2ο Μέρος Συνέντευξη της Μαρίας Κανελλοπούλου Υποψήφιας Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑΝΕΤ

Μετά το 1ο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε η υποψήφια Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Μαρία Κανελλοπούλου στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΝΕΤ και δημοσιεύσαμε χτες (διαβάστε εδώ), δημοσιεύουμε σήμερα το 2ο μέρος, ώπου η υποψήφια βουλευτής, απαντά σε θέματα που αφορούν την περιοχή των Καλαβρύτων και την Αχαΐα γενικότερα, τους δεσμούς που τη συνδέουν με τα Καλάβρυτα, την επιλογή των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στα ψηφοδέλτια του Νομού Αχαΐας, την εκλογή περιφερειακού συμβούλου της Χρυσής Αυγής με καταγωγή από τα Καλάβρυτα, και σε περίπτωση που ο λαός με την ψήφο του φέρει το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τι θα γίνει με το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, το επίδομα θέρμανσης για τους κατοίκους των Καλαβρύτων, το μοντέλο ανάπτυξης της επαρχίας Καλαβρύτων και ολόκληρου του Νομού Αχαΐας.

 

Δείτε το 2ο μέρος της συνέντευξης, της υποψηφίας βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Μαρίας Κανελλοπούλου στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΝΕΤ.

 

 Ερώτηση: Ποια είναι η σχέσης σας με την Επαρχίας Καλαβρύτων ;

Μαρία Κανελλοπούλου: Ο πατέρας μου κατάγεται από το νυν Κρυονέρι και άλλοτε Ασσάνι Καλαβρύτων. Η μητέρα μου από την Άνω Βλασία. Γεννήθηκα στην Αθήνα, έζησα και μεγάλωσα ως τα 15 μου χρόνια στα Καλάβρυτα. Το Δημοτικό μου σχολείο είναι το σημερινό μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Υπάρχει επίσης ένα μικρό οικογενειακό σπίτι στο δρόμο ανάμεσα στο Διακοπτό και τα Καλάβρυτα όπου «καταφεύγω» όσο πιο συχνά μπορώ.

 

 Ερώτηση: Υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα που αφορούν τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Αχαΐας. Θα θέλαμε ένα σχόλιό σας γι αυτά.

Μαρία Κανελλοπούλου: Στην Αχαΐα τα κριτήρια ήταν αυτά που ισχύουν για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα. Επελέγησαν άνθρωποι με σταθερή και χρόνια παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες, σύντροφοι που έχουν να παρουσιάσουν εχέγγυα αξιοπιστίας. Οι υποψήφιοι αποφασίστηκαν με συλλογικές διαδικασίες (από την Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας και από την Κεντρική Επιτροπή) και δεν επιβλήθηκαν “άνωθεν”, όπως συμβαίνει στα αρχηγικά κόμματα. Δεν θυμάμαι άλλη περίπτωση στην οποία κόμμα που διεκδικεί την εξουσία να επιλέγει τους υποψηφίους του με συλλογικές διαδικασίες. Είμαι πολύ περήφανη για το τοπικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είμαι περήφανη και για τους άξιους εκείνους συντρόφους που προτάθηκαν αλλά τελικά δεν χώρεσαν στα ψηφοδέλτια. Πρόκειται για ανθρώπους που στελεχώνουν μία συλλογικότητα, δρουν στα πλαίσια αυτής και έχουν να παρουσιάσουν πολλά στα δημόσια πράγματα του τόπου μας.

 

 Ερώτηση: Ποιες είναι οι σκέψεις που σας δημιουργεί η εκλογή περιφερειακού συμβούλου της “χρυσής αυγής” με καταγωγή από τα Καλάβρυτα;

Μαρία Κανελλοπούλου: Δεν θα προσπαθήσω να υποβαθμίσω το πρόβλημα. Είναι βαρύς ο συμβολισμός. Σε μία πόλη που μαρτύρησε από τους ναζί κατακτητές, σε μία πόλη της οποίας το όνομα είναι συνώνυμο του Ολοκαυτώματος, οι νοσταλγοί των ναζί κατάφεραν να εκλέξουν περιφερειακό σύμβουλο. Αξίζει βέβαια να θυμόμαστε ότι πολλοί κάτοικοι δεν έχουν καλαβρυτινή καταγωγή, αλλά ήρθαν στην πόλη μας αργότερα. Αυτό όμως δεν αναιρεί το πρόβλημα. Περιμένω από τους συντοπίτες μου να δώσουν αγώνα ενάντια στη ναζιστική συμμορία που υπόσχεται “λύσεις” μέσω της κατάλυσης της δημοκρατίας, της εκδίωξης όσων δεν της είναι αρεστοί και της υποταγής του εργαζομένου στα συμφέροντα του εργοδότη. Τα Καλάβρυτα έχουν βαρύ όνομα, έχουν μνήμη, και πρέπει να την υπερασπιστούν.

 

Ερώτηση: Σε περίπτωση, που όπως όλα δείχνουν, την 26η Γενάρη θα είστε κυβερνητική Βουλευτής τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει και ποιες ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε για το θέμα του Νοσοκομείου Καλαβρύτων;

Μαρία Κανελλοπούλου: Το ζήτημα δεν είναι αν θα επανεκλεγεί η Κανελλοπούλου βουλευτής, αλλά αν θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Αν την επόμενη ημέρα δεν γίνουμε Κυβέρνηση, το μόνο που θα μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε αυτό που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα: να καταθέτουμε αλλεπάλληλες ερωτήσεις στη Βουλή που, ή μένουν αναπάντητες, ή απαντώνται με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Στην περίπτωση που ο λαός μας τιμήσει με την ψήφο του και μας αναθέσει τη διακυβέρνηση, το Νοσοκομείο Καλαβρύτων θα αποκτήσει αυτόνομη διοίκηση, θα πληρωθούν με προσωπικό οι απαραίτητες θέσεις και θα υπάρξει 24ωρη κάλυψη ασθενοφόρου που θα διεκπεραιώνει τις διακομιδές ασθενών από και προς το Νοσοκομείο.

 

Ερώτηση: Τα Καλάβρυτα βρίσκονται κάθε χειμώνα στην “κατάψυξη” αλλά η εκτίμηση του αρμόδιου υπουργείου είναι διαφορετική σχετικά με το επίδομα θέρμανσης. Πως σχολιάζετε την σχεδόν ανύπαρκτη αντίδραση των Αχαιών βουλευτών, όλων των κομμάτων, προκειμένου να ανατραπεί αυτή η αδικία;

Μαρία Κανελλοπούλου: Και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας έχουμε θέσει στη Βουλή το ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης, ειδικά για τις ορεινές περιοχές. Πέραν του επιδόματος, που είναι απολύτως απαραίτητο, έχουμε καταθέσει τροπολογία για τη μείωση του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011, ενώ η κατάργηση της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης/κίνησης είναι ένα από τα 7 πρώτα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει με το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

 

 Ερώτηση: Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι πυλώνες ανάπτυξης της επαρχίας Καλαβρύτων και του νομού Αχαΐας; Πως μπορούν αυτοί να υλοποιηθούν στα πλαίσια του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη της οικονομίας;

Μαρία Κανελλοπούλου: Όταν μιλάμε για τα Καλάβρυτα, δεν μιλάμε απλά για μία τουριστική περιοχή. Μιλάμε, ουσιαστικά, για την φιλοσοφία, για το μοντέλο ανάπτυξης που επιδιώκουμε να αποκτήσει ολόκληρος ο Νομός Αχαΐας. Τα Καλάβρυτα συνδυάζουν Ιστορία και φύση. Από τη μία η μνήμη και ο Πολιτισμός κι από την άλλη ο αθλητισμός και το φυσικό κάλλος. Τι πιο ιδανικό για έναν τουριστικό προορισμό; Ωστόσο οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες και οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες που τους ακολουθούσαν, εγκλώβισαν την περιοχή σε ένα κοντόφθαλμο μοντέλο. Τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Πάτρας έχουν πρόσβαση στην ορεινή Αχαΐα μέσα από τον κόμβο Πούντας Καλαβρύτων, ένα εργοτάξιο παρατημένο στη μοίρα του. Και μιλώντας για ανάπτυξη, αναγκαστικά επανερχόμαστε στην προηγούμενη ερώτησή σας για το Νοσοκομείο. Για ποια ανάπτυξη γίνεται λόγος όταν το Νοσοκομείο είναι αποψιλωμένο και υπολειτουργεί; Μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός όταν είναι διαλυμένες οι υποδομές υγείας; Ο Εθνικός Δρόμος, που μόνο κατ’ευφημισμόν αποκαλείται έτσι, έχει βουλιάξει στις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και αναθέσεις, έχει πνιγεί στη διαφθορά και στην ακρίβεια των διοδίων. Η Αχαΐα δεν επικοινωνεί απευθείας σιδηροδρομικά με την Αθήνα. Τι λιμάνι της Πάτρας θυμίζει φυλακή αντί να έχει αποδοθεί στον Δήμο και στους πολίτες της Πάτρας. Η ίδια η Πάτρα δεν συγκρατεί τους ξένους ταξιδιώτες οι οποίοι κατευθυνόμενοι είτε προς Αθήνα είτε προς Ολυμπία, συνήθως δεν περνούν ούτε ένα βράδυ στην πόλη. Ο νομός και η Πάτρα διαθέτουν το πιο φρέσκο πληθυσμιακό δυναμικό:40.000 φοιτητές και σπουδαστές. Ποιος τουρίστας γνωρίζει τους θολωτούς τάφους της Βούντενης, τις πηγές της Στύγας, τα αρχαία θέατρα Αιγείρας και Κλειτορίας; Αυτά τα δεδομένα τα ζηλεύουν πολλές άλλες πόλεις κι εμείς απλά τα αφήνουμε ανεκμετάλλευτα. Εμείς , ως ΣΥΡΙΖΑ οραματιζόμαστε την Αχαΐα όχι σαν έναν ενδιάμεσο σταθμό αλλά σαν προορισμό, σαν κέντρο παραγωγής, γνώσης και Πολιτισμού.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.