ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - Τα τελεσίγραφα από... "αυτόκλητους εκπροσώπους" σε εκλεγμένους φορείς της πόλης με αφορμή την επέτειο του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ!!!

Δημοσιεύουμε ολόκληρη την επιστολή του Κων/νου Κατσιάρη, Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων "Ο Αρχαίος Κλείτωρ", με  ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ  για την συνάντηση, ακρόαση, ολίγων εκπροσώπων φορέων Καλαβρυτινών και μη της πόλεως ΜΌΝΟΝ Καλαβρύτων, με τον Εξοχώτατον Πρόεδρον της Ελληνικής Δημοκρατίας Κύριον Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα, με σκοπό να τον ενημερώσουν, για τις πτυχές του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

 

Ολόκληρη η επιστολή με τίτλο "Δια την Ευταξίαν", έχει ως εξής:

 

 

Διά την Ευταξίαν

 

«…Θα πάψω πιά για μακρυνά ταξείδια να μιλώ Οί φίλοι θα νομίζουνε πώς τά ‘χω πιά ξεχάσει,

κι’ ή μάννα μου, χαρούμενη, θά λέει σ’ όποιον ρωτά: Ήταν μια λόξα νεανική, μά τώρα έχει περάσει…».

Νίκος Καββαδίας, στήν αδελφή Ζένια -Μαραμπού- .

 

Το θέμα μας είναι το πολύβουο ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ των Καλαβρυτινών, το 1943.

Διαβάσαμε στις 25-11-2015, όλοι ή κάποιοι ή ολίγοι, στήν άϋλη εφημερίδα, «Καλάβρυτα Νέα» -διαδικτυακώς- κτήμα του Αξιοτίμου κ. Νικολάου Κυριαζή, Καλαβρυτινού, την συνάντηση, ακρόαση, ολίγων εκπροσώπων φορέων Καλαβρυτινών και μη της πόλεως ΜΌΝΟΝ Καλαβρύτων, με τον Εξοχώτατον Πρόεδρον της Ελληνικής Δημοκρατίας Κύριον Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα, με σκοπό να τον ενημερώσουν, για τις πτυχές του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, όπως επιγραμματικώς γράφουν.

Επειδή το δημοσιευμένο κείμενο διανθισμένο με ωραίες φωτογραφίες των παρευρισκομένων, είναι αντιδιαστέλλων, ως προς το ποίος επροκάλεσεν τό Αντάμωμα τούτο, ήτοι, επιγραμματικώς γράφοντες, ο κ. Κανελλόπουλος Δημήτριος (…ενημέρωσε για την πρωτοβουλία αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, την Παγκαλαβρυτινή Ένωση, την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και την Ένωση Καλαβρύτων Αθήνας και τους προσκάλεσε να συμμετάσχουν στην ακρόαση αυτή, με νόμιμους εκπροσώπους, προκειμένου κάθε προσκληθείς φορέας να αναπτύξει τις απόψεις του, στα εξής προβλήματα: 

α) Προβλήματα λειτουργίας του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

β) Ανάπλαση τόπου θυσίας.

γ) Ανακήρυξη ως μαρτυρικών τόπων του συνόλου των εικοσιτεσσάρων τέως κοινοτήτων της επαρχίας Καλαβρύτων και των οικισμών, καθώς και των Ιερών Μονών Αγίας Λαύρας, Μεγάλου Σπηλαίου και Μονής Ομπλού, που επλήγησαν από την Επιχείρηση Καλάβρυτα. 

Ταυτόχρονα, ενημερώθηκε σχετικά ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Λαζουράς και ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαβρύτων τ. Βουλευτής και τ. Νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτριος Κατσικόπουλος. 

Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν, η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και ο επί κεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαβρύτων κ. Δημήτριος Κατσικόπουλος. 

Ειδικότερα, κατά την καθορισθείσα ημερομηνία ακρόασης, παρέστησαν ο Ιστορικός ερευνητής κ. Δημήτριος Κανελλόπουλος, ο αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων της 13ης/12/1943, 12χρονος τότε, Γεώργιος Δημόπουλος, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης, η Γενική Γραμματέας της Ενώσεως Αναστασία Μπαλασοπούλου, ο εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης κ. Νικόλαος Κυριαζής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Χαρίλαος Ερμείδης, συνοδευόμενος από τρία μέλη της Ένωσης (κ. Παπαδημητροπούλου, και Κωνσταντίνου), καθώς, επίσης και ο τ. Βουλευτής και Νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτριος Κατσικόπουλος. Στην ακρόαση παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης επί τιμή κ. Γεώργιος Γεννηματάς…».

Και στο τέλος του κειμένου, γράφεται:

«Σημειώνουμε ότι η ακρόαση ήταν ένα βαρυσήμαντο γεγονός και ήταν σφάλμα μικρής μερίδας συμπατριωτών μας που παρερμήνευσαν και παρανόησαν το νόημα και το σκοπό της ακροάσεως, καθώς και η μη παρουσία – συστράτευση του συνόλου των φορέων και των αρχών που κλήθηκαν, αλλά δεν παρέστησαν, χάνοντας μία μοναδική ευκαιρία, να εκθέσουν τις δικές τους απόψεις. Ο χρόνος θα δείξει την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας».

Επί αυτών, απλά μαθητικά ερωτήματα: Η πρωτοβουλία ήταν: α) του Αξιοτίμου κ. Κανελλόπουλου Δημητρίου ή και των παρευρισκομένων?? β) Υπό ποίαν ιδιότητα και εξουσιοδότηση?? γ) Πώς νομιμοποιείται ως απλός συνταξιούχος πολίτης να συγκαλεί εκλεγμένους, από εκλογές, εκπροσώπους φορέων και μάλιστα με την δυνητικήν δέσμευση θεματολογίας και να παρίστανται με «νομίμους εκπροσώπους»?? Ούτε σ’ επαναστάσεις δεν γίνεται αυτό. δ) Αγνοεί ο κ. Δ. Κανελλόπουλος το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου, ως το πλέον αρμόδιο Διοικητικό εκλεγμένο όργανο Διοίκησης του?? ε) Αγνοεί τον εκλεγμένο Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γ. Λαζουρά και του αποστέλλει τελεσίγραφα?? ζ) Υπάρχει επιστημονική αναγνωρισμένη μελέτη αξιολόγησης του έργου του?? Ο αυτοπροσδιορισμός του ως «ιστορικός ερευνητής» είναι τίτλος επιβολής των κειμένων του και άλλων σχετικών στοιχείων, με όλα τα αντικειμενικά και υποκειμενικά κριτήρια, όπως λένε και οι νομικοί, με το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων?? Τότε όσοι διαβάζουμε άλλα κείμενα άλλων πρέπει να απολογηθούμε ενώπιον του?? η) Απορρίπτει όλους τους άλλους συγγραφείς του βασανισμένου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος?? θ) Με ποίο τρόπο ενημέρωσε ή ενημέρωσαν οι παρευρισκόμενοι, δι’ αυτήν την όντως σημαντικοτάτην συνάντησιν, ακρόασιν με τον Ανώτατο Άρχοντα της Ελλάδος??

Έκ προοιμίου συμφωνούμε με κάθε ενέργεια καλής και καγαθής προσπαθείας αναδείξεως του ιστορικού του Ολοκαυτώματος, της αξιοποιήσεως και διατηρήσεως του αρχειακού υλικού, της κτηριακής επέκτασης και διαφύλαξης και αναρτήσεως του και γενικώς κάθε καλού. Υπό των ΘΕΜΕΛΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ, α) να προηγούνται και ενημερώνονται οι θεσμοθετημένοι αρμόδιοι των αρμοδίων φορέων, δια την Ευταξίαν και την νομιμότητα, β) να υπάρχει πολυδιάστατη και πλουραλιστική ενημέρωσης και όχι μονοδιάστατη παρουσίαση, ως μοναδική αλήθεια την εαμιακήν προσέγγισην. Διότι είναι εγωϊστικό και δημιουργεί αποστροφήν, κυρίως στα παιδιά μας, όπου αδιαφορούν. Και διαμαρτυρόμεθα εμείς οι γονείς ότι δεν γνωρίζουν τα ιστορικά γεγονότα της Πατρίδος μας.

Κάτι παρόμοιο εζήσαμεν τις χαλεπές τούτες ημέρες της προδομένης Πατρίδος μας της Ελλάδος, Οκτώβριο 2015, ότι η σφαγές, οι σκοτωμοί, οι βασανισμοί και οι διωγμοί, το 1915, των ΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ, κατά τον αριστερό, αριστερών ιδεών κ. Φίλη Νικόλαο, υπουργό Παιδείας της Ελλάδος. Οι Τούρκοι διανοούμενοι χαρακτηρίζουν ως Γενοκτονία τον σκοτωμό των Ποντίων. Τι να είπω στα Εγγόνια μου, στον Κωνσταντίνο, στον Αχιλλέα και την Νεφέλη μου?? Σε εκείνα τα χώματα επολέμισαν το 1916-1922, τρείς Κατσιαραίοι, Αθανάσιος, Ηλίας και Αλέξανδρος, ο Αθανάσιος κείται νεκρός εκεί, μεταξύ αυτών και ο πατέρας μου Αλέξανδρος, επαρασημοφορήθη, με επτά μετάλλια τιμής και τον πολεμικόν σταυρόν τρίτης τάξεως, ως επεδείξας ψυχραιμία, αυταπάρνησιν και αυτοθυσίαν.

Στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο 1940- 1945, επολέμησεν ο τέταρτος Κατσιάρης Ιωάννης και έπεσεν και κείται υπέρ Πατρίδος στην Χειμάρα της Βορείου Ηπείρου.

Πολλοί συγγραφείς πολύ μεταγενέστερα των πολέμων, κυρίως αυτοί όπου από το οικογενειακό τους περιβάλλον δεν έχουν δώσει πατριωτικό αίμα υπέρ της πατρίδος είναι προκλητικοί και ασεβείς...

Είναι γεγονός ότι αυτή η πρωτοβουλία εδημιούργησεν στενοχώρια και θυμό, διότι μας επιάσατε εξ απηνής και το βασανιστικώτερον μας ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΤΕ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΝ. Το κείμενο σας είναι τελεσίγραφο. Κύριοι, Δεν τα δεχόμεθα αυτά, ως υπερφαλάγγιση των φορέων και των εκλεγμένων και ακόμη διότι ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΤΕ και αυτό λέγεται υποτίμηση της στοιχειώδους νοημοσύνης.

Είναι δεδομένο ότι οι πλειονότητα των Ελλήνων είναι ευαίσθητοι και με φρόνημα υψηλώτατον, δια τα ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΣΙΑ του τόπου μας και γενικώς της Ελλάδος. Γιατί έχουμε σφυρηλατηθεί με τους ακατάλυτους δεσμούς με τα χώματα αυτού του τόπου. Και οι προπάτορες όλων μας έχυσαν το αίμα των προς υπεράσπισιν της Πατρίδος και εδημιούργησαν την αγάπη, την κοινή ιστορία, τα κοινά ήθη και έθιμα, τις κοινές δόξες και συμφορές, τις κοινές επιδιώξεις και κοινούς σκοπούς δια το μέλλον, κοινούς τάφους και κοινά συμφέροντα. Όλα αυτά και άλλα όμοια εγέννησαν τη ιεράν έννοιαν της Πατρίδος, η οποία αποτελεί ήδη την πλέον πολύτιμον ηθικοκοινωνικήν αξίαν του πολιτισμού του Ελληνικού.

Μην μας τραυματίζεται την Ρωμιοσύνην… «…Τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας –δε μπορεί κανείς να μας το πάρει…Τίποτα άλλο δεν έμεινε. Μονάχα κάπνιζαν ακόμα τα καμένα σπίτια…». Από την Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου. Μην μας προσβάλλετε ως απερίσκεπτους, ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΜΕΘΑ. Ως προβληματισμόν, Σας παραπέμπω να αναζητήσετε την Αντίθεσιν πράξεων δύο αρχαίων Ελλήνων, τον Αριστείδην τον Δίκαιον, τον οποίον η Πατρίς τον αδίκησεν, ως δίκαιον και τον Δημάρατον, ο οποίος ήγειρε χείρα εχθρικήν κατά της πατρίδος του βοηθών τους Πέρσας, όπου υποδούλωσαν την Ελλάδα.

Οι αντιθέσεις αυτές ελλοχεύουν κινδύνους και διασπούν την ενότητα και τους κοινούς αγώνες. Και να γνωρίζετε ότι η ευόδωσις και κατευόδωσις ενός έργου εξαρτάται εκ πολλών προϋποθέσεων, αλλά κυρίως εξαρτάται εκ του τρόπου καθ’ όν αρχίζομεν την εκτέλεσιν αυτού του έργου. Ο Πλάτων αποφαίνεται ότι η αρχή κάθε έργου, ως αρχή «Αρχή παντός έργου μέγιστον». Και ακόμη το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ είναι το χυμένο αίμα των εκτελεσμένων ιδικών μας ανθρώπων και οι οιμωγές των απαιτούν από όλους εμάς, ως απόγονοι των, Σεβασμό, Αγάπη, Ομόνοια, Φιλαλληλία, Περίσκεψη και το κυριώτερον σεμνότητα και ταπεινότητα. Άς κοιτάξουμε το Δέος των Εβραίων, για τους νεκρούς των, των Ρώσων, των Γάλλων, των Ιαπώνων και των Τούρκων και άλλων. Τί διάολος είναι αυτός όπου μας κατέχει και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε και είμεθα αυτοκαταστροφείς?? Και έτσι μπαίνουν στην πόλιν μας οι εχθροί. Και μετά λέμε οι Αξιωματούχοι της πολιτείας δεν έρχονται στους εορτασμούς και εκδηλώσεις μνήμης…

Ας γίνουμε εμείς οι Καλαβρυτινοί το ευγενές παράδειγμα της Ενότητος και αδελφοσύνης. Ας απαλλαγούμε από την Πελοποννησιακήν διχόνοιαν και μονήρη συμπεριφορά , για ατομικήν ποικιλόμορφη ανέλιξιν και ωφέλειαν.

Τελειώνοντας επαναλαμβάνω, αντιγράφοντας την τελευταία φράση του δημοσιευμένου κειμένου σας, για προβληματισμόν υμών και ημών. «…Σημειώνουμε ότι η ακρόαση ήταν ένα βαρυσήμαντο γεγονός και ήταν σφάλμα μικρής μερίδας συμπατριωτών μας που παρερμήνευσαν και παρανόησαν το νόημα και το σκοπό της ακροάσεως, καθώς και η μη παρουσία – συστράτευση του συνόλου των φορέων και των αρχών που κλήθηκαν, αλλά δεν παρέστησαν, χάνοντας μία μοναδική ευκαιρία, να εκθέσουν τις δικές τους απόψεις. 

Ο χρόνος θα δείξει την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας». 

Θα δείξει το καλόν και καγαθόν, όταν έχουμε σύμπνοια, ενότητα, μεγαλοψυχία και ΜΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ. Είθε!!

 

Αθήναι 30-11-2015

 

Ο Γράφων, Για την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ»

Κων/νος Κατσιάρης, εκ Κρινοφύτων Καλαβρύτων,

Γενικός Γραμματέας

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 15 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.