Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη,καταρροϊκός πυρετός

Θετικός θα είναι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος που θα έχει στην Δυτική Ελλάδα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», σύμφωνα με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) η οποία γνωμοδοτήθηκε θετικά κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Ελλάδας.

«Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα συσχετίζεται θετικά με τις εθνικές και κοινοτικές περιβαλλοντικές προτεραιότητες και στη ΣΜΠΕ περιγράφονται συνοπτικά οι πολιτικές που αφορούν στη βιοποικιλότητα, τις προστατευόμενες περιοχές, τους υδατικούς πόρους, το έδαφος, την ατμόσφαιρα, το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, την κλιματική αλλαγή, την πολιτική προστασία και την πρόληψη περιβαλλοντικών κίνδυνων και την ενέργεια και ακολούθως εξετάζεται η συμβατότητα του με τα υπόλοιπα προγραμματικά πλαίσια αναφοράς» υπογράμμισε κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν εκπρόσωποι του αρμόδιου Υπουργείου οι οποίοι και ανέλυσαν το γενικό συμπέρασμα της μελέτης από την οποία προκύπτει ότι για το σύνολο των εξεταζόμενων περιβαλλοντικών παραμέτρων (Βιοποικιλότητα – Χλωρίδα – Πανίδα, Ύδατα, Έδαφος – Τοπίο, Χρήσεις γης, Πολιτιστικό περιβάλλον, Ατμόσφαιρα, Κλίμα, Πληθυσμός, Υγεία, Περιουσία, Ενέργεια, Μεταφορές) αναμένονται θετικές μεταβολές από την εφαρμογή του ΕΠ, ενώ το σύνολο των αρνητικών επιπτώσεων που εντοπίστηκαν είναι χρονικά και τοπικά περιορισμένες, δεν παρουσιάζουν στρατηγικό χαρακτήρα και είναι αντιμετωπίσιμες στη φάση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων των επιμέρους έργων που προβλέπονται από το ΕΠ.

Και συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης: «Η Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΠΕ) είναι μια δυναμική διαδικασία που στοχεύει στην εκπλήρωση του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης, διαμέσου της ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης στο κατά το δυνατόν έγκαιρο στάδιο της διαδικασίας σχεδιασμού πολιτικών, σχεδίων και προγραμμάτων. Με τη λογική ότι, όταν οι αποφάσεις στηρίζονται σε περιβαλλοντικά θεμελιωμένες στρατηγικές, οι ενέργειες που ακολουθούν είναι εξίσου περιβαλλοντικά αποδεκτές, αυξάνεται η βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη και η γενικότερη επέμβαση στο περιβάλλον δεν θα είναι επιβλαβής».


 

Αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού και αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων στο επίκεντρο


 

Στο μεταξύ, οι προτάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα συναρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος της νόσου του καταρροϊκού πυρετού και την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όπως ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς «ο καταρροϊκός είναι νόσημα κυρίως των προβάτων και δεν προσβάλει τον άνθρωπο. Από τα τέλη Μαΐου οπότε και επιβεβαιώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στην Λακωνία, άρχισαν οι ενημερώσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό εμφάνισης της νόσου στην περιοχή, αλλά και τις ενέργειες που έγιναν πολύ νωρίτερα (από τις 12 Ιουνίου, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα) αλλά και όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να εκληφθούν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων.

Σήμερα, υπάρχουν 23 επιβεβαιωμένες εστίες στην Π.Ε Ηλείας, 9 στην ΠΕ Αχαΐας και 33 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν προχωρήσει σε πάνω από 500 αιμοληψίες από πρόβατα σε 70 εκτροφές, καθώς και σε αιμοληψίες από 30 εκτροφές βοοειδών (αποτελούν ασυμπτωματικούς φορείς της νόσου).

«Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της ΠΔΕ από την πρώτη στιγμή (ακόμη και πριν την εμφάνιση του νοσήματος στην περιφέρεια) έλαβαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης και επίσης, ενημέρωσαν τους κτηνοτρόφους με κάθε πρόσφορο μέσο. Παρ’ όλα αυτά η εξάπλωση του νοσήματος είναι μεγάλη σε ολόκληρη τη χώρα» σημείωσε ο κ. Πλατανιάς και κατέληξε: «Από την πρώτη στιγμή πραγματοποιήθηκαν συνεχείς συσκέψεις με κτηνοτρόφους, με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, συναντήσεις με τον αναπληρωτή Υπουργό Π. Κουκουλόπουλο, και άλλους εμπλεκόμενους φορείς».

Η Περιφέρεια έχει κάνει προτάσεις σχετικές στα συναρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος και την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων.

Μεταξύ άλλων, είναι η ένταξη του νοσήματος στη λίστα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ (για τις απώλειες από εδώ και πέρα), η εφάπαξ αποζημίωση των κτηνοτρόφων επί τη βάση του ζωικού τους κεφαλαίου και υπολογίζοντας απώλειες ενός ποσοστού περίπου 7%, η οποία θα πρέπει να αφορά όχι μόνο τις εκτροφές όπου υπάρχει επιβεβαιωμένο αποτέλεσμα, αλλά και τις εκτροφές που είχαν συμπεριληφθεί στις ζώνες ελέγχου.

Επιπλέον, η Περιφέρεια ζητά την έκδοση απόφασης του Υπουργού για την κατά παρέκκλιση από τη νομοθεσία χορήγηση δικαιώματος συνταγογράφησης στους Δημοσίους Κτηνιάτρους, καθώς πρόκειται για επιζωοτία και έκτακτη ανάγκη, όπου είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, την άμεση πρόσληψη κτηνιατρικού προσωπικού, την οικονομική ενίσχυση των Δήμων από το ΥΠΑΑΤ για τη διαχείριση των νεκρών ζώων από τους Δήμους, όπου εντοπίζεται ανεξέλεγκτη απόρριψη αυτών, με υγειονομικές διαδικασίες και υπό την επίβλεψη των Διευθύνσεων Υγείας και Περιβάλλοντος των Περιφερειακών Ενοτήτων. Τέλος, προτάθηκε οι ψεκασμοί που γίνονται ετησίως από αναδόχους υπό την επίβλεψη των Διευθύνσεων Υγιεινής των Π.Ε σε συνεργασία με τους Δήμους, για τα κουνούπια, να γίνονται με σκευάσματα που καταπολεμούν και την σκνίπα cullicoides, που μεταφέρει το νόσημα.


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
15 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.