Τοπικιστική Προεδρική Μικρότητα

Με χαρά μου είδα το άρθρο του Αθαν. Ι. Ζησιμόπουλου με τίτλο «Μεθόδευμένη παραποίηση ιστορικών γεγονότων»

Απολύτως συναφές με τον καταγγελτικό προβληματισμό του συμπατριώτη είναι δημοσίευμα Καλαματιανού SITE της 09-06-2020, το οποίο παραθέτω αυτούσιο: «ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ Αυτό που έγινε την τελευταία ημέρα της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει ξαναγίνει... Μέσα σε μία μέρα, σε ώρες υπέγραψε δύο Προεδρικά Διατάγματα, με τα οποία η 17η Μαρτίου κηρύσσεται ως επέτειος “της έναρξης του ένοπλου αγώνα κατά των Τούρκων το έτος 1821, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας και ημέρα αργίας” για το Δήμο Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας και για το Δήμο Ανατολικής Μάνης Λακωνίας.

Την ίδια ημέρα γνωμοδότησε θετικά για τα συγκεκριμένα Προεδρικά Διατάγματα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ 62/12.03.2020) Την ίδια ημέρα υπέγραψαν ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρακάκος. Την ίδια ημέρα δημοσιεύθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (12 Μαρτίου 2020, ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 61”!

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έβαλε το κράτος να σπάσει κάθε ρεκόρ για χάρη των Μανιατών. Είναι εκπληκτικό το πως συντονίστηκαν μέσα σε μία μέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι αρμόδιοι υπουργοί, το Εθνικό Τυπογραφείο. Αυτό και αν είναι επιτελικό, ευέλικτο και γρήγορο κράτος… Αναφορά σε αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα έκανε και ο “ΒΗΜΑτοδότης”, στο “Βήμα της Κυριακής”, ο οποίος όμως σχολιάζει το θέμα από μια άλλη σκοπιά: “...Σύμφωνα με όσα αλίευσα στο ΦΕΚ, η τελευταία ημέρα της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας υπήρξε ιδιαιτέρως παραγωγική.

Ο πρώην Πρόεδρος υπέγραψε στη σειρά δύο Προεδρικά Διατάγματα. Με το πρώτο (ΠΔ35 του 2020) - και ενώ όλη η χώρα εορτάζει από το 1838 την 25η Μαρτίου ως εθνική επέτειο για τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων - καθιέρωσε την 17η Μαρτίου ως ημέρα κήρυξης της Επανάστασης και άρα τοπική αργία, για την Ανατολική Μάνη. Δεν πέρασε πολλή ώρα και υπέγραψε δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 36/2020), σύμφωνα με το οποίο η Επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από τη Δυτική Μάνη, για την οποία καθιέρωσε επίσης την ίδια ημέρα ως τοπική αργία.

Η Ανατολική Μάνη ανήκει στον νομό Λακωνίας, η Δυτική Μάνη στον νομό Μεσσηνίας, στον τόπο καταγωγής του κ. Παυλόπουλου. Καθώς οι ιστορικές πηγές δεν ορίζουν με ακρίβεια πότε και πού κηρύχθηκε η Επανάσταση του ‘21, οι Μανιάτες διεκδικούν τον ιστορικό τους ρόλο, πλην όμως η επίσημη τοπική αργία στη Μεσσηνία στη μνήμη των γεγονότων του 1821 είναι η 23η Μαρτίου. Ο κ. Παυλόπουλος δεν έσπευσε μόνο να ξαναγράψει την ιστορία, αλλά χάρισε στους συντοπίτες του μία επιπλέον ημέρα χαλάρωσης, δικαιώνοντας τη φήμη που τον ακολουθεί!”».

Έτσι λοιπόν η 17η Μαρτίου και τα Καλάβρυτα, η ημερομηνία και το όνομα της πρώτης Ελληνικής πόλης που λυτρώθηκε από τους Τούρκους έπεσαν θύματα του Καλαματιανού Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Δήμος Καλαβρύτων δεν αντέδρασε μέχρι σήμερα στην απροκάλυπτη παραποίηση των ιστορικών γεγονότων της επανάστασης του ΄21. Δεν θα το κάνει ούτε τώρα;

Γεώργιος Β. Μάρκου Δικηγόρος

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
17 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.