Ασυνείδητοι δηλητηρίασαν με φόλα αδέσποτα στα Καλάβρυτα. Οι ευθύνες με ονοματεπώνυμο!

γράφει ο Β. Αποστολόπουλος

Ασυνείδητοι δηλητηρίασαν με φόλες αδέσποτα σκυλιά, σήμερα 17 Φεβρουαρίου 2016, στα Καλάβρυτα. Συγκεκριμένα, σκυλιά βρέθηκαν δηλητηριασμένα από φόλες στην περιοχή γύρω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Καλαβρύτων. Για άλλη μια φορά συντελλείται το ίδιο έγκλημα. Για άλλη μια φορά η αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας έχει θανατηφόρα αποτελέσματα για τα ανυπεράσπιστα ζώα. Είναι σε όλους μας γνωστό ότι "Ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται από τον τρόπο, που συμπεριφέρεται στα Ζώα".

Όμως ποια είναι «τα αδέσποτα» και ποιος είναι ο μόνος και μοναδικός υπεύθυνος για την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία τους? Βάσει Νόμου ο Δήμος, είναι εκείνος, που φροντίζει και μεριμνά για τη στείρωσή τους και τον εμβολιασμό τους.

Ποιος είναι υποχρεωμένος να περιθάλπει τα αδέσποτα ? Βάσει Νόμου είναι ο Δήμος.

Με ποιο τρόπο ο Δήμος τα καταχωρεί στα αρχεία του και γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους? Βάσει Νόμου βάζει σε όλα ένα «τσιπάκι» και γνωρίζει τα πάντα για το κάθε ζώο.

Ποια δυνατότητα δίνεται στο Δήμο? Να αξιοποιήσει τα κονδύλια και να … δημιουργήσει ένα καταφύγιο, όπου θα περιθάλπονται και θα στειρώνονται τα ζώα.

Πώς γεννιούνται τα αδέσποτα ? Υπάρχουν τα δεσποζώμενα, τα οποία επειδή δεν έχουν στειρωθεί, γεννούν και οι ευγενείς ιδιοκτήτες τους τα πετάνε κυριολεκτικά στο δρόμο.

Πότε ένα ζώο μπορεί να γίνει επιθετικό? Όταν είναι πεινασμένο και ο Δήμος δεν έχει φροντίσει όλα τα παραπάνω.

Το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑΝΕΤ είχε, με δύο σχετικά άρθρα του, "κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου".

Το ένα με ημερομηνία 22 Ιουλίου 2014 είχε τον τίτλο: "Με 1,3 εκ ευρω ενισχύονται οι δήμοι για τα αδέσποτα ζώα." (διαβάστε εδώ) και έκλεινε με την προσδοκία να βλέπαμε ενέργειες απο το Δήμο Καλαβρύτων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης των Δήμων για την προστασία των αδέσποτων. Φυσικά δύο  χρόνια μετά δεν έγινε καμία ενέργεια, Ύστερα φταίμε εμείς που γκρινιάζουμε...

Στο άλλο με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2015 και τίτλο: "Πριν να είναι αργά ας αναζητηθεί λύση για τα αδέσποτα σκυλιά στα Καλάβρυτα" (διαβάστε εδώ), επισημαίναμε πάλι το πρόβλημα και καλούσαμε το Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του. Μήπως είναι καιρός να επέμβει ο εισαγγελέας;

Αντιλαμβανόμαστε ότι για την επίλυση του θέματος των αδέσποτων χρειάζεται να βασιστούμε στις παρούσες συνθήκες και να μην αρκεστούμε στην ανάλυση της πηγής του προβλήματος που δεν είναι άλλη από τον ανθρωποκεντρισμό των απανταχού κοινωνιών. Επειδή λοιπόν δεν γίνεται να μάθουμε στα ζώα τρόπους συμπεριφοράς απέναντι στους ανθρώπους, θα πρέπει εμείς ως νοήμονα όντα να μάθουμε να τα αντιμετωπίζουμε.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές προτάσεις :

  • Σε περίπτωση που δεχτείτε επίθεση από κάποια αγέλη σκύλων είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας (ο φόβος εκκρίνει αδρεναλίνη την οποία οσμίζονται τα σκυλιά και γίνονται επιθετικά.)
  • Αν αντιληφτείτε κάποιο ζώο να κινείται απειλητικά προς το μέρος σας μην τρέχετε! Εάν μείνετε ακίνητοι απλώς θα σας πλησιάσουν θα γαυγίσουν λίγο και θα φύγουν.
  • Οι ποδηλάτες που δέχονται επίθεση πρέπει να κατέβουν από το ποδήλατο και να το τοποθετήσουν ανάμεσα στο σκυλί και στους ίδιους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιταχύνουν.

Βέβαια πέρα από τις παραπάνω προτάσεις καλό είναι να αφιερώσει ο καθένας λίγο χρόνο για τη προσωπική του ενημέρωση ώστε η συμβίωση με τα ζώα που τριγυρίζουν στη πόλη να είναι αρμονική.

Σίγουρα έχουν υπάρξει εξαιρέσεις κατά τις οποίες σκυλιά έχουν δαγκώσει περαστικούς ωστόσο οι πιθανότητες να χτυπήσει κάποιον αμάξι είναι πολύ περισσότερες από το να τον δαγκώσει σκύλος. Οι άνθρωποι στην τεράστια πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν τα ζώα αποκλειστικά και μόνο για να καλύψουν τις ανάγκες τους είτε αυτές είναι συναισθηματικές είτε είναι πρακτικές. Το ελάχιστο που τους χρωστάμε λοιπόν είναι να τα σεβόμαστε…

 

Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
2 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.