ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Η πρώτη πόλη, που απελευθερώθηκε, μετά από μάχη, στις 21 Μαρτίου 1821

Με εξαιρετική λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια, με άψογο τρόπο και υποδειγματική ευταξία και με τη συμμετοχή πλήθους πολιτών της πόλης των Καλαβρύτων και των χωριών του Δήμου, γιορτάστηκε, χθες, Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, η 195η επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης των Καλαβρύτων, από τον τουρκικό ζυγό, που έγινε το πρωί, της 21ης Μαρτίου 1821, της πρώτης πόλης, της τουρκοκρατούμενης, τότε, Ελλάδας, που απελευθερώθηκε, μετά από μάχη και πολεμική επιχείρηση, με τους Τούρκους φρουρούς της πόλης του βοεβόδα, τότε, των Καλαβρύτων, Αρναούτογλου, ο οποίος, κατά τη μάχη αυτή συνελήφθη και φυλακίστηκε στον πύργο του αγωνιστή Λεχουρίτη, στο Λεχούρι.

Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, εκπροσώπησε, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Μάρδας, τη Βουλή των Ελλήνων, ο βουλευτής Αχαΐας, κ. Κώστας Σπαρτινός, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο Αντιστράτηγος κ. Γκατζογιάννης και παρέστησαν επίσης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Γεώργιος Λαζουράς, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Δημοτικής Αρχής, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων Ν.Δ., Κ.Κ.Ε., ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΠΟΤΑΜΙ, με το βουλευτή του, του νομού Αχαΐας, κ. Ιάσονα Φωτήλα, ο Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής της Ελληνικής Αστυνομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, κ. Φώτης Τσόλκας, οι Διοικητές των Στρατιωτικών Μονάδων ΚΕΤΧ της Πάτρας και Συντάγματος Πεζικού της Τρίπολης, Υποστράτηγοι κ.κ. Παναγόπουλος και Γιαννακάκης, οι Διοικητές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων, εκπρόσωποι των δικαστικών αρχών, ο Σχολικός Σύμβουλος και οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης των Καλαβρύτων, μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, του Γυμνασίου, του Λυκείου και του ΕΠΑΛ Καλαβρύτων και τιμητικό άγημα από τρεις (3) διμοιρίες στρατιωτών, σμηνιτών και ναυτών, που απέδωσε τιμές.

Τη δοξολογία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Βρεσθένης, κ. Θεόκλητος, ομού μετά του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, πατρός Ευσεβίου, των εφημερίων των Καλαβρύτων, πατρός Κωνσταντίνου και Δημητρίου και άλλων ιερέων από τα χωριά των Καλαβρύτων.

Πολλά χειροκροτήματα και επευφημίες από τον κόσμο που παρακολουθούσε και τα συγχαρητήρια του Υφυπουργού Εξωτερικών και των λοιπών επισήμων, απέσπασαν οι μαθητές των σχολικών μονάδων της πόλης των Καλαβρύτων και το άγημα των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, που παρέλασαν με περηφάνια, καμάρι και με άψογους σχηματισμός, καθώς και τα παιδιά και τα μέλη του θεατρικού ομίλου των Καλαβρύτων «ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΟΣ», που αναπαρέστησαν, γλαφυρά, την ορκωμοσία των αγωνιστών στην Αγία Λαύρα.

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, εκφώνησε η βοηθός Δημάρχου Καλαβρύτων, Δικηγόρος, κ. Στέλλα Πανουτσακοπούλου, που και αυτή απέσπασε τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
4 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.