Ξεκίνησε στα Καλάβρυτα το πρόγραμμα Χάκαρε τη Κλιματική Αλλαγή στο Χελμό / Hike to Hack Climate Change (H2C2)

Τον Οκτώβριο 2020 ξεκίνησε στα Καλάβρυτα το πρόγραμμα ‘Χάκαρε τη Κλιματική Αλλαγή στο Χελμό / Hike to Hack Climate Change (H2C2)’, μια καινοτόμα συνεργασία μεταξύ της DISSCO l Dissemination Science Communication, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος και του Ινστιτούτου Κοινός Τόποs (ΙΚΤ). Το πρόγραμμα H2C2 θα χρησιμοποιήσει το Σταθμό Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Κλιματικής Αλλαγής, τον οποίο λειτουργεί το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην κορυφή του Χελμού, ως κέντρο δημιουργίας νέων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Στόχος του Προγράμματος είναι τόσο οι κάτοικοι όσο και οι λοιποί επισκέπτες να μάθουν περισσότερα για τη σύγχρονη έρευνα γύρω από την κλιματική αλλαγή, αλλά και τον τρόπο που αυτή επηρεάζει τις ζωές των κατοίκων της περιοχής.

Το πρόγραμμα ‘Χάκαρε τη Κλιματική Αλλαγή στο Χελμό θα περιλαμβάνει δύο βασικές δραστηριότητες:

  • Εκπαιδευτική πεζοπορία στο Χελμό: Το Πρόγραμμα H2C2 συνεργάζεται με τοπικούς φορείς για να αναπτύξει και να δοκιμάσει πιλοτικά μια συγκεκριμένη διαδρομή εκπαιδευτικής πεζοπορίας στο βουνό. Οι επισκέπτες-πεζοπόροι θα μάθουν πώς οι τοπικές ιστορίες και οι μύθοι μπορούν να βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη σχέση μας με το περιβάλλον και με ποιόν τρόπο η έρευνα βοηθά να μάθουμε πώς μεταβάλλεται το βουνό και ο ευρύτερος κόσμος γύρω μας. Προκειμένου να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας οι επικεφαλής θα μιλήσουν στους συμμετέχοντες για την τοπική χλωρίδα και πανίδα του Χελμού.

  • Δράση με πολίτες επιστήμονες: Το Πρόγραμμα H2C2 προβλέπει τη δημιουργία μιας ομάδας κατοίκων πολιτών - επιστημόνων που θα συμμετάσχουν στη μέτρηση της ποιότητας του αέρα της περιοχής. Με επαρκή υποστήριξη από επιστήμονες και έχοντας την απαραίτητη τεχνική υποδομή, οι συμμετέχοντες θα μάθουν να σχεδιάζουν ένα επιστημονικό πείραμα, να συλλέγουν δεδομένα και να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα τους.

Το Πρόγραμμα H2C2, το οποίο ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Μαρτίου 2022, υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου, μέσω του μέτρου ‘Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες’. Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης είναι €49.990.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του έργου, πραγματοποιήθηκαν στα Καλάβρυτα συναντήσεις με τοπικούς φορείς και οργανώσεις έτσι ώστε να συλλεχθούν γενικές πληροφορίες για το βουνό, να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δεδομένα και να κατανοηθεί πώς η δράση αυτή προσαρμόζεται στο όραμα των κατοίκων για το μέλλον της περιοχής.

Η συντονιστική ομάδα ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα από τους ντόπιους και ιδιαίτερα για το πώς βιώνουν την κλιματική αλλαγή στα Καλάβρυτα, έτσι ώστε οι απόψεις τους να συμπεριληφθούν στις ιστορίες που θα δημιουργηθούν στα πλαίσια του Προγράμματος H2C2. Όσοι κάτοικοι της περιοχής θα ήθελαν να μοιραστούν ιστορίες και βιώματα, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στην παρακάτω διεύθυνση.

Συντονίστρια Προγράμματος : DISSCO - Ευγενία Τσάνου, +30 6978 600 342, discover@chelmos.cc Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
4 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.