Καλαβρυτινοί καλλιεργητές - ευκαιρία ενημέρωσης για τα αρωματικά φυτά

Ημερίδα πληροφόρησης - δικτύωσης και συνάντηση μεταξύ των παραγωγών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του δευτερογενούς τομέα, στην Πάτρα, στο πλαίσιο του έργου RE.HERB 1 Οκτωβρίου 2014 την Τετάρτη  «Recording, documentation, promotion and distribution of the aromatic and therapeutic herbs, plants and plant products» – «Καταγραφή, τεκμηρίωση, προώθηση και διανομή των αρωματικών και θεραπευτικών βοτάνων, φυτών και φυτικών παραγώγων», με θέμα «Εφαρμογές αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών».

Σκοπός της ημερίδας και της συνάντησης μεταξύ των παραγωγών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του δευτερογενούς τομέα, είναι να παρουσιαστούν όλα τα αποτελέσματα από την καταγραφή και τεκμηρίωση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, σε κάθε περιοχή μαζί, με συγκεκριμένα αποτελέσματα από την υλοποίηση του έργου. Επίσης, θα παρουσιαστούν τα εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί για τους δικαιούχους (ιστοσελίδα, συμβουλευτικές υπηρεσίες) καθώς και το ενημερωτικό υλικό. Η ημερίδα και η συνάντηση απευθύνονται κυρίως σε αγρότες και παραγωγούς, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που είναι κοινά στον τομέα τους (τις πρακτικές, την εξωστρέφεια, τη συνεργασία, την προώθηση, τα κανάλια διανομής, κλπ), την επίτευξη της αξιοπιστίας, τον τρόπο, την καλύτερη επικοινωνία, την αλληλεπίδραση καθώς και την αύξηση του ενδιαφέροντος του κοινού, τη ζήτηση για τα προϊόντα αυτά, δημιουργώντας ή ενισχύοντας τη συγκεκριμένη αγορά. Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων εμπειριών και πρακτικών μέσω παρουσιάσεων και ομιλιών από ειδικούς εμπειρογνώμονες (καθηγητές, ειδικοί επιστήμονες, βοτανολόγοι, γεωπόνοι κλπ). Επιπλέον, θα δοθεί η δυνατότητα ώστε να δημιουργηθούν δίκτυα μεταξύ των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του δευτερογενούς τομέα, στοχεύοντας στη δημιουργία μακροπρόθεσμων ευκαιριών συνεργασίας μεταξύ τους.

 

Η υλοποίηση της Ημερίδας πληροφόρησης – δικτύωσης και της Συνάντησης μεταξύ των παραγωγών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του δευτερογενούς τομέα, ανήκούν στο Πακέτο Εργασίας 5, Δράση 5.1 “Δραστηριότητες δικτύωσης” του έργου RE.HERB.

 

Το έργο RE.HERBRecording, documentation, promotion and distribution of the aromatic and therapeutic herbs, plants and plant products” – «Καταγραφή, τεκμηρίωση, προώθηση και διανομή των αρωματικών και θεραπευτικών βοτάνων, φυτών και φυτικών παραγώγων», με κωδικό έργου I1.11.06, υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας.

 

Στόχος του έργου είναι η καταγραφή, τεκμηρίωση και ανάδειξη των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και δένδρων που ενδημούν στην περιοχή της δυτικής Ελλάδας και της νότιας Ιταλίας. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τη συστηματική και επιστημονική καταγραφή και τεκμηρίωση ιστορικών, λαογραφικών στοιχείων, παραδοσιακών χρήσεων, φαρμακευτικών ιδιοτήτων, μεθόδων παραγωγής, συντήρησης, καθώς και διανομής των προϊόντων αυτών. Επιπρόσθετα το έργο περιλαμβάνει τη διενέργεια έρευνας για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των καταγεγραμμένων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και δένδρων με στόχο τον εμπλουτισμό της παροχής έγκυρων συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους παραγωγούς, τους διανομείς και τους καταναλωτές, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα διεθνούς κατοχύρωσης των παραδοσιακών αγαθών της περιοχής με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία.

 

Στο έργο συμμετέχουν 4 εταίροι από την Ελλάδα και την Ιταλία. Επικεφαλής εταίρος του έργου (LP) είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν επίσης οι εξής:

  • Επαρχία του Ταράντο, (ΙΤ)

  • Περιφέρεια Ηπείρου\Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, (GR)

  • Πανεπιστήμιο Πατρών / Ελλάδα, (GR)

 

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι υπεύθυνη υλοποίησης των παραπάνω δράσεων μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σας προσκαλεί στην Ημερίδα και στη Συνάντηση μεταξύ των παραγωγών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του δευτερογενούς τομέα, που θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα, με θέμα «Εφαρμογές των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών», στα πλαίσια του έργου RE.HERB «Καταγραφή, τεκμηρίωση, προώθηση και διανομή των αρωματικών και θεραπευτικών βοτάνων, φυτών και φυτικών παραγώγων».

 

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014, ώρα 9.30 π.μ.

 

Αίθουσα Εκδηλώσεων Επιμελητηρίου Αχαΐας

(Μιχαλακοπούλου 58, Τ.Κ. 26221 Πάτρα)

ΗΜΕΡΙΔΑ:

 

9.30 – 10.00 Άφιξη και Εγγραφή

 

10.00 -10.15 Καλωσόρισμα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

 

10.15 – 11.30 Αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά / δέντρα: Εφαρμογές στο σήμερα.

  • Καθηγητής Γρηγόριος Ιατρού (Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστημίου Πατρών): Εισαγωγή στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

  • Μαρία Κολιού (Γεωπόνος M.Sc.): Φαρμακευτική και εμπορική αξία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

 

11.30 – 12.30 Ερωτήσεις – Συζήτηση

 

12.30 – 13.00 Διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
3 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.