ελλήνων επληγώθη ο Χρήστος Καμανιανίτης, όστις επολέμησεν ανδρείως εις εκείνην την μάχην”....!! και 3ον) Από κανένα ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ή άλλη ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΗΓΗ δεν προκύπτει έστω κάποιος υπαινι γμός για το “Ακουσμα του καλπασμού του αλόγου του Μεγ.Αλεξάνδρου, στο διάσελλο του χωριού του”, (όπως παρατηρείται και στο πιο πάνω δημοσίευμά σας), όπως και για τις υπόλοιπες “ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΗΣΕΙΣ” που με τους “πλεονασμούς” και τις “Υπερβολές” προσπάθησε να μας πείσει ΚΑΙ για όσα μας είπε στον βράχο της Παναγιάς Δροβολοβού Καλαβρύτων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών- Δεσινιωτών!!!
Όμως για μας τους Δημότες του Δήμου Καλαβρύτων το παράδοξο και μεγάλο ερωτηματικό (;;;) είναι ότι ο Αντιδήμαρχος (κ.Λιακόπουλος), οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (κ.κ.Ευτυχία Παπαναγιώτου και Χρύσα Παπαδά του) και οι Πρόεδροι των χωριών Καμενιάνων και Δεσινού που παρέστησαν, χειροκρότησαν και κατέθεσαν στεφάνια (όπως η ανακοίνωση) - ως “αποδεκτοί θεσμοί” του Δήμου μας-, δείχνουν σε εμάς τους Δημότες ότι ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΝΟΟΥΝ ότι: με “”τέτοιους πλεονασμούς και υπερβολές, μας σπρώχνουν προς την πλευρά της γραφικότητας” (όπως εύστοχα γράφετε στο δημοσίευμά σας), ή κάνουν ότι δεν είδαν την ανακοίνωση-δημοσίευση της Μονίμου κατοίκου του χωριού Καμενιάνοι (6-5-2016) που γράφει ότι: “Θα πρέπει κάποτε να σοβαρευτούμε” αλλά και να απαντηθεί το ερώτημα:: “Τι γιορτάσθηκε σήμερα στην Παναγιά στον Βράχο και για ποιό λόγο...””;; 
Εμείς ελπίζουμε πάντως ότι ΔΕΝ γιορτάσαμε τον ΔΙΧΑΣΜΟ με την ΑΝΑΜΝΗΣΗ της φυλάκισης για ΛΥΤΡΑ του Παλαιών Πατρών Γερμανού -από τους ληστές του Νικολέττου -στο φρούριο του βράχου της Παναγιάς Δροβολοβού Καλαβρύτων,που έλαβε χώραν κατά τον πρώτο ΕΛΛΗΝΙΚΟ Εμφυλιοπολεμικό Διχασμό..!!


Αλέξης Αθανασόπουλος-Καμενιανίτης.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
3 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.