ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: "εκ του Ασφαλούς κριτική του καφενείου" - 10 χρόνια Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, σημειώσατε 1!!!

Με κύριο χαρακτηριστικό την αποχή των Καλαβρυτινών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου 2015, με 40λεπτη περίπου καθυστέρηση, λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, διαβάστε σχετικά εδώ, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολικού Συγκροτήματος "Ευσέβιος Κηπουργός", η ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα  "ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ - 10 Χρόνια (2005-2015): Λειτουργία και προοπτικές".

Ήταν μια πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Μουσείου, που έδινε την ευκαιρία σε όλους τους Καλαβρυτινούς, απογόνους θυμάτων, συλλόγους, ενώσεις, επαγγελματίες της πόλης, να συμμετάσχουν, να πουν την άποψη τους και να λάβουν ενεργά μέρος σε ένα θέμα για την Πολιτισμική και Ιστορική κληρονομιά του τόπου μας και μας αφορά όλους. Φαίνεται όμως, πως προτιμούμε την... εκ του ασφαλούς "κριτική του καφενείου" και όχι την ενεργή συμμετοχή μας στα κοινά και μάλιστα για θέματα που είναι τόσο άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία της περιοχής μας και την ανάπτυξη της πόλης μας. Δεν εξηγείται διαφορετικά η απουσία των απανταχού Καλαβρυτινών, κατοίκων της πόλης μας, θεσμικών παραγόντων και μη, από την χτεσινή ημερίδα. Να σημειώσουμε εδώ και την "τρανταχτή απουσία" ολόκληρης της αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαβρύτων. Ίσως θεώρησαν ότι η ημερίδα δεν τους αφορά; Ας κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας... Αν θέλουμε να έχουμε στο Δ.Σ. του Μουσείου ανθρώπους με "ΑΠΟΨΗ", ας τους στηρίξουμε, αν θέλουμε να έχουμε ρουσφετολογικά διορισμένους από τον εκάστοτε Δήμαρχο, Διευθυντές, (αποτυχημένους πρώην Δημοτικούς Συμβούλους που στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές οι δημότες τους μαύρισαν) ας απέχουμε. Και στην μία όμως και στην άλλη περίπτωση την ευθύνη την έχουμε εμείς.

Όσον αφορά την ημερίδα, αυτή ξεκίνησε με παρουσίαση των εισηγητών της, από τον Προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου κ. Χρίστο Φωτεινόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην μέχρι σήμερα πορεία του Μουσείου, τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν στο ξεκίνημα της λειτουργίας του, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα και αφορούν κυρίως τη συντήρηση των εκθεμάτων, του μουσειακού υλικού που βρίσκεται στους αποθηκευτικούς χώρους του Μουσείου, καθώς  και την ολοκλήρωση της "Μουσειολογικής Μελέτης".

Όσον αφορά το μέλλον του, αναφέρθηκε σε δύο ευχάριστες και θετικές εξελίξεις: α) Τη βούληση της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κας Μαρίας Βλαζάκη, να κλείσει όλες τις χρονίζουσες εκρεμμότητες που το αφορούν και β) τη θετική ανταπόκριση του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" στην οικονομική ενίσχυση του Μουσείου για την "Ψηφιοποίηση και Επιστημονική Τεκμηρίωση" του αρχειακού υλικού, την μακροχρόνια και ασφαλή αποθήκευσή του, την ανάπτυξη προηγμένου ιστότοπου - κόμβου διαδικτύου, την ανάπτυξη προγραμμάτων πολιτιστικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία πολιτιστικού δικτύου σχολικών μονάδων καθώς και την ανάπτυξη εφαρμογής εικονικής ξενάγησης στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και στην Πόλη των Καλαβρύτων.

Αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό ρόλο της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας, όπως επίσης και στις προοπτικές του Μουσείου για το μέλλον, τις προτάσεις που αφορούν την δημιουργία Ιστορικού Ερευνητικού Κέντρου ως παράρτημα του Μουσείου, προκειμένου να διαφυλαχτούν όλα τα ιστορικά αρχεία του τόπου, να αναβάθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, να διαφυλαχτεί η Ιστορική Μνήμη και να μπορεί να έχουν πρόσβαση όλοι, αποκτώντας έτσι το Μουσείο όχι μόνο Εθνική αλλά και Παγκόσμια εμβέλεια.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γ. Λαζουράς, οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους παρεβρισκομένους, αναφέρθηκε στον ορισμό της έννοιας "Μουσείο" γενικότερα, στο ιστορικό της δημιουργίας του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, σε αυτούς που συνέβαλλαν στη δημιουργία του επί δημαρχίας του αείμνηστου Πάνου Πόλκα, δίνοντας εδώ μια αυθαίρετη εξήγηση στο γιατί το Δ.Μ.Κ.Ο. όταν δημιουργήθηκε, έγινε Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου αντί για Υπηρεσία του Δήμου, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα εμμέσως πλην σαφώς, την πρόθεσή του να το... υποβιβάσει σε Υπηρεσία του Δήμου.

Στη συνέχεια αφού επισήμανε το σκοπό και τους στόχους του Μουσείου, αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις του από το Δήμο τα τελευταία 5 χρόνια, υπεραμύνθηκε των επιλογών του να μειώσει τη χρηματοδότηση του Μουσείου προς όφελος άλλων έργων σε τοπικές κοινότητες για τα οποία έχει δεχτεί κριτική από την αντιπολίτευση και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια που έγινε το 2013 να ενταχθεί το Δ.Μ.Κ.Ο. σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα σχετικά με την αναγόρευση του Ολοκαυτώματος σε Διεθνές Ιστορικό και Πολιτιστικό Γεγονός, χρεώνοντας τη μη επιλεξιμότητα του, στις αντιδράσεις των πολιτών και ιδιαίτερα μερίδας του τοπικού τύπου. Άρα μήπως δεν πρέπει να αντιδρά κανείς στις επιλογές του Δημάρχου και να λέει τη γνώμη του;

Tέλος αφού έκανε μια αναφορά - κήρηγμα για το τι σημαίνει "Ενιαία Ευρώπη", λέγοντας μόνο τα λιγοστά θετικά και "ξεχνώντας"; τα ουσιώδη αρνητικά για την Ελλάδα αποτελέσματα από το "νεογερμανικό άξονα" που αντιπροσωπεύει σήμερα την Ευρώπη, έκλεισε την εισήγησή του με ευχολόγια για την προοπτική του Μουσείου, επισημαίνοντας ότι Δήμος Καλαβρύτων και Μουσείο είναι ενιαίο πράγμα και θα έχει την στήριξη του Δήμου. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για άλλη μια φορά όλους τους συντελεστές και τους εργαζόμενους στο Μουσείο σε όλη αυτή τη δεκαετία λειτουργίας του και έδωσε στο λόγο στην επόμενη εισηγήτρια που ήταν η κ. Φωτοπούλου Σταυρούλα Διευθύντρια Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η κ. Φωτοπούλου με μία πλήρως εμπεριστατωμένη εισήγηση, ανέλυσε τον χαρακτήρα του Μουσείου και τις προοπτικές του, έκανε προτάσεις για την αναβάθμιση του, την σύνδεσή του με τον Πολιτισμικό και Ιστορικό χαρακτήρα ολόκληρης της περιοχής των Καλαβρύτων και στάθηκε ιδιαίτερα στο σημείο που αφορά τη συντήρηση των εκθεμάτων του. Εδώ ανέφερε ότι για τη διατήρησή τους χρειάζονται σταθερές συνθήκες περιβάλλοντος. ...η συντήρηση που θα κάνουμε τώρα δεν θα ωφελήσει σε τίποτα. Αν συνεχίσει να λειτουργεί τρεις ώρες ο κλιματισμός και μετά να κόβεται.. ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ!!! είπε.

Η επόμενη εισηγήτρια, η  κα Αλεξοπούλου Γεωργία, Τμηματάρχης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών χώρων, μνημείων αρχαιολογικής έρευνας και μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, ανέπτυξε τη δυναμική διασύνδεσης του Μουσείου Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος και του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, ενώ η κα Αικατερίνη Αλεξοπούλου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας & Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων στο Τ.Ε.Ι. Πύργου και στο Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού του Ε.Α.Π. εισηγήθηκε τους τρόπους που θα μπορούσε το Δ.Μ.Κ.Ο. να αποτελέσει πρότυπο δημιουργίας Δικτύου Μουσείων Μνήμης.

Τέλος ο Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κος Θεοφάνης Βαλμάς, σε συνεργασία με την κ. Ανδρεάννα Κουφού, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, έκανε μια προσέγγιση του ιστορικού γεγονότος μέσα από το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και αναφέρθηκε στην προοπτική της μουσειακής εκπαίδευσης.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, έγιναν παρεμβάσεις από το κοινό, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξε μια "ζωηρή" συζήτηση μεταξύ των μελών του Δ.Σ. του Δ.Μ.Κ.Ο.  και του Δημάρχου Καλαβρύτων κου Γ. Λάζουρά όταν ο τελευταίος κλήθηκε να πάρει θέση και να απαντήσει για την... "ταμπακέρα", κάτι που είχε επιμελώς αποφύγει κατά την εισηγησή του.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
7 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.