Επίθεση Κατσανιώτη στην κυβέρνηση για την Πατρών Πύργου

 «Επικίνδυνη άγνοια του μηχανισμού ένταξης και χρηματοδότησης έργων μέσω Κοινοτικών Πόρων; Ή μήπως προσπάθεια να πάρουν τα χρήματα και να τα ρίξουν σε άλλα έργα; Απαντήσεις, αναπόφευκτα θα δοθούν και η κυβέρνηση θα να αντιμετωπίσει την αλήθεια», σημειώνει ο βουλευτής Αχαΐας, Ανδρέας Κατσανιώτης, σχετικά με την απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, να ακυρώσει τη δημοπράτηση της Πατρών – Πύργου.

Ο κ. Κατσανιώτης, την προσεχή Δευτέρα θα φέρει το θέμα στη Βουλή, ζητώντας σαφείς απαντήσεις για την ακύρωση της δημοπράτησης του έργου, αλλά και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή του από τους αρμόδιους Υπουργούς, κ.κ. Γ. Σταθάκη και Χρ. Σπίρτζη.

Ο βουλευτής Αχαΐας υπογραμμίζει:

«Τα μεγάλα έργα υποδομών δεν προσφέρονται για φιλολογικούς λεονταρισμούς τοπικής κατανάλωσης ή για μικροπολιτικούς λαϊκισμούς. Στην πολιτική μετρούν οι πράξεις. Και αυτές δείχνουν ξεκάθαρα πλέον ότι η νέα κυβέρνηση, σε μία από τις πρώτες αποφάσεις της, στερεί από τη Δυτική Ελλάδα την ταχεία εκκίνηση ενός έργου ανάπτυξης, εξωστρέφειας αλλά και… διάσωσης ανθρωπίνων ζωών.

Η επίσημη απόφαση ακύρωσης της δημοπράτησης, αναδεικνύει την αλήθεια: Η Πατρών – Πύργου είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών και είχε λάβει σχετική προέγκριση, άρα όδευε προς την τελική έγκριση και χρηματοδότησή της.

Ακολουθήθηκε η συνηθισμένη διαδικασία της εμπροσθοβαρούς δημοπράτησης, με τον όρο να μην ανοιχθούν οι οικονομικές προσφορές πριν την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ. Αυτό συνέβαλε στην διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και σύντμηση πολύτιμου χρόνου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες προκήρυξης, προσφυγών, τεχνικής αξιολόγησης, κλπ που προβλέπονται από τη Κοινοτική Νομοθεσία.

Η ίδια απόφαση προβλέπει επίσης ότι το έργο, όταν και εφόσον δημοπρατηθεί εκ νέου, θα ακολουθήσει την ήδη εγκεκριμένη μελέτη οδοποιίας, κατά συνέπεια αποκλείεται η αλλαγή χάραξης του οδικού άξονα δυτικά της Πάτρας.

Κατά συνέπεια, όλα τα πραγματικά δεδομένα αποδεικνύουν πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, χάνει περίπου έξι μήνες μέχρι να ενεργοποιηθεί το νέο ΕΣΠΑ – το προσεχές φθινόπωρο – και τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που ξεκινούν πάλι από την αρχή.

Να σημειωθεί ότι η επίκληση της ακύρωσης λόγω ένστασης από τεχνική εταιρεία, μόνο ως πρόφαση μπορεί να εκληφθεί, δεδομένου πως κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει αντίστοιχες ενστάσεις και νομικές εμπλοκές, και στη νέα διαδικασία.

Τέλος, η άποψη που με δήθεν… προοδευτικό τρόπο έχει κατατεθεί ότι ενδεχόμενη κατάτμηση του έργου θα επιτρέψει σε μικρότερες τεχνικές εταιρείες να το κατασκευάσουν, πάσχει από άκρατο λαϊκισμό. Ας γίνει ξεκάθαρο πως ακόμα και έτσι, οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες μπορούν να διεκδικήσουν και να αναλάβουν τμήματα του οδικού άξονα. Κανένας δεν τους το απαγορεύει. Στο τέλος – τέλος, ο αριθμός των εργολαβιών ενός έργου αφορά μόνο τις τεχνικές εταιρείες. Το έργο όμως αφορά τους πολίτες. Και οι δρόμοι δεν φτιάχνονται για… τις τεχνικές εταιρείες, αλλά για τους πολίτες!»

Καταλήγοντας, ο κ. Κατσανιώτης αναφέρει: «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου καλείται να δώσει απαντήσεις: Πότε, πως, που και γιατί. Με συγκεκριμένο και πειστικό τρόπο. Θέλει δεν θέλει, δεν θα κρυφτεί από τις ευθύνες της και την αλήθεια. Θέλει δεν θέλει, θα δώσει λογαριασμό στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Αλλά και οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από την περιοχή, οφείλουν να ξέρουν πως φέρουν βαριά ευθύνη για κάθε επιπλέον μέρα καθυστέρησης του οδικού άξονα και για τις νέες χαμένες ζωές… Και χαμένες είναι όλες οι ζωές που είτε δεν βρίσκουν εργασία, είτε αναγκάζονται να φεύγουν από τον τόπο τους, είτε πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος στην καρμανιόλα…».


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
6 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.