Η Ζωοδόχος Πηγή στην Ευαγγελίστρια της Δάφνης (Φωτογραφίες)

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής που γιορτάζουμε την Παρασκευή της Διακαινησίμου είναι γιορτή της Παναγίας μας. Γράφει το συναξάρι της ημέρας: «Την Παρασκευή της Διακαινησίμου εορτάζουμε τα εγκαίνια του ναού της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών και Θεομήτορος, της Ζωηφόρου Πηγής, ακόμη ενθυμούμαστε και τα υπερφυή θαύματα που έγιναν στον Ναό αυτό από τη Μητέρα του Θεού».
Η Παναγία ονομάζεται Ζωοδόχος Πηγή, αφού γέννησε τη Ζωή, που είναι ο Χριστός. Για πρώτη φορά το επίθετο Ζωοδόχος Πηγή δόθηκε από τον  Ιωσήφ τον Υμνογράφο τον 9ο αιώνα, συνθέτοντας έναν ύμνο του προς την Παναγία.
Τη μέρα αυτή δεν παρέλειψαν  οι Δαφναίοι να ανέβουν στην Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας.Άλλοι με τα πόδια, άλλοι με αυτοκίνητα άλλοι καβαλάρηδες πάνω στα άλογά τους ανηφόρησαν στην πλαγιά του Αφροδίσιου όρους.
Εκεί κάτω από την κορυφή της Κορακοφωλιάς στέκεται η χιλιόχρονη μονή με την πολυκύμαντη ιστορία της, ένα προσκήνυμα ,αληθινό σέμνωμα της περιοχής και μια από τις πιο παλιές μονές του πελοποννησιακού χώρου.
Πάντα οι Στρεζοβινοί σ'αυτό το μοναστήρι τρέχουν για να ζητήσουν βοήθεια, για να βρούν παρηγοριά ή για να ευχαριστήσουν την υπεραγία Θεοτόκο.
Ετσι και την Παρασκευή του Πάσχα όλοι ήταν παρόντες. Νέοι και ηλικιωμένοι, παιδιά και εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι της Τοπικής αυτοδιοίκησης, επισκέπτες και περαστικοί, κάτοικοι γειτονικών χωριών.
 
«Χαίρε ότι υπάρχεις βασιλέως καθέδρα, χαίρε ότι βαστάζεις τον Βαστάζοντα πάντα».
 
Και του χρόνου!
 
Γεωργία Κουτσιουρή. Δημοσιογράφος 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
5 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.