Απ. Κατσιφάρας: Χρειαζόμαστε έμπρακτη υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της μετανάστευσης

«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να συμμετάσχουν σε μια δίκαιη ανακατανομή των μεταναστών στην Ευρώπη». Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα του ψηφίσματος που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, στις Βρυξέλλες, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της.

«Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός των ποσοστώσεων και κάθε χώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, μετά την ψηφοφορία.

Στο ψήφισμά της, η Επιτροπή των Περιφερειών υποστηρίζει ότι η κρίση αυτή επηρεάζει το σύνολο της Ευρώπης, και όχι μόνο τη Μεσόγειο, και ότι οι Περιφερειακές και οι Τοπικές Αρχές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην υποδοχή και στην ενσωμάτωση των μεταναστών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει με κεφάλαια τις ευρωπαϊκές Περιφέρειες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την υποδοχή μεταναστών» ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Μετά την πρωτοβουλία μας ‘Είμαστε όλοι Μεσόγειοι’ μέσω της CPMR, πλέον και μέσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην αναμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση και να ευαισθητοποιήσουμε θεσμούς και πολίτες της ΕΕ ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν από μόνες τους οι χώρες που αποτελούν τα σύνορα της ΕΕ, πολλώ δε μάλλον οι Περιφέρειες και Πόλεις στις χώρες αυτές».

Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα για μια βιώσιμη ενωσιακή προσέγγιση της μετανάστευσης επρόκειτο να συζητηθεί κατά την προηγούμενη Ολομέλεια της ΕτΠ, του Ιουνίου, αλλά η συζήτησή του είχε αναβληθεί για την επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας, κατόπιν αντιδράσεων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

«Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία των Περιφερειών του Ευρωπαϊκού Νότου, καθώς και αυτή τη φορά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια νέα προσπάθεια ενός μπλοκ της Ανατολικής Ευρώπης να αναβάλει την ψηφοφορία», ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Η Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕτΠ στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της Ολομέλειας του Ιουνίου και αυτής του Ιουλίου, εργαστήκαμε σκληρά και ομαδικά, τόσο με τις Εθνικές Αντιπροσωπείες των άλλων χωρών και ιδίως αυτές της Μεσογείου, όσο μέσα στις Πολιτικές Ομάδες της ΕτΠ που συμμετέχει ο καθένας μας. Έτσι επιτύχαμε ένα διακομματικό ψήφισμα της ΕτΠ, που κάνει μια ρεαλιστική προσέγγιση στο πρόβλημα της μετανάστευσης, πέρα από ιδεολογικές φοβίες».

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
3 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.