ΕΝΦΙΑ - Μειώσεις στο φόρο λόγω κακού υπολογισμού

Σοκ και δέος ακόμα και στην κυβέρνηση προκάλεσε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», έβγαλε ένα υπερμέγεθες κοστούμι φόρων, περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ μεγαλύτερο από ότι είχε υπολογιστεί, ενεργοποιώντας πολιτικά αντανακλαστικά για άμεσο κούρεμα των επιβαρύνσεων.

Η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και του συμπληρωματικού φόρου, η οποία σχεδόν ολοκληρώθηκε από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, έδειξε ότι περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος του έτους κοντά στα 3,7 δισ. ευρώ. 

Μάλιστα ορισμένα καθορισμένα εκκαθαριστικά ήταν τόσο βαριά που και οι εκκαθαριστές δεν πίστευαν στα μάτια τους και αναγκάζονταν να τρέξουν επαληθεύσεις, ξανά και ξανά, προσπαθώντας να βρουν αν υπάρχει λάθος.

Παρότι στα σπίτια ο ΕΝΦΙΑ είναι ηπιότερος σε σχέση με το χαράτσι, το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά πληρώνουν φόρο και όσοι έχουν οικόπεδα και χωράφια φούσκωσε τους φόρους επικίνδυνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήδη στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σενάρια είτε για οριζόντια μείωση της τάξης του 5% στα εκκαθαριστικά που θα αρχίσουν να αναρτώνται από αύριο στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων στο Taxisnet είτε για «πείραγμα» των συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Η δεύτερη επιλογή κρίνεται χρονοβόρα και μάλλον δύσκολη, δεδομένων των στενών περιθωρίων εξόφλησης του φόρου έως το τέλος του έτους. 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
4 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.