Γράφει η Αναστασία Φλογερά, Δ/τρια του Δημοτικού σχολείου Καλαβρύτων :ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Χτες χαιρέτησα την πολιτική ορκωμοσία του Πρωθυπουργού,όχι δηλώνοντας προσωπικά κάποιο θρησκευτικό φρόνημα,εγώ μπορεί να επέλεγα θρησκευτικό όρκο, αλλά ως απόλυτο σεβασμό στις θρησκευτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις. 
Ως εκπαιδευτικός ασχολήθηκα με Διαπολιτιστικά προγράμματα,καθώς η χώρα μας πια, είναι μια πολυπολιτισμική χώρα και πληθώρα του μαθητικού μας πληθυσμού προέρχεται από πολλές διαφορετικές χώρες καταγωγής.
Σεβασμό στη διαφορετικότητα λοιπόν και διασφάλιση του δικαιώματος καθενός από εμάς να ασπάζεται όποια ιδεολογία και όποιο θρήσκευμα επιθυμεί.
Οι τρεις Ιεράρχες είναι προστάτες των Γραμμάτων και των Τεχνών για την πραγματικά μέγιστη συνεισφορά τους στο χώρο αυτό.
Η εκπαίδευση οφείλει να προβάλλει το έργο τους στο χώρο της εκπαίδευσης.Στα σχολειά μας δηλαδή και η Εκκλησία το Θεολογικό και Φιλανθρωπικό τους έργο, στο χώρο της,στις Εκκλησιές δηλαδή.
Όποιος επιθυμεί να τους τιμήσει ως αγίους και θεολόγους, ελεύθερα μπορεί να το κάνει στο ναό.
Το "σύσσωμα" τα σχολεία της χώρας, με δεδομένη την πολυτισμικότητα στην οποία αναφέρθηκα, στην Εκκλησία, μπερδεύει τα πράγματα και δημιουργεί πολλές εσωτερικές αντιφάσεις.
Αφαιρεί το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής.
Πολύ περισσότερο, να προηγείται, ως είθισται, η εθνική μας σημαία με τη στάμπα των εξεχουσών αυτών Προσωπικοτήτων της Εκκλησίας και των Γραμμάτων,ως ιδιότυπο λάβαρο.
Έχει ριζωθεί τόσο βαθιά αυτή η εθιμοτυπική διαδικασία στις συνειδήσεις, που παρά τις αντιφάσεις που μπορεί να δημιουργεί, όπως εξήγησα παραπάνω, είναι αδιανόητο να αμφισβητηθεί!
Εγώ που ως Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων είχα τη βούληση να εισηγηθώ την αναθεώρησή του,αντιμετώπισα την άποψη ότι τέτοιου είδους 
εθιμοτυπικά, δεν είναι δυνατόν να αναθεωρούνται ούτε να αμφισβητούνται.
Έτσι το έβαλα θέμα στο Σύλλογο Διδασκόντων.

Η πλειοψηφία αποφάσισε να ακολουθήσουμε το εθιμοτυπικό.Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Με αυτή μου την ενέργεια ήθελα να διαφυλλάξω τις αρχές μου στο σεβασμό των ελεύθερων επιλογών, στην απόλυτη έκφρασή τους, χωρίς φόβο και υποταγή σε επιβεβλημένα ιδεολογικά και άλλα στερεότυπα.

Η Αναστασία Φλογερά είναι εκπαιδευτικός και Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
4 + 14 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.