Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΕΟΡΤΑΣΕΙ ΤΟ 1821 ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΦΟΡΙΣΕ;

Ανακοινώθηκαν από την Εκκλησία της Ελλάδος οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Διαβάζουμε πως η κεντρική εκδήλωση το 2021, σε επίπεδο Κυβέρνησης και, ίσως και αρχηγών κρατών, θα γίνει στη Μονή Αγίας Λαύρας, στα Καλάβρυτα, με θέμα την πρώτη σπίθα του Αγώνα, την Ορκωμοσία της 25ης Μαρτίου 1821.

Το ερώτημα είναι αυτόματο: Ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης θα εορτάσει την επέτειο στην Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας που τον αφόρισε πανηγυρικά;

Θυμίζουμε ότι την Κυριακή 17-5-2020 στον Ι. Ναό της Φανερωμένης στο Αίγιο ο [πρώην] μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος διάβασε αφορισμό για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Ο λόγος ήταν τα μέτρα της Κυβέρνησης για την πανδημία του κορωνοϊού, τα οποία ο Αμβρόσιος θεώρησε «πόλεμο» κατά της Εκκλησίας.

Μεγάλη τη φωνή εξαπέλυσε τον αφορισμό ως ακολούθως:

« Ἀφωρισμένοι εἴησαν παρά τῆς Ὑπεραγίας, Ὀμοουσίου, Ζωοποιοῦ καί ἀδιαιρέτου Τριάδος, τοῦ ἑνός τῇ φύσει Θεοῦ Κυρίου Παντοκράτορος, ὡς καί παρά τῆς Υπεραγίας Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου,  τῆς καί Τρυπητῆς ἐπονομαζομένης.

Κατηραμένοι, ἀσυγχώρητοι καί μετά θάνατον ἄλυτοι καί τυμπανιαῖοι ἔστωσαν.

Κληρονομήσειεν  τήν λέπραν τοῦ Γιεζή καί τήν ἀγχόνην τοῦ προδότου Ἰούδα. Σχισθεῖσα ἡ γῆ καταπίοι αὐτούς ὡς τόν Δαθάν καί Ἀβειρών.

Ἔχοιεν δέ καί τάς ἀράς ἁπάντων τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων καί λοιπῶν ἁγίων Πατέρων».

Η Ιερά Σύνοδος, χωρίς να κατονομάσει τον Αμβρόσιο, σε ανακοίνωσή της διεμήνυσε ότι κάθε αφορισμός που δεν προέρχεται από αυτήν είναι ανυπόστατος και ανίσχυρος.

Όμως, ο Αμβρόσιος είναι κανονικός μητροπολίτης και προέβη στην πράξη του αφορισμού μέσα στο ναό, συμπαραστατούμενος από ιερείς της Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Επομένως, ο αφορισμός έγινε και μάλιστα με τις ευλογίες και την κανονική άδεια του διαδόχου του Αμβροσίου, μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερωνύμου,  ο οποίος δεν έχει πει λέξη για το γεγονός.

Η υπόθεση αυτή στιγμάτισε για πάντα την αρχιερατεία του από την στιγμή, μάλιστα, που ο πρ. Καλαβρύτων ...ενέπλεξε στον αφορισμό της ντροπής που εξαπέλυσε, την προστάτιδα του Αιγίου, την Παναγία την Τρυπητή, περιβάλλοντας έτσι τον αφορισμό με τοπικό χρώμα.

Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, το γεγονός ότι κανείς ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν καταδίκασε την πράξη του πρ. Καλαβρύτων. Μιλάμε, όμως, για τον πρωθυπουργό της χώρας και για την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων!

Πώς, λοιπόν, τώρα θα πάει ο πρωθυπουργός να εορτάσει την επέτειο του 1821 στην Μητρόπολη που τον αφόρισε;

Ο πρ. Καλαβρύτων πρέπει να άρει τον αφορισμό πάραυτα και αν δεν το κάνει πρέπει να τον αναγκάσει η Σύνοδος.

Πέρα από την ...φαιδρότητα του πράγματος, υπάρχει και μια άλλη, σοβαρή διάσταση που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν εν όψει του εορτασμού.

Τα διεθνή ΜΜΕ προσπαθούσαν να καταλάβουν τον Μάϊο τι σημαίνει «αφορισμός» του πρωθυπουργού της Ελλάδας από έναν παπά! Τώρα το πράγμα θα πάρει διεθνείς διαστάσεις, λόγω της συγκυρίας, αν, μάλιστα, προσκληθούν να παραστούν και αρχηγοί άλλων κρατών.

Ας ελπίσουμε η Διοικούσα Εκκλησία να σώσει το κύρος της...

πρώτη δημοσίευση: https://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.