ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - προγράμμα καταπολέμησης του εντόμου-φορέα μετάδοσης του Καταρροϊκού Πυρετού

Έχουν ξεκινήσει οι δράσεις για την καταπολέμηση του εντόμου-φορέα μετάδοσης του καταρροικού πυρετού ,αλλά για την περιφέρεια πελλοπονήσου στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η Αχαία.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Πελοπόννησος ΑΕ ως φορέας υλοποίησης του έργου, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας ότι ξεκίνησαν οι εργασίες του προγράμματος καταπολέμησης του εντόμου-φορέα μετάδοσης του Καταρροϊκού Πυρετού των 
αιγοπροβάτων με πεδίο εφαρμογής τις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. 
Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν κατάλληλες ψεκαστικές παρεμβάσεις σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, και στη συνέχεια την διενέργεια επαναληπτικών εφαρμογών, στη χωρική επικράτεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στα πλαίσια του προγράμματος προβλέπεται η υλοποίηση των επιμέρους δράσεων που περιλαμβάνουν την παρακολούθηση του πληθυσμού των ακμαίων μέσω της τοποθέτησης παγίδων για τα ακμαία έντομα, καθώς και τον έλεγχο αποτελεσματικότητας των εφαρμογών.

Στόχος του προγράμματος καταπολέμησης του εντόμου φορέα του Καταρροϊκού Πυρετού είναι:

  • Η προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου ενισχύοντας την κτηνοτροφική δραστηριότητα που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  • Η εξασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ζώντων ζώων.
  • Η ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων που θα διατεθούν.


Ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτου είναι λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με σκνίπες του γένους Culicoides. Η νόσος δίνει συμπτώματα κυρίως σε πρόβατα. Όμως και τα άλλα μηρυκαστικά (βοοειδή, αίγες, κ.α) είναι ευαίσθητα στον ιό και λειτουργούν συνήθως σαν αποθήκες του ιού.


Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης της νόσου είναι:
1) Τακτική εφαρμογή στα ζώα κατάλληλων εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σκευασμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των κατά τόπους Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
2) Συχνή συλλογή της κοπριάς και κάλυψη του κοπροσωρού με νάιλον.
3) Αποφυγή βόσκησης και παραμονής των ζώων έξω από το στάβλο κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων (από τη δύση του ηλίου μέχρι την ανατολή).
4) Φροντίδα να μην υπάρχουν συλλογές νερού που δημιουργούν λάσπες γύρω και μέσα στο στάβλο.
5) Τακτικός Ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας των χώρων των στάβλων με εγκεκριμένα εντομοκτόνα σκευάσματα
Τη νύκτα τα ζώα να παραμένουν μέσα σε στάβλους που ψεκάζονται συστηματικά με εντομοκτόνα

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
10 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.