Άγγελος Τσιγκρής: Ο ρόλος της Δικαιοσύνης στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

“Σήμερα, μετά την κρίση που διέτρεξε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου και τους θεσμούς, μια πολιτική συζήτηση για τη Δικαιοσύνη είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ, με δεδομένο βεβαίως τον απόλυτο σεβασμό σε ό,τι ορίζει η δημοκρατία, που είναι ο διαχωρισμός πολιτικής και Δικαιοσύνης, η αυτονομία του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, χωρίς τον παραμικρό πολιτικό επηρρεασμό..." δήλωσε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μιλώντας για τα θέματα που θα πρέπει να κυριαρχήσουν στο δημόσο διάλογο.

"Η κρίση δημιούργησε βαθιές ρωγμές στον κοινωνικό ιστό, αλλά και μια διαφορετική προσέγγιση της έννοιας της δικαιοσύνης και τη γενικευμένη κοινωνική απαίτηση για απόδοση ευθυνών σε όσους καταχράστηκαν τη λαϊκή εντολή για συνετή και νοικοκυρεμένη διαχείριση του εθνικού πλούτου ..." συνέχισε ο κ. Τσιγκρής και επεσήμανε: "Οι πολίτες έχουν την πεποίθηση ότι η Δικαιοσύνη δεν αποτέλεσε εργαλείο για την υπέρβαση της κρίσης ή ότι η κρίση δεν θα είχε την ίδια ένταση και τα ίδια αποτελέσματα αν η δικαιοσύνη είχε έγκαιρα αναπτύξει τους κατάλληλους μηχανισμούς, την κατάλληλη ταχύτητα και τα αντανακλαστικά για να μπορέσει να επιτελέσει κυρίαρχο ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κρίσης".

Πεποίθηση μεγάλης μερίδας πολιτών είναι επίσης ότι το πολιτικό σύστημα εξασφάλισε για πολλά χρόνια εκτεταμένη ατιμωρησία και ανοχή σε όλες τις κατηγορίες των επίορκων δημόσιων λειτουργών.

Έχοντας την εμπειρία λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, αλλά και από τη σύντομη θητεία μου ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκτιμώ ότι πρέπει τάχιστα να αρχίσει ένας σοβαρός διάλογος για τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης, και να συνεχιστεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την αποσυμφόρηση των πινακίων των δικαστηρίων, για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, για τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα δικαιοσύνης όλων των πολιτών, για τη μείωση των υπέρογκων δικαστικών εξόδων.

Θέλουμε μια Δικαιοσύνη που θα εγγυάται απόλυτα τους θεσμούς και τα δικαιώματα των πολιτών, που θα εγγυάται την ανάπτυξη και την αίσθηση της ύπαρξης ασφαλούς και αποτελεσματικού δικαίου.

H προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση καθώς είναι σαφές ότι όποια προβλήματα δημιουργούνται στο χώρο της δικαιοσύνης μεταφέρονται ως κραδασμοί στον ελληνικό λαό..." κατέληξε ο κ.Τσιγκρής.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα δημιουργίας του νέου δικαστικού μεγάρου της Πάτρας, "...ένα χρόνιο και απολύτως δίκαιο αίτημα του δικηγορικού αλλά και του δικαστικού κόσμου της Αχαϊκής πρωτεύουσας, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν σε ένα κτίριο οι διάσπαρτες σήμερα δικαστικές υπηρεσίες, αλλά και να αποδίδεται η δικαιοσύνη σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με το Δικαστικό Μέγαρο της οδού Γούναρη".

_____________________________________

Ο Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη. 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
5 + 11 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.